Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θάσος: Νεκρός εργάτης κατά τη διαδικασία φόρτωσης μαρμάρων

Εργάτης από την Ινδία σκοτώθηκε τα ξημερώματα σε μονάδα επεξεργασίας μαρμάρων κοντά στο Λιμένα Θάσου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε κατά..

Εργάτης από την Ινδία σκοτώθηκε τα ξημερώματα σε μονάδα επεξεργασίας μαρμάρων κοντά στο Λιμένα Θάσου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε κατά τη διαδικασία φόρτωσης των μαρμάρων.

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Ινδού συναδέλφου από εργατικό ατύχημα στο σχιστήριο της εταιρίας Stone Group International, στο Λιμένα Θάσου και σημειώνει:

«Ακόμη ένας εργαζόμενος που πήγε για το μεροκάματο και δεν γύρισε σπίτι του. Ακόμη ένας συνάδελφος προστίθεται στη μεγάλη μακάβρια λίστα όσων χάσανε τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Μας κάνει να νιώθουμε οργή ότι παρά τις επισημάνσεις και τις προειδοποιήσεις μας χρόνια τώρα, συνεχίζει και αυξάνει ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά στα μαρμαράδικα της περιοχής.

Ακόμη μια θλιβερή απόδειξη για το πως εξαργυρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι την ανάπτυξη σε οποιοδήποτε κλάδο. Μπροστά στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους, όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι, οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Όσο – με την οποιαδήποτε πρόφαση – συνεχίζεται η εντατικοποίηση της δουλειάς. Όσο συνεχίζεται το καθεστώς του οι έλεγχοι να είναι από ελλιπείς ως και οι ανύπαρκτοι. Όσο τα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλειά μας μπαίνουν στο ζύγι κόστους – οφέλους, τόσο θα συνεχίσουμε να μετράμε θύματα.

Το ίδιο το θλιβερό συμβάν γεννά πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά. Για ποιο λόγο ο συνάδελφος βρέθηκε ανάμεσα στις πλάκες από μάρμαρα; Υπήρχε υπεύθυνος βάρδιας εκείνη τη στιγμή στο χώρο, για να επιβλέπει τις εργασίες στη βραδινή βάρδια; Είχαν παρθεί από την εταιρία όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας;

Συνυπεύθυνοι μαζί με τους εργοδότες που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου είναι οι κυβερνήσεις, το υπουργείο Εργασίας. Η συνειδητή απαξίωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών, οι αντεργατικοί νόμοι, συμπληρώνουν αυτό το επικίνδυνο παζλ.

Απαιτούμε:

Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.

Να δημιουργηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε λατομείο.

Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Είναι στο χέρι μας να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση. Με την οργάνωση και τη συσπείρωση στο Σωματείο, μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας. Οι αγώνες και οι πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στον κλάδο των κατασκευών απέδειξαν πως μπορούμε να γίνουμε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Η μαζική συμμετοχή στις δύο μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, τις απεργίες στις 17 του Απρίλη και την 1η του Μάη, είναι ένα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις