Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τιμωρίες και απειλές σε αθλητές που στηρίζουν την Παλαιστίνη

Τα «δύο μέτρα και σταθμά» και οι επιλεκτικές «ευαισθησίες» της UEFA αλλά και των διοικήσεων μεγάλων ΠΑΕ της Ευρώπης, έρχονται για μία..

Τα «δύο μέτρα και σταθμά» και οι επιλεκτικές «ευαισθησίες» της UEFA αλλά και των διοικήσεων μεγάλων ΠΑΕ της Ευρώπης, έρχονται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, με αφορμή τις τιμωρίες και τις απειλές σε βάρος ποδοσφαιριστών, που κάνουν το «έγκλημα» να εκφράσουν την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη.

Πιο πρόσφατη, η περίπτωση του μαροκινής καταγωγής Ολλανδού ποδοσφαιριστή της γερμανικής ΜάιντζΑνουάρ Ελ Γκαζί, ο οποίος ανάρτησε την περασμένη Κυριακή, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κείμενο με το οποίο καταδίκαζε την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και εξέφραζε την αλληλεγγύη του.

Στο κείμενο, ο Ελ Γκαζί ανέφερε:

«Αυτό δεν είναι πόλεμος.

Όταν η μία πλευρά κόβει το νερό, το φαγητό, το ηλεκτρικό στην άλλη τότε δεν είναι πόλεμος.

Όταν η μια πλευρά έχει πυρηνικά όπλα, τότε δεν είναι πόλεμος.

Όταν η μια πλευρά χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια δολάρια, τότε δεν είναι πόλεμος.

Όταν η μια πλευρά χρησιμοποιεί εικόνες τεχνητής νοημοσύνης για να διασπείρει παραπληροφόρηση για μια άλλη, τότε δεν είναι πόλεμος.

Όταν τα social media λογοκρίνουν το περιεχόμενο της μιας πλευράς και όχι της άλλης, τότε δεν είναι πόλεμος.

Δεν είναι διαμάχη και δεν είναι πόλεμος.

Αυτό είναι γενοκτονία και μαζική καταστροφή και τα βλέπουμε να συμβαίνουν ζωντανά.

Από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί».

Το παραπάνω κείμενο προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης της Μάιντζ, η οποία τον τιμώρησε με απαγόρευση συμμετοχής σε προπονήσεις και αγώνες, θεωρώντας πως «πήρε θέση σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που κρίθηκε απαράδεκτη από τον σύλλογο» και ότι «το περιεχόμενο της εν λόγω ανάρτησης (…) δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες του συλλόγου».

Στοχοποίηση και απειλές για την αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους 

Στοχοποίηση για τις θέσεις του υπέρ της Παλαιστίνης δέχεται και ο άσσος του γαλλικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Καρίμ Μπενζεμά

Τοποθετήθηκε για το θέμα γράφοντας: «Όλες μας οι προσευχές για τους κατοίκους της Γάζας που είναι για άλλη μια φορά είναι θύματα αυτών των άδικων βομβαρδισμών που δεν λυπούνται γυναίκες ή παιδιά».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν κατηγόρησε τον διεθνή Γάλλο ποδοσφαιριστή ότι «διατηρεί δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα», η οποία σε χώρες όπως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Άλλος ποδοσφαιριστής, ο Νουσέρ Μαζράουι της Μπάγερν Μονάχου με σχόλιο του τάχθηκε υπέρ της Παλαιστίνης και αμέσως ένας Γερμανός βουλευτής του συντηρητικού κόμματος CDU, ο Γιοχάνες Στάινινγκερ, ζήτησε την απέλασή του Μαροκινού μπακ, από τη χώρα.

Καμία συνέπεια για τις φιλοισραηλινές τοποθετήσεις

Η ίδια ευαισθησία πάντως δεν υπάρχει όταν πρόκειται για αναρτήσεις που εξυμνούν το ισραηλινό κράτος-δολοφόνο. Ο Ισραηλινός επιθετικός της ΤότεναμΜανόρ Σόλομον, μόλις δύο ώρες αφότου το Ισραήλ βομβάρδισε το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 ανθρώπους, κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι «σκότωσαν τον λαό τους», αναμεταδίδοντας την ισραηλινή προπαγάνδα, περί «ρουκέτας της Χαμάς».

Ορισμένοι οπαδοί ζήτησαν από την Τότεναμ να προβεί σε παρόμοια δράση εναντίον του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή, χωρίς βέβαια να έχουν ψευδαισθήσεις ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι ο Μανόρ Σόλομον δεν θα αντιμετωπίσει απολύτως καμία συνέπεια για τη θέση του», έγραψε ένας οπαδός της Λίβερπουλ…

Πηγή: 902.gr – Στην κεντρική φωτογραφία ο Ελ Γκαζί (αριστερά) κρατά παλαιστινιακή σημαία (φωτογραφία αρχείου)

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις