Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τσίπρας: Υμνοι στην ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών

Την άμεση υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Πρεσπών,..

Την άμεση υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Πρεσπών, καταθέτοντας για ακόμη μια φορά τα διαπιστευτήρια του στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπαγόρευσαν την υπογραφή της. 

Υπέδειξε, μάλιστα, στην ελληνική κυβέρνηση «να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα. Να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τη συμφωνία σαν αποτέλεσμα της πάλης «προοδευτικών πολιτικών» και κινδυνολόγησε υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η άλλη επιλογή ήταν ο …πόλεμος. «Ο πρώτος λόγος που φτάσαμε σε αυτήν την Συμφωνία είναι ότι πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Για μας η λύση δεν είναι ο πόλεμος» υποστήριξε. Προτάσσοντας τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου σαν προσόν για το κόμμα του, κόμπασε ότι «αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη».

Εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε ποιος υπαγόρευσε αυτή τη συμφωνία, λέγοντας: «Είχαμε τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του κ Νίμιτς, είχαμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ» και απαρίθμησε τα πλεονεκτήματά της για την αστική τάξη της Ελλάδας για την οποία αποτελεί «βάση στρατηγικής συνεργασίας».

Κατόπιν όλων αυτών, υπέδειξε στην γειτονική χώρα ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων». 

Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να βάλει πλάτη αν χρειαστεί στην προώθηση κι άλλων διευθετήσεων στην περιοχή, στέλνοντας μήνυμα στη Βουλγαρία «να κάνει το μεγάλο βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν» αλλά και στον πρωθυπουργό του Κοσσόβου «να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας».

Πηγη: 902

Απόψεις