Αποχωρεί από την ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL το ΚΚΕ

ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ Πολιτική • 4 Ιουνίου 2014

Την αποχώρηση του κόμματος από την ομάδα «Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά» του ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί πως τη μεγαλύτερη ομάδα ευρωβουλευτών στο πλαίσιο της GUE/NGL διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ (6 ευρωβουλευτές) ο οποίος φέρεται να διεκδικεί αυξημένο, ηγετικό ρόλο στο εσωτερικό της. Η ΚΕ κατηγορεί τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το γερμανικό Die Linke ότι πρωτοστάτησαν τα τελευταία χρόνια στην αλλοίωση του Συνομόσπονδου χαρακτήρα της GUE/NGL με αποτέλεσμα αυτή σχεδόν να ταυτίζεται με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Το ΚΚΕ θεωρεί ότι υποεκπροσωπείται εντός της GUE/NGL και συχνά δέχεται επιθέσεις ή υφίσταται τη διαστρέβλωση και αποσιώπηση των θέσεών του.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕ αναλύει τους λόγους που αποχωρεί, σε έξι σημεία. Ειδικότερα σημειώνει πως:

Η δέσμευση του ΚΚΕ να αποκαλύπτει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ  και τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στο εσωτερικό της «δε μπορεί να υπηρετηθεί με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε πολιτικές ομάδες, που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ». Παρόλο που η μη ένταξή του σε κάποια ευρωομάδα αναμένεται να του στερήσει τεχνικές δυνατότητες παρέμβασης στο ευρωκοινοβούλιο, η ΚΕ δηλώνει πως το κόμμα δεσμεύεται ότι η παρέμβασή του δε θα εμποδιστεί και πως οι ευρωβουλευτές του θα συνεχίσουν να δίνουν την πάλη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και για την αποκάλυψη του χαρακτήρα της ΕΕ.

Επικαλείται επίσης τις διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί σήμερα η ευρωομάδα. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το ΚΚΕ εντάχθηκε στην ευρωομάδα της Αριστεράς πριν 20 χρόνια (1994) σε πολύ διαφορετικές συνθήκες απ’ ό,τι σήμερα. «Η συγκρότηση της GUE/NGL έγινε σε Συνομοσπονδιακή βάση» εξηγεί, «χωρίς κοινή ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα ή προγραμματικές συγκλίσεις, με τη διατήρηση της ιδεολογικοπολιτικής αυτοτέλειας κάθε κόμματος και συνεννόηση για τεχνικά ζητήματα, που αφορούσαν τις παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο». Ωστόσο, «όλη αυτή την 20ετία και πιο έντονα μετά τη δημιουργία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) υπήρξε, μέσα στην GUE/NGL, μια συνεχής διαπάλη του ΚΚΕ με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, οι οποίες επιδίωκαν να επιβάλλουν τις θέσεις τους, ως θέσεις της Ομάδας, ενώ με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να παραβιάζουν το Συνομόσπονδο χαρακτήρα της Ομάδας. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατούσαν τα κόμματα του ΚΕΑ και κυρίως η Die Linke της Γερμανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, η ΚΕ αναφέρει πως  ο συνομόσπονδος χαρακτήρας της ευρωομάδας έχει αλλοιωθεί καθώς οι θέσεις του ΚΚΕ διαστρεβλώνονται ή αποσιωπούνται, προωθούνται «κοινές θέσεις» – παρά τη διαφωνία του κόμματος – για σημαντικά ζητήματα, ενώ μεθοδεύεται συνεργασία της ευρωομάδας με τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Επιπλέον σημειώνει η ΚΕ, το Die Linke συμμετέχει στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ.

Ουσιαστικά,  η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι,  «παρά τις προσπάθειες του ΚΚΕ η GUE/NGL χρησιμοποιείται ως εργαλείο του ΚΕΑ». «Η παραμονή του ΚΚΕ σε μια Ομάδα, όπου κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις, θα γινόταν τροχοπέδη για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο» υποστηρίζεται και παράλληλα σημειώνεται πως «θα χρησιμοποιούνταν ως ‘’αριστερό άλλοθι’’ για την επιβολή της οπορτουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής κομμάτων που δρουν υπέρ της ΕΕ και αποδέχονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕ  εδώ.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email