Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα πρώτα “μέτρα” για την Υγεία…. Φαντάροι και πυροσβέστες στα ΕΚΑΒ!

Πριν από λίγες ημέρες αναρωτιόμασταν – αν και ρητορικό το ερώτημα – αν τελικά οι τραγικές ελλείψεις στα ΕΚΑΒ θα..

Πριν από λίγες ημέρες αναρωτιόμασταν – αν και ρητορικό το ερώτημα – αν τελικά οι τραγικές ελλείψεις στα ΕΚΑΒ θα λυθούν με φαντάρους και πυροσβέστες. 

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε την απάντηση από τον Κ. Μητσοτάκη: «Αποδέχθηκα την εισήγηση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουμε άμεσα και σήμερα κατά πάσα πιθανότητα στην έκδοση μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας μέσω του ΕΚΑΒ την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικού και των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους περασμένους μήνες», δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας. 

Εσπευσε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι “αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ”.  

Ωστόσο, από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνεται ούτε ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που αποτελεί το «νούμερο 1» θέμα στην Υγεία. Συγκεκριμένα, από τα 14 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μόλις το 1/5, δηλαδή 317 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για «ένα δείγμα» ανακαινίσεων και υποδομών σε ορισμένες μόνο πτέρυγες νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.  Ο κύριος όγκος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται στις λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις». 

Μέσα στις “αναδιαρθρώσεις” περιλαμβάνεται και η “αναπτυξιακή” μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε πεδίο σερφαρίσματος των ιδιωτών.

ΚΚΕ: Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ δεν έχει καμία σχέση με την περίθαλψη που έχει ανάγκη ο λαός

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη σύσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

«Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του στρατού και της πυροσβεστικής, δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας.

Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην υγεία, γιατί “στοιχίζουν” στο κράτος. Η όπως – όπως μεταφορά των ασθενών, τους έρχεται πιο φτηνά από την “κοστοβόρα” πλήρη ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων υγείας παντού και της δημόσιας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που απαιτούν ύπαρξη μόνιμων υποδομών, μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ προσανατολίζεται σε φθηνές υπηρεσίες, που είναι πολύ πιθανό να βάλουν σε κίνδυνο ασθενείς και αυτές με το “μάτι” προσανατολισμένο στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου την περίοδο αυτή. Αυτές είναι, άλλωστε, οι προτεραιότητες της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ»

 

Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και όχι λειτουργία με δανεικούς πυροσβέστες

Τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και όχι με υπαλλήλους της Πυροσβεστικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απαιτεί η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, με αφορμή και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.  

Υπογραμμίζει ότι η προαναγγελία για στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, «θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους πυροσβέστες και τους στρατιωτικούς αλλά κυρίως για τον λαό!», προσθέτοντας: 

«Ο σχεδιασμός δεν είναι καθόλου καινούργιος ούτε κάποια ευφάνταστη πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για τον απόλυτο συντονισμό και συνέχεια της τροπολογίας 181/2 από 10-2-2016 που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε φέρει κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου 4368/2016. Εκεί περιγράφονταν η δυνατότητα οδήγησης των ασθενοφόρων από προσωπικού του ΠΣ και των ΟΤΑ σε περιοχές της επικράτειας που υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Απλά η σημερινή κυβέρνηση το πήγε ακόμη παραπέρα και εμπλέκει και σ’ αυτόν τον τομέα της ένοπλες δυνάμεις της χώρας». 

«Αντί λοιπόν να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα προχωρήσει σε ”μπαλώματα”», όπως σημειώνει. Ενώ προειδοποιεί πως «η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περεταίρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του ΠΣ και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές. Στη συνέχεια ως ”ώριμο φρούτο” θα προτείνουν ξανά το κλείσιμο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων για την εξοικονόμηση χρημάτων, που είχε παγώσει μετά την σθεναρή αντίσταση που είχε προβάλει η ΕΑΚΠ. από αρχές της δεκαετίας του 2010, πάλι με βάση τη λογική κόστους/οφέλους και κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ενώ θα παραχωρηθούν τέτοιες αρμοδιότητες πιο γενικευμένα πλέον σε ΟΤΑ, ΜΚΟ και ιδιώτες με κόστος διαχρονικά κλιμακούμενο». 

Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων Ενώσεων μονίμων πυροσβεστών καθώς και τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία των συμβασιούχων πυροσβεστών «να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την αρνητική εξέλιξη για το Πυροσβεστικό Σώμα, τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτό και για τον λαό».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις