Λαϊκές διαμαρτυρίες ξεσπούν τις τελευταίες μέρες στην Τυνησία, καθώς είναι δυσβάσταχτες για τους απλούς ανθρώπους οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Διαδηλώσεις εκδηλώνονται τόσο στην πρωτεύουσα Τύνιδα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Έως το απόγευμα της Δευτέρας είχαν συλληφθεί πάνω από 600 νεαροί διαδηλωτές (ανάμεσά τους και έφηβοι 15 ετών!) σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από επεισόδια που ξέσπασαν το Σάββατο, την επομένη της 10ης επετείου από την ανατροπή του Τυνήσιου Προέδρου Μπεν Άλι στις 14 Γενάρη 2011. Ήταν τότε που διάφοροι αναλυτές, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, μιλούσαν για τη λεγόμενη αραβική άνοιξη, που ήταν επί της ουσίας αστικός μετασχηματισμός, για να κατευναστεί η δικαιολογημένη λαϊκή οργή και να προωθηθούν οι ευρύτεροι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών, σφαιρών επιρροής, όπως τους είδαμε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και τη Συρία και τα επακόλουθά τους, τον θάνατο, τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή υποδομών.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε υποβαθμισμένες περιοχές που πλήττονται σκληρά από την οικονομική κρίση και την έλλειψη μέτρων κατά της πανδημίας. Η αστυνομία, που ανέπτυξε πολυπληθείς δυνάμεις σε δεκάδες δήμους, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη λαϊκή συνοικία της Ετανταμέν στην περιφέρεια της Τύνιδας, τέθηκε στο στόχαστρο νεαρών διαδηλωτών. Σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων, αλλά και ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων του στρατού στις πόλεις Μπιζέρτε (βόρεια), Σους (ανατολικά), Κασερίν και Σιλάνα (κεντρο-δυτικά).
Τόσο στην πρωτεύουσα Τύνιδα όσο και στις άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι και οι νέοι διαδηλώνουν για τις ελλείψεις τροφίμων, τη φτώχεια και τις μηδαμινές προοπτικές που έχουν. Όλα αυτά γίνονται μόλις μερικές μέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Χικάμ Μεσίσι, που εμφανίστηκε ως αυτός που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη, που στην πραγματικότητα αφορά μόνο την αστική τάξη.
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»