Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας είναι κλοπή.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα τοποθετήθηκε στη μέγγενη που ονομάζεται «υποχρέωση εξυπηρέτησης του χρέους», ενός χρέους που το μέγεθός ..

Από τη στιγμή που η Ελλάδα τοποθετήθηκε στη μέγγενη που ονομάζεται «υποχρέωση εξυπηρέτησης του χρέους», ενός χρέους που το μέγεθός  αποκλείει την εξόφλησή του, ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης κάθε πλουτοπαραγωγικού πόρου και υποδομής. Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις της χώρας με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν συμφώνησαν με το  ξεπούλημα κάθε μελλοντικής δυνατότητας ανάκαμψης. Το γενικό πολιτικό πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας είναι γνωστό. Γνωστός αν και όχι όσο πρέπει προβεβλημένος είναι και ο μηχανισμός (το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ) μέσα από τον οποίο συντελείται μεθοδικά το ξεδιάντροπο ξεπούλημα. Ας του αφιερώσουμε την προσοχή που του αξίζει, υπογραμμίζοντας κατ αρχήν το αυτονόητο: Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας είναι κλοπή. Και γι αυτήν τη κλοπή κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο του κόσμου καθώς έχει αναλάβει να  (ξε)πουλήσει μια ολόκληρη χώρα. Κι όταν λέμε ολόκληρη, το εννοούμε, όπως θα φανεί στη συνέχεια. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει αυτό το έργο επιβάλλεται να εμφανιστούν στο προσκήνιο. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να καταγράφονται τα ονόματά τους και να εμφανίζονται οι φωτογραφίες τους. Θα πρέπει να τους γνωρίζουμε και να τους θυμόμαστε.

Διοικητικό Συμβούλιο

Το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:
manitopoylos
Κωνσταντίνος Σ. Μανιατόπουλος, Πρόεδρος
         

Taprantzis Γιάννης Εμίρης, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO)
koyts
Ανδρέας Ταπραντζής, Εντεταλμένος Σύμβουλος
       

       
Kallipolitis Aris
Άρης Καλλιπολίτης, Μέλος του Συμβουλίου
       

        kodolemis Ζήνων Κοντολαίμης παρατηρητής Παρατηρητής είναι και ο Philippe Boin του οποίου φωτογραφία δεν καταφέραμε να βρούμε. Ίσως αυτός γνωρίζει πως καλό είναι να παρατηρεί πως πηγαίνει το ξεπούλημα και όχι να τον παρατηρούν…

Η πραμάτεια του ΤΑΙΠΕΔ

Ποια δουλειά έχουν αναλάβει να κάνουν οι εν λόγω κύριοι; Να πουλήσουν την περιουσία του δημοσίου, την οποία η πλειοψηφία στη βουλή φρόντισε να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το ξεπούλημα, πηγαίνουν κατ ευθείαν  σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στην πραμάτεια του ΤΑΙΠΕΔ, ξεκινώντας από αυτά που ήδη ξεπούλησε: Λονδίνο

Μία μη εκσυγχρονισμένη Βίλλα αρχιτεκτονικής τύπου «Italianate», διατηρητέα μονοκατοικία δεύτερης διαβάθμισης, 810 τ.μ., στο πολυπόθητο σημείο της νότιας πλευράς του Holland Park. Το κτήριο επωφελείται από έναν πίσω κήπο που επικοινωνεί άμεσα με το πάρκο. Ελάχιστη Τιμή: £22 εκ.

Λευκωσία

Μία μοναδική έκταση 8.000 τ.μ., βρισκόμενη στην περιοχή Κύκκος, στον Δήμος Έγκωμης, στην καλύτερη τοποθεσία τα Λευκωσίας. Πλησίον βρίσκονται Υπουργεία, 2 Πανεπιστήμια, Πρεσβείες και γραφεία πολλών εταιρειών. Ελάχιστη Τιμή: €5 εκ.

Βρυξέλλες

Πρόκειται για ένα 9όροφο κτήριο, 3.000 τ.μ., που βρίσκεται στο Quartier Leopold των Βρυξελλών, στην οδό Montoyer. Το Quartier Leopold είναι ο τόπος στέγασης των Ευρωπαϊκών Θεσμών και αποτελεί μέρος του κέντρου της πόλης. Ελάχιστη Τιμή: €3.24 εκ.

Τασκένδη

Ένα διώροφο αυτόνομο κτίσμα με υπόγειο που προορίζεται για κατοικία, βρισκόμενο στα περίχωρα της Τασκένδης, που αποτελείται 2 κτήρια σε μία έκταση 1.916 τ.μ., συνολικής επιφάνειας 587,03 τ.μ. και καθαρό κατοικημένο χώρο 327,48 τ.μ.. Ελάχιστη Τιμή: 125.000 USD.

Παραλίες, χερσόνησοι κτήρια

sithonia
Ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή της χερσονήσου της Σιθωνίας. Βρίσκεται στην Χαλκιδική, ένα από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, και τη Θεσσαλονίκη.
                 
asteras
Το Ακίνητο Αστέρας Βουλιαγμένης βρίσκεται στην θέση Μικρό Καβούρι, στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Απέχει 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Τα παρακείμενα ακίνητα είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλλάς (που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας – ΕΤΕ) και η Μαρίνα Βουλιαγμένης (σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης από ΕΤΑΔ; Ανάδοχος είναι ο όμιλος Αστήρ Παλλάς). Η γύρω περιοχή, Λαιμός, ανήκει στην υψηλότερη ζώνη τιμών κατοικιών στην Αθήνα Μέγεθος Ακινήτου Νότιο τµήµα του Ακινήτου Αστέρα, επιφάνειας περίπου 119.800τ.µ. (αξιοποιήσιµη έκταση 111.942τ.µ.)
 
mal
το ακίνητο απέχει περίπου 1χλμ. από την Αττική Οδό ενώ έχει άμεση πρόσβαση στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις (Olympic Complex) συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού Σταδίου (το οποίο χρησιμοποιούν ως έδρα οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Παναθηναϊκού και της Α.Ε.Κ.) Μέγεθος Η επιφάνεια του οικοπέδου που αντιστοιχεί στο ακίνητο ανέρχεται περίπου στα 64.000 τ.μ. και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης έκτασης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.) η οποία ανέρχεται περίπου στα 974.000 τ.μ.
 
ellinik
Η τιμή του τετραγωνικού μέτρου που πουλήθηκε το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης είναι αισθητά μικρότερη απ όσο κοστίζει η γη στην Κυψέλη!
 

  Τι έχει σειρά

  Στο site του ΤΑΙΠΕΔ  τα «φιλέτα» που έχουν πα΄ρει σειρά για ξεπούλημα είναι.
deh
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ισχύος και παροχής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με πάνω από 7,5 εκ. πελάτες και εγκατεστημένη ισχύ η οποία, στα 12.800 MW, υπερβαίνει το 80% του συνόλου της χώρας. Η παραγωγή της στηρίζεται σε μονάδες λιγνίτη, αερίου και πετρελαίου όπως και σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΔΕΗ κατέχει και λειτουργεί το εθνικό σύστημα μετάδοσης ηλεκτρισμού και τα δίκτυα διανομής.
                     
marines
Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης της πλέον κατάλληλης μεθόδου εκμετάλλευσης της διαχείρισής τους και άλλων δικαιωμάτων επί λιμένων και μαρίνων (πέραν των 12 λιμανιών που έχουν τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και των αντίστοιχων μαρίνων τους). Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι η καθιέρωση ενός εκτενούς συστήματος ομάδων/συμπλεγμάτων λιμανιών και μαρίνων που ακολούθως θα χρηματοδοτηθούν, αρχικά βάσει συμβάσεων εκχώρησης, μέσω μιας σειράς συναλλαγών.
                     
olp
Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 12 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών, ήτοι τα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ), της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών) και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών. Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών.
 
olympic_assets_frontpicture
Το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, προωθεί την αξιοποίηση του Κωπηλατοδρόμιου Σχοινιά, του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου και του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου
 
arp
Ο τομέας των τοπικών αεροδρομίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει 39 περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία αυτά της Θεσσαλονίκης, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Ελλάδας και που αποτελεί εμπορική είσοδο των Βαλκανίων/Κεντρικής Ευρώπης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Μυκόνου, το οποίο και προσελκύει την πλειοψηφία του διεθνούς τουρισμού.
 
ose
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ A.E. ιδρύθηκε το 2005 ως θυγατρική του ΟΣΕ Α.Ε. (“ΟΣΕ”). Το Δεκέμβριο του 2008 η κυριότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταβιβάστηκε στο Δημόσιο. Σκοπός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η παροχή υπηρεσιών έλξης για τη σιδηροδρομική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, η ανάπτυξη, οργάνωση και εκμετάλλευση αστικών, προαστιακών, περιφερειακών, υπεραστικών και διεθνών επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών καθώς και η μεταφορά με λεωφορεία ή η συνδυασμένη μεταφορά επιβατών και φορτίων και η παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) πάσης φύσεως. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  Ο  κατάλογος που παρουσιάσαμε είναι ενδεικτικός. Δεν είναι ολόκληρος. Για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να  προστεθούν εκατοντάδες ακίνητα, παραλίες, βουνά και δάση  μέχρι και ιαματικές πηγές. Παρατηρώντας το «δειγματολόγιο» των πουλημένων και υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες «μπάζες» της ιστορίας. Για την ακρίβεια, όλη αυτή η διαδικασία μοιάζει με την αναζήτηση κλεπταποδόχων οι οποίοι θα «αγοράσουν» σε σκοτωμένες τιμές μια ολόκληρη χώρα. Καταλήγοντας, θα επαναλάβουμε:  Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας είναι κλοπή. Και γι αυτήν τη κλοπή κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Απόψεις