Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υποκλοπές: Το ΣτΕ καλεί την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Ν. Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος..

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρώην ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη για το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Θεωρητικά ο Νίκος Ανδρουλάκη μπορεί να ενημερωθεί επισήμως για την παρακολούθησή του και τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή. 

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) έκανε μερικά δεκτή την αίτηση ακυρώσεως κατά της πράξης του προέδρου της Α.Δ.Α.Ε., με την οποία απορρίφθηκε το από 7.9.2022 αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να του γνωστοποιηθούν, η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί. 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το 2021 και είχε στη συνέχεια εφαρμογή στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, απαγορεύοντας την ενημέρωσή του.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι υπέρμετρο το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, έστω κι αν η επίκληση είναι λόγοι εθνικής ασφάλειας και ως εκ τούτου κρίθηκαν οι συγκεκριμένες διατάξεις ανίσχυρες και αντισυνταγματικές.

Με αυτή την απόφαση, το θέμα με τον Ανδρουλάκη επιστρέφει στην ΑΔΑΕ, η οποία καλείται τώρα να χειριστεί την υπόθεση με βάση τα νέα δεδομένα.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ειδικότερα: 

«Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη».

Την παραπάνω απόφαση γνωστοποίησε μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, ερμηνεύοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο, ο οποίος είχε ψηφιστεί μετά την καταγγελία του Θανάση Κουκάκη και στερούσε από τα θύματα παρακολούθησης την δυνατότητα να ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επισκεφτεί τη Δευτέρα την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρό της.

Οι κυβερνητικές διαρροές

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με διαρροή πηγών της σημείωσε τα εξής, δείχνοντας ότι αρμόδια είναι η Ολομέλεια. Αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:  

«Με βάση τα όσα διαβάζουμε στην περίληψη της απόφασης:

-Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεωτερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα “σύστημα με εσωτερική συνοχή”, άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

Σχετικά θέματα

Απόψεις