Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των υγειονομικών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Υγείας – Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής, με θέμα «Το..

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Υγείας – Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής, με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών»Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ευαγγελισμού.

Αμέσως μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα ακολούθησαν παρεμβάσεις από εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Τον λόγο πήραν: Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν». Η Ελένη Κύργιου, διευθύντρια Αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο Νίκος Καλογερής, γιατρός ενδοκρινολόγος, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Η Γεωργία Κωνσταντοπούλου, πνευμονολόγος, εξειδικευόμενη σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η Αντα Χαϊδά, νοσηλεύτρια στο «Μετροπόλιταν Τζενεράλ», μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. Χαιρέτισε, επίσης, ο Νίκος Καρανδρέας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο οποίος μίλησε για τον στόχο της συγκεκριμένης εκδήλωσης «να αναδείξει χωρίς υποκρισίες και κούφια χειροκροτήματα τον ηρωικό αγώνα των υγειονομικών, ιδιαίτερα στη μάχη ενάντια στην πανδημία, αλλά και τον διαρκή αγώνα των μαχόμενων υγειονομικών για ένα σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ένα σύστημα αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, όπου η Υγεία δεν θα είναι εμπόρευμα. Να αναδείξουμε ότι η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας είναι σύνηθες με τον καπιταλισμό και τελικά το κέρδος σκοτώνει την υγεία». 

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα το ΚΚΕ στέκεται μπροστά σας με ήσυχη τη συνείδηση, με σεβασμό και εκτίμηση σε όλους εσάς που δίνετε μια τιτάνια μάχη για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Χωρίς μεγάλα λόγια και ανέξοδα χειροκροτήματα, σας καλούμε να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα, αφού ήδη βρισκόμαστε σε μια νέα φάση.

Ασφαλώς θα θυμόσαστε ότι πριν ένα εξάμηνο εκτιμούσαμε ότι η χώρα μας είχε περάσει σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης, έστω ακόμα αναιμικής και ασταθούς.

Ταυτόχρονα, βέβαια, δεν παραλείπαμε να επισημαίνουμε και τα διαφαινόμενα από τότε στοιχεία ύφεσης στην Ευρωζώνη, επιβράδυνσης σε άλλες ισχυρές οικονομίες διεθνώς, όπως στις ΗΠΑ, ακόμα και στην Κίνα μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης. Και προειδοποιούσαμε ότι αργότερα θα επηρεάσει αυτό την ελληνική οικονομία, λόγω της διασύνδεσής της με αυτές τις οικονομίες, ιδιαίτερα στον τουριστικό και ναυτιλιακό τομέα.

Είδαμε ότι τα δεδομένα της πανδημίας λειτούργησαν ως καταλύτης και έφεραν πιο κοντά και γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, με αστάθμητους παράγοντες ακόμα για τη διάρκειά της, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το κλίμα, προβάλλοντας γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο.

Οι διεθνείς οίκοι και άλλα αστικά επιτελεία υιοθετούν μια εκτίμηση μεγαλύτερης δυσκολίας αντιμετώπισης της βαθιάς κρίσης. Έτσι κι αλλιώς βλέπουμε να οξύνονται όλοι οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στην ίδια την Ευρώπη, περιλαμβανομένων και των οικονομικών – πολιτικών – στρατιωτικών – πολεμικών και κατασταλτικών μέτρων.

Ήδη παίρνονται ειδικά μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις και από την ελληνική με αλλεπάλληλες ΠΝΠ και νόμους που πλήττουν πρώτα από όλα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Ζητήματα που δημιουργούν οπωσδήποτε και κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία προς το παρόν αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στη χώρα μας για διάφορους λόγους δεν ήταν τόσες όσες σε άλλες χώρες, όταν τις συγκρίνουμε με τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας που μετράνε εκατομμύρια ασθενείς και θύματα.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται σε διάφορες δημοσκοπήσεις ότι ένα μεγάλο τμήμα του λαού βρέθηκε αυτούς τους μήνες συσπειρωμένο γύρω από το κράτος, τους «θεσμούς» και την κυβέρνηση, όμως αυτό ποτέ δεν είναι σταθερό, μόνιμο και αμετάβλητο, πολύ περισσότερο όταν οξύνονται οι μεγάλες αντιφάσεις και της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, αλλά και όλες οι άλλες εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με άμεσες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά, συνολικά η όξυνση των ανταγωνισμών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική.

Γι’ αυτό και από την πλευρά της κυβέρνησης η πανδημία ως ειδική κατάσταση αξιοποιείται και για την ενίσχυση της περιβόητης “συναίνεσης”, αλλά και για την ενίσχυση μέτρων καταστολής, κυρίως την εμπέδωσή τους ως αναγκαία δήθεν κοινωνικά μέτρα.

Έχουμε μπει σε μια περίοδο που οι μεταβολές μπορεί να είναι πιο γρήγορες και αντίστοιχα οι συνειδήσεις να μεταβάλλονται πιο γρήγορα είτε σε θετική είτε σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Φίλες και φίλοι,

Όπως καταλάβατε από αυτή την μικρή εισαγωγή, δεν έχουμε καμιά πρόθεση να κάνουμε ανάλυση για τον νέο κορονοϊό. Ούτε για τα επιδημιολογικά μοντέλα, ούτε φυσικά να μπούμε σε μια άγονη συζήτηση για διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν για την προέλευσή του.

Για το πρώτο, έτσι κι αλλιώς αρμόδιοι είναι οι ίδιοι οι επιστήμονες και για το δεύτερο υπάρχουν και μπόλικοι εντρυφήσαντες στο είδος της συνωμοσιολογίας. Χωρίς όμως να μπαίνουν και στον κόπο να μας εξηγήσουν σε τι αλλάζει την κατάσταση και το διά ταύτα για τον λαό, την υγεία του, τη ζωή του, τα αιτήματά του, την προοπτική του η μία ή η άλλη εκδοχή σεναρίου.

Εμείς λέμε καθαρά: Οφείλουμε να ασχοληθούμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας, το δικαίωμα των εργαζομένων και όλου του λαού να έχουμε σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Ένα σύστημα Υγείας – Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι, όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η πανδημία που ζήσαμε και που είναι ακόμα σε εξέλιξη, δημιούργησε πράγματι πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά και μας έδωσε ένα βασικό διδακτικό συμπέρασμα που έχει διαχρονική αξία και δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο της πανδημίας:

Ότι σχεδιασμός και ανάπτυξη υπηρεσιών, δομών Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Σχεδιασμός πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης – αντιμετώπισης. Σχεδιασμός επιδημιολογικής επαγρύπνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Όλα αυτά είναι ασύμβατα με τους νόμους του κέρδους, τους νόμους του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς.

Τα συστήματα Υγείας όλων των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών κατέρρευσαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Κανένα σύστημα Υγείας καμιάς καπιταλιστικής χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει τον λαό. Όποια κυβέρνηση και αν είχε, όποιο επιδημιολογικό μοντέλο και αν επιλέχτηκε, τα δεινά που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι ως ασθενείς και που θα πληρώσουν στη συνέχεια ως εργαζόμενοι είναι μεγάλα.

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης του συστήματος Υγείας είναι σχεδόν 180.000 νεκροί στην Ευρώπη και πάνω από 100.000 νεκροί στις ΗΠΑ, τη Μέκκα του καπιταλισμού. 35 χιλιάδες δολάρια ήταν ο λογαριασμός που πλήρωσε ασθενής που θεραπεύτηκε στις ΗΠΑ, επειδή ήταν ανασφάλιστη.

Αλήθεια, πόσοι από τους χιλιάδες νεκρούς ήταν στην ίδια θέση με αυτή την ασθενή και δεν θεραπεύθηκαν γιατί αδυνατούσαν να πληρώσουν;

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ έγιναν 46.000 απολύσεις υγειονομικών, επειδή -λέει- τα νοσοκομεία δεν δέχονταν άλλα νοσήματα!

Αυτή είναι η πεμπτουσία της αστικής αντίληψης και πολιτικής, ανεξάρτητα από προθέσεις, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα του άλφα ή βήτα αστού πολιτικού. Η αποκατάσταση και η προάσπιση της υγείας του λαού στον καπιταλισμό αποτελεί ανεπίτρεπτο “κόστος και σπατάλη”!

Οι εξελίξεις στη μητρόπολη του καπιταλισμού μετά τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ και το ξέσπασμα αγανάκτησης του αμερικανικού λαού δείχνει το υπόβαθρο που έχει διαμορφωθεί, δείχνει τις ίδιες τις βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις και ταξικές ανισότητες που χωρίζουν την κοινωνία των ΗΠΑ, όπως και κάθε τέτοια κοινωνία. Ανισότητες που το περίφημο αμερικανικό όνειρο δεν μπορεί να γεφυρώσει ή να καλύψει, αλλά μόνο να τις οξύνει αντικειμενικά. Όσο κι αν βάζει μπρος τα μεγάλα μέσα του αποπροσανατολισμού, της επίρριψης όλων των αμαρτημάτων μόνο στον ανεκδιήγητο έτσι κι αλλιώς Τραμπ και τους ρεπουμπλικάνους, για να βγούνε λάδι οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να διασωθεί για μια ακόμα φορά το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα στην Ευρώπη το κόστος σε ανθρώπινες ζωές παραμένει συγκριτικά μεγαλύτερο. Αξίζει λίγο να δούμε και να σχολιάσουμε αυτό που πολλές φορές γράφτηκε και ειπώθηκε, ότι η Γερμανία αντεπεξήλθε καλά στην πανδημία, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά και «δυτικά» κράτη, εξαιτίας του «καλού συστήματος Υγείας», των «πολλών νοσοκομειακών κρεβατιών, ΜΕΘ» κλπ.

Βέβαια, κι όταν τα λένε αυτά κι άσχετα αν ισχύουν και όλα, πάλι αποκρύβουν ότι υποδομές υπήρχαν περισσότερες κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, όπου υπήρχε η ΓΛΔ, ο σοσιαλισμός, που 30 χρόνια ακόμα μετά την αντεπανάσταση έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα και στην Υγεία. Θα κάνουμε όμως κι εμείς πως δεν υπάρχουν περί τους 9.000 νεκρούς, για να συντηρηθεί ο μύθος που παρουσιάζουν;

Και θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα την αληθινή ιστορία μίας νοσηλεύτριας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Der Spiegel” στις 15/5/2020 και την οποία μου θύμισαν οι σύντροφοι από την Τομεακή Οργάνωση Υγείας της ΚΟΑ:

Έγραφε λοιπόν:

«Είμαι νοσοκόμα για πάνω από 20 χρόνια (…) και εργάζομαι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Βερολίνο τα τελευταία 7 χρόνια. Διαβάζω συνέχεια ότι η Γερμανία έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας στον κόσμο. Κυρίως κάνουμε πολλές εγχειρήσεις και πολλές απεικονίσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές κλπ.). Το χρηματοδοτικό μας σύστημα έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό. Τα νοσοκομεία είναι εμπορικές εταιρείες, επομένως πουλούν υπηρεσίες. Μερικές φορές ακόμη και όταν είναι εντελώς περιττό. Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο το συντομότερο δυνατό: Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο περισσότερα χρήματα θα μείνουν στο νοσοκομείο. Τα τμήματα που δεν είναι κερδοφόρα, κλείνουν, όπως αίθουσες τοκετού και παιδικοί θάλαμοι ή εξειδικευμένα τμήματα για διαβητικούς.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κόστους είναι φυσικά το προσωπικό. Συνεπώς, οι κενές θέσεις δεν συμπληρώνονται πλέον. Άλλες διαγράφηκαν εντελώς. Έτσι, χρησιμοποιούνται ελλιπώς εκπαιδευμένοι και κακοπληρωμένοι βοηθοί, αντί ειδικευμένων εργαζομένων. Και κάποια στιγμή ένα άτομο καταλήγει να είναι υπεύθυνο για 35 ασθενείς στη νυχτερινή βάρδια.

Αν είχαμε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με βάση τις ανάγκες, πιστεύω ότι το “κλείδωμα” δεν θα χρειαζόταν να είναι τόσο δραστικό. Επειδή τότε το σύστημα Υγείας δεν θα έφτανε στα όρια της χωρητικότητας με το ετήσιο κύμα γρίπης. Πολλές κλινικές δεν θα χρειαζόταν να φοβούνται για την ύπαρξή τους επειδή οι προσοδοφόρες εγχειρήσεις αναβλήθηκαν. Δεν θα είχε αρθεί το κατώτατο όριο ασφαλείας προσωπικού ούτε θα είχαν επιβληθεί απάνθρωπες 12ωρες βάρδιες στους νοσηλευτές. Επειδή θα υπήρχε επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν το επάγγελμα του νοσηλευτή εδώ και χρόνια. Νοσηλευτική σημαίνει βαριά σωματική εργασία, υψηλό άγχος, κακή αμοιβή (…) Το χειροκρότημα στα μπαλκόνια είναι μια ωραία πινελιά, αλλά επίσης σηματοδοτεί το εξής: Απλά συνεχίστε. Μη διαμαρτύρεστε. Αποδεχτείτε ότι η ζωή σας κινδυνεύει καθημερινά, επειδή δεν υπάρχουν επαρκή προστατευτικά μέσα και διαγνωστικά τεστ για τους υγειονομικούς σε όλη την επικράτεια. Το χειροκρότημα δεν δημιουργεί καλύτερες συνθήκες εργασίας ούτε ένα σύστημα Υγείας που βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς”.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αν το “καλύτερο σύστημα Υγείας” που έχει να επιδείξει ο καπιταλισμός σε μια από τις πιο προηγμένες χώρες είναι αυτό, τότε γίνεται πιο αντιληπτός ο λόγος που πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή του.

Αντίστοιχη λοιπόν είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Για να μπορέσει να “αντέξει” το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανέστειλαν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών, μπήκε φρένο στη διάγνωση, στη θεραπεία και την παρακολούθηση ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ. Είναι ζητήματα που τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα εσείς και από πρώτο χέρι.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντί να αναπτυχθεί, να στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, για να αναλάβει την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, συρρικνώθηκε. Μετακινήθηκε προσωπικό από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

Ενώ μάλιστα τα Κέντρα Υγείας έχουν τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, ο υφυπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις προσλήψεις σε όλο το δημόσιο σύστημα μόλις 381 επικουρικών γιατρών, είπε χαρακτηριστικά ότι τελικά και αυτές δεν τις χρειαστήκαμε!

Η πολιτική που μας έφερε ως εδώ συνεχίζεται παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν, για πολλά κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν, για ακόμα περισσότερα που θα ανοίξουν έως το φθινόπωρο. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να λένε και να γράφουν ότι ο πρωθυπουργός αναθεώρησε την άποψή του για “το Εθνικό Σύστημα Υγείας” και ο υπουργός Υγείας ότι “βάζει το ΕΣΥ πάνω από το εγώ”.

Να δούμε τι έγινε στην πραγματικότητα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία:

– Προσλήφθηκαν 3.073 ως επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων 381 γιατροί και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 30.000 με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς.

– Τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν εργαστήρια, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία, 11 τον αριθμό, επικαλούμενοι το “χαμηλό ποσοστό πληρότητας” των νοσοκομειακών κρεβατιών, λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχειακές μονάδες!

Να το πούμε καθαρά. Στο σύστημα Υγείας απαιτείται να “περισσεύουν” υλικά, υποδομές, κρεβάτια ΜΕΘ. Για να υπάρχει εφεδρεία σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι στοιχείο ανάπτυξης με κοινωνικο-λαϊκό προσανατολισμό. Σήμερα θεωρείται σπατάλη και αντιπαραγωγικό.

Αυτή η πολιτική οδήγησε στο να παγώσουν επί χρόνια οι προσλήψεις και να λειτουργούν τα νοσοκομεία με ελλείψεις που προσεγγίζουν το 50%, ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει να είναι στελεχωμένα σήμερα τα νοσοκομεία με διευθυντές γιατρούς, οι οποίοι, οδεύοντας προς τη συνταξιοδότηση, εξακολουθούν να εργάζονται με απαράδεκτα, εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν, τα κρεβάτια ΜΕΘ αυξήθηκαν από 557 πριν την επιδημία σε 775. Στόχος τους, λένε, είναι «να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ». Αυτός όμως ο μέσος όρος της ΕΕ και είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που στοίχισε και στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι ο μέσος όρος που ανάγκαζε τους γιατρούς στην Ευρώπη -και τώρα και πριν την επιδημία- να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Το ΚΚΕ, έχοντας πλήρη γνώση της δύσκολης κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε πρόταση να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, ξεκινώντας από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα με το προσωπικό και τον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Κάναμε πρόταση να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κρατικό επιτελικό σχέδιο και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι έμπειρο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε σε κανένα τέτοιο μέτρο, αλλά αντίθετα πριμοδότησε, ακόμα και στις συνθήκες της επιδημίας, σε συνθήκες “πολέμου”, όπως έλεγαν, ο ιδιωτικός τομέας να συνεχίσει να κερδοσκοπεί.

Έφτασε η κυβέρνηση να δίνει 1.600 ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ τη στιγμή που πριν την πανδημία έδινε 800 ευρώ! Συνέχισαν και συνεχίζουν να αισχροκερδούν με το τεστ. Και από την άλλη υπήρξαν μονάδες του ιδιωτικού τομέα που υπολειτουργούσαν για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, επειδή δεν είχαν τα αναμενόμενα κέρδη, ενώ θα έπρεπε όλες οι υγειονομικές μονάδες που διαθέτει η χώρα, όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις να είναι επί ποδός.

Επίσης, αντί οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν στο κρατικό σχέδιο με μισθό αντίστοιχο με τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο, να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές Υγείας ή να παρέχουν δωρεάν περίθαλψη στους ασθενείς, να εξετάζουν κατ’ οίκον, έκλεισαν τα ιατρεία ή δέχονταν ασθενείς κατ’ επιλογή, με επίκληση της επιδημίας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Τα τραγικά περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές με κόστος ανθρώπινες ζωές ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, των επιχειρηματιών και του ΕΟΔΥ. Είναι απόδειξη ότι όχι μόνο δεν μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αλλά ότι ο ιδιωτικός τομέας υπονομεύει στην πράξη, μπαίνει εμπόδιο, στην υλοποίηση οποιουδήποτε κεντρικού κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των αναγκών.

Αποδείχτηκε μέσα στην πανδημία ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν και είναι ένα ξένο σώμα, που εξακολουθεί να λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδύσει μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ιδιωτική Υγεία, οι οποίοι διεκδικούν επιδοτήσεις, προνόμια και μέχρι τώρα τα έχουν. Με αυτούς δεν ξεμπερδέψαμε, ούτε θα ξεμπερδέψουμε αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, αν δεν ανατρέψουμε το σύστημα που κάνει την Υγεία εμπόρευμα.

Και ερχόμαστε στο τι γίνεται σήμερα, τώρα. Όσα ακούγαμε για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τα σκόρπισε στον αέρα το πρώτο αεροπλάνο με τουρίστες από το Κατάρ.

Δεν διστάζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού να τις παίξουν στο χρηματιστήριο κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αεροπορικών εταιρειών, tour operators και μεγαλοξενοδόχων!

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι με τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων από τα μέσα Ιούνη και στο όνομα τού να μην υπάρχουν εμπόδια στο “άνοιγμα” του Τουρισμού, τα μέτρα πρόληψης θα χαλαρώσουν κι άλλο, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες για έγκαιρη ανίχνευση “εισαγόμενων κρουσμάτων”, αφού η απόφαση προβλέπει μόνο “δειγματοληπτικούς ελέγχους” σε πτήσεις από το εξωτερικό, που ούτε αυτές γίνονται για όλες τις πτήσεις. Οι τελευταίες μέρες έδωσαν περισσότερες αποδείξεις.

Το βασικό κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση, είτε ο ιός είναι σε έξαρση είτε σε ύφεση, δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, είναι κυρίως η κερδοφορία και ο περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία.

Μετά από 176.000 νεκρούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας από τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους είναι χαμηλός! Έτσι έδωσε το “πράσινο φως” στις κυβερνήσεις, στους βιομηχάνους, στις αεροπορικές εταιρείες, στο ξενοδοχειακό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τους έδωσε το “πράσινο φως” να παστώνουν σαν σαρδέλες τους εργαζόμενους, τους ταξιδιώτες, να κάνουν “εκπτώσεις” στις ανάγκες καθολικών διαγνωστικών ελέγχων, στο όνομα “να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες”!!!

Αντίστοιχα, δίπλα στην απόφαση κυβέρνησης και ΕΕ για 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, δηλαδή για συνθήκες αυξημένου συγχρωτισμού σε πολύωρες πτήσεις, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας χαλαρώνουν πλέον τα σχετικά πρωτόκολλα και στην ακτοπλοΐα!

Με λίγα λόγια, κάθε προληπτικό μέτρο θεωρείται “κόστος” για το κεφάλαιο και για αυτό επιδιώκεται να περιοριστεί όσο είναι δυνατό. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στο λαό ότι “ο κίνδυνος δεν έχει περάσει”, επιμένοντας στην “ατομική ευθύνη”… και κάνουν τον Κέρβερο στους εργαζόμενους!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ώρα που παίρνει όλα τα παραπάνω μέτρα κάνει συστάσεις του στιλ “Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Θα είμαστε αυστηροί στους ελέγχους σε αυτό το επίπεδο”!

Χαρακτηριστική είναι όμως και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και εδώ ευθυγραμμίζεται με την ΝΔ, κάνοντας προτάσεις-καρμπόν με αυτές του υπουργείου Υγείας.

Όχι μόνο συμφωνεί με τους περιορισμένους – δειγματοληπτικούς και όχι καθολικούς ελέγχους, όχι μόνο συντάσσεται με τις προσλήψεις “επικουρικών” αντί μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού υγειονομικού προσωπικού, αλλά φτάνει να ζητάει και “κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης” υγειονομικού προσωπικού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για να συνδυάσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές “εργασία και διακοπές” σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ΜΕΘ! Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ!

Είναι φανερή η αγωνία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους να μπει σε κίνηση η οικονομία, τους τρομάζει η νέα κρίση που είναι προ των πυλών.

Από αρκετές αστικές αναλύσεις προβάλλεται ως βασική αιτία της νέας διεθνούς κρίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που οδήγησε σε απότομη περιστολή παραγωγικών, μεταφορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η επιβράδυνση προϋπήρχε γιατί υπάρχει ένα τεράστιο μέγεθος υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου το οποίο δεν μπορεί να επενδυθεί, να ανακεφαλοποιηθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Οι αστικές επισημάνσεις για τη μεγάλη έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων στα ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών και στα “κόκκινα δάνεια” αποκαλύπτουν αυτό το συμπέρασμα.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι το αναπόφευκτο της περιοδικής εκδήλωσης των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού, ότι την καπιταλιστική ύφεση και κρίση φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το ΚΚΕ μπαίνει στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Για να μην πληρώσουμε ξανά εμείς τα σπασμένα, να μη φορτωθεί το βάρος και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Μένουμε δυνατοί στον αγώνα όπως κάναμε και τις μέρες των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού.

Μένουμε δυνατοί, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί, δηλώσαμε.

Και δώσαμε το “παρών” παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δυναμώσαμε τις παρεμβάσεις μας ως Κόμμα.

Προχωρήσαμε τις επεξεργασίες μας σε όλους τους τομείς.

Καθορίσαμε αιτήματα, θέσεις, προτάσεις, διεκδικήσεις, οργανώθηκε η μαζική διαφωτιστική πλατιά προώθησή τους. Μπήκαν για έγκριση και ανάπτυξη στα Συνδικάτα, σε άλλους μαζικούς φορείς.

Σε πρώτη γραμμή βάλαμε την υλοποίηση των μέτρων για την πρόληψη και προστασία του πληθυσμού, την προστασία των ευπαθών ομάδων στις λαϊκές οικογένειες, τη στήριξη των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Επίκεντρο της παρέμβασής μας ήταν η δράση των κομμουνιστών στους χώρους της Υγείας. Με τη συμβολή του ΚΚΕ άνοιξε ως ένα βαθμό ο γενικότερος προβληματισμός για τα δημόσια συστήματα Υγείας, για το κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, για μια άλλη πρόταση ανάπτυξης σε όφελος του λαού.

Φυσικά όλα αυτά, βέβαια, ακολουθούνται και από το γενικότερο κλίμα διαφόρων συγχύσεων που υπάρχουν, μιας επιφανειακής -αν θέλετε- θεώρησης του πραγματικού κοινωνικού πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, αλλά η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι εδώ, παρούσα, κάθε στιγμή, κάθε ώρα, σε κάθε κινητοποίηση και αγώνα.

Γιατί σήμερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες η Υγεία να μην είναι πολυτέλεια, να μην είναι ένα ακριβό εμπόρευμα. Το εμπόδιο είναι η λειτουργία με κριτήριο τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, το εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος και στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Υγεία.

Φίλες και φίλοι,

Βασική θέση στην πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ζητάμε να αναπτυχθεί η ΠΦΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.

Είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ.

Τα κριτήρια ανάπτυξης της ΠΦΥ πρέπει να είναι:

Η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, σπουδών κλπ.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής (βιομηχανικές – αγροτικές – τουριστικές – ορεινές περιοχές, νησιά κλπ.).

Οι ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, όπως βρεφικός – παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά, πρόσφυγες – μετανάστες κλπ.

Οι μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας – Πολυϊατρεία – Αποκεντρωμένα Ιατρεία – Κινητές Μονάδες) διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.

Με αυτήν την έννοια ο οικογενειακός γιατρός (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος) αποτελεί βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των ΚΥ και έχει ουσιαστικό και όχι περιορισμένο ρόλο όπως κάνει η κυβέρνηση με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Προτάσσουμε τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης που σημαίνει ότι απευθύνεται πριν απ’ όλα στους υγιείς: Ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Το Κέντρο Υγείας πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα.

Το Κέντρο Υγείας έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του για τον βρεφικό και παιδικό πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες και το είδος της πάθησης, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, τους ψυχικά πάσχοντες, τις έγκυες, τις λεχώνες κλπ.

Έχοντας την πλήρη καταγραφή, με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες, όπως η εξασφάλιση πλήρους εμβολιασμού των παιδιών, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις, στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού όπως μοναχικοί ηλικιωμένοι, σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών κλπ.

Τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) με βασική προτεραιότητα και αυτό την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιτελεί τη φροντίδα της κοινότητας (π.χ. διάγνωση, θεραπεία, συμβουλευτική, στήριξη) και διασυνδέεται με τους ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, καθώς και με δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο.

Από τις υπηρεσίες του Κέντρου καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες και οι κατηγορίες ασθενειών όλου του πληθυσμού. Από το Κέντρο Υγείας εκπορεύονται προγράμματα αγωγής υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας – τομέα του ενιαίου Κέντρου Υγείας, με ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στους χώρους συγκέντρωσης νέων, όπως σχολεία, σχολές, πανεπιστήμια και παρακολουθεί την ψυχοδιανοητική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, των εφήβων και των νέων, παρέχει ψυχολογική στήριξη, εντοπίζει προβλήματα και προδιάθεση και παρεμβαίνει έγκαιρα.

Το Κέντρο Υγείας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας συνεργάζεται και συνδέεται με το Κέντρο Γυναίκας και Παιδιού, όπου ειδική επιστημονική ομάδα έχει την ευθύνη των οικογενειών με γονείς ασθενείς ή και παιδί με ψυχικά προβλήματα.

Είναι υπεύθυνο:

  • Για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ατόμων υψηλού κινδύνου.

  • Την προγεννητική φροντίδα της ασθενούς μητέρας.

  • Την προετοιμασία για την επερχόμενη μητρότητα.

  • Την πλήρη στήριξη της οικογένειας με οικογενειακό προγραμματισμό και ψυχολογική ενίσχυση.

  • Την κατ’ οίκον στήριξη των οικογενειών, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω μειωμένης λειτουργικότητας του γονέα – ασθενούς.

Διασφαλίζεται η ύπαρξη ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων για τις κατηγορίες ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί ιατρική – νοσηλευτική φροντίδα και ειδικών μονάδων επανένταξης.

Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Επιπλέον, είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.

Φίλες και φίλοι,

Μήπως αυτή η πρόταση του ΚΚΕ είναι κάποιο εξωπραγματικό ουτοπικό αίτημα, όπως μας κατηγορούν;;; Κάθε άλλο. Πρόκειται για τη μόνη ρεαλιστική και αναγκαία σήμερα πρόταση.

Είναι μια πρόταση με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, η οποία βέβαια δεν χωράει στις πολιτικές που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υλοποιώντας επιταγές της ΕΕ, δεν χωράει στη βαρβαρότητα και τη φιλοσοφία αυτού του συστήματος.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των υγειονομικών που παλεύουν για δημόσια δωρεάν Υγεία, που παλεύουν για τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και το δικαίωμα όλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού στην Υγεία.

Στον αγώνα αυτό οι κομμουνιστές υγειονομικοί ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως έκαναν και τις μέρες της πανδημίας. Για να μπορεί να ανασάνει επιτέλους ο λαός μας, να ζήσει με υγεία, ειρήνη, ευημερία, μόρφωση, πολιτισμό».

Πηγή: 902.gr

Απόψεις