Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τραπεζίτες: «Βλέπουν» μείωση των επιτοκίων, αλλά «οι μισθολογικές πιέσεις» είναι πολύ… ισχυρές για χαλάρωση

H αναμενόμενη εν πολλοίς μείωση των επιτοκίων δεν πρόκειται παρά να ενισχύσει με άλλον έναν τρόπο μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου

Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από το καλοκαίρι προτείνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ιούνιος να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού.

«Είμαι πιο άνετα με αυτό», είπε ο Νάγκελ, σχετικά με τη μετατόπιση στη σκέψη της αγοράς στο καλοκαίρι από την άνοιξη.

«Όταν μιλάμε για χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι συχνά καλύτερο να κάνουμε τέτοια πράγματα με σταδιακό τρόπο», είπε στο Bloomberg την Παρασκευή. «Νομίζω ότι μια σταδιακή προσέγγιση έχει καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος της Bundesbank, έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει την ΕΚΤ να μην υποκύψει στον πειρασμό της μείωσης των επιτοκίων πολύ σύντομα, ένα λάθος που -όπως είπε- θα μπορούσε να απαιτήσει πιο επώδυνες ενέργειες στο μέλλον.

Η πρόταση του Γιοακίμ Νάγκελ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από το καλοκαίρι έρχεται σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων για τον πληθωρισμό, το κόστος δανεισμού και την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Παραμένει ευνοημένο το κεφάλαιο

Παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη «άρση της περιοριστικής πολιτικής», μπορεί να «πλασαριστεί» ως ένα… θετικό στοιχείο για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, εντούτοις, την ίδια στιγμή ευνοεί για μια ακόμη φορά τμήματα του κεφαλαίου. 

Συγκεκριμένα ενώ τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα τις τράπεζες, η σχετική μείωση των επιτοκίων, αντιθέτως, ωφελεί το βιομηχανικό κεφάλαιο, το οποίο αποκτά ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό και ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση και σταθεροποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος πλήττει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα.
  • Η μείωση του κόστους δανεισμού θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις και τους κεφαλαιοκράτες που έχουν πρόσβαση σε δάνεια, ενώ οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα δύσκολα επωφελούνται.
  • Η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει τις οικονομικές φούσκες σε διάφορες κλάδους της οικονομίας, την ώρα που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήδη ανησυχούν για τη νέα στεγαστική κρίση. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομική σταθερότητα.

Η πολιτική παραμένει περιοριστική

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν πως η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική. Γεγονός το οποίο σηματοδοτεί πως οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκεντίμικους Σίμκους, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να χαλαρώσει κάπως την επιρροή της στην οικονομία το καλοκαίρι καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο. Ωστόσο, η πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική, δεδομένου ότι οι μισθολογικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές για χαλάρωση, δήλωσε ο επικεφαλής της λιθουανικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του.

Μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο είναι εκτός συζήτησης και ακόμη και ο Απρίλιος είναι μια απίθανη επιλογή, πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι θα δούμε τις θετικές εξελίξεις στους μισθούς και στον πληθωρισμό που θα μας επιτρέψουν να μεταβούμε στη λιγότερο περιοριστική περιοχή το καλοκαίρι του 2024», δήλωσε ο Σίμκους. «Πρόκειται να κάνουμε το περιβάλλον λιγότερο περιοριστικό».

Σχετικά θέματα

Απόψεις