Καημένε Λεωνίδα, καημένοι τριακόσιοι…

«Γην και ύδωρ» ζητούσε, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο βασιλιάς της Περσίας απ΄ τις πόλεις και τους λαούς που του παραδίδονταν, φράση που συμβολίζει την υποταγή άνευ όρων σε ένα κατακτητή.

Η ιστορία αναφέρει επίσης ότι όταν οι Πέρσες αγγελιαφόροι μετέφεραν αυτή την απαίτηση στο βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί. Λίγα χρόνια μετά, ο Λεωνίδας και οι 300 έδωσαν στις Θερμοπύλες μια άλλη απάντηση στην ίδια απαίτηση του Πέρση βασιλιά: «Μολών λαβέ»!

Σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο εκποίησης της δημόσια περιουσίας, διαφημίζει διεθνώς την πώληση των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών σημειώνοντας στη σχετική πρόσκληση προς τους υποψήφιους επενδυτές πως πρόκειται για «Περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ»!

Που να ήξεραν ο Λεωνίδας και οι 300 σύντροφοι του ότι 2.494 χρόνια μετά κάποιοι από τους επιγόνους τους θα μετέφραζαν το «Μολών λαβέ» όχι ως πρόκληση («Ελάτε, να τα πάρετε») αλλά ως άθλια πρόσκληση: Ελάτε να σας τα δώσουμε…

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email