Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Συνολική» εμπλοκή και «νέα προσέγγιση στις μακροχρόνιες διαφωνίες» στα Ελληνοτουρκικά

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ ενόψει του νέου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο μερών (ξεκίνησε..

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ ενόψει του νέου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο μερών (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), αύριο, Παρασκευή, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα για μπίζνες του κεφαλαίου και εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει γι’ αυτόν τον σκοπό διακυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, και μετέχοντες υπουργούς και υφυπουργούς. Ο ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, αύριο, Παρασκευή. Συνολικά στην ατζέντα μπαίνουν θέματα όπως η διμερής «Στρατηγική Συμμαχία», «η Αμυνα και η Ασφάλεια», η ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «ψηφιακή οικονομία», αλλά και το περιβάλλον, με ειδική αναφορά στο «Our Ocean Conference 2024», συνέδριο που θα φιλοξενηθεί τον Απρίλη από την Ελλάδα, αμερικανικής κοπής σχήμα για τον έλεγχο σε θαλάσσιες ζώνες και διαύλους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γεραπετρίτης θα συναντηθεί και με τον Τζον Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα.

Σημειωτέον, τη σημασία που έχει ο «Στρατηγικός Διάλογος» ΗΠΑ – Ελλάδας, ως ένα πλαίσιο που καθορίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, υπογράμμισε μιλώντας σε Ελληνες ανταποκριτές ο υπηρεσιακός υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Τζόσουα Χακ (τέλη Γενάρη ήταν στην Αθήνα, έκανε τη γνωστή περαντζάδα και από το υπουργείο Αμυνας).

Συγκεκριμένα, εστίασε στον ευρύτερο «γεωπολιτικό ρόλο» της Ελλάδας αλλά και στις «διπλωματικές πρωτοβουλίες» που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στην περιοχή, στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό. Οπως σημείωσε, «η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας σταθερός εταίρος, αλλά είναι μια χώρα που προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή», με το περιεχόμενο βέβαια που δίνουν σε αυτές τις έννοιες οι λυκοφιλίες του κεφαλαίου.

Ακριβώς προς ενίσχυση των δυνατοτήτων της ντόπιας αστικής τάξης ώστε να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη ζώνη, ο Χακ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη για την «αμυντική συνεργασία» ΗΠΑ – Ελλάδας και για το ΝΑΤΟ την πώληση F-35 στη χώρα μας, αφού, όπως εκτίμησε, ενισχύουν τις «αμυντικές δυνατότητες» της Ελλάδας και συγχρόνως αυξάνουν τη «συνολική αμυντική ετοιμότητα» της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στο «ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων, κάτι που είναι μέρος μιας ήδη πολύ ισχυρής αμυντικής σχέσης».

Σε ερώτηση για το τι κάνει τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα της F-16 εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο, ο Χακ παρέπεμψε στο …θετικό διπλωματικό κλίμα αλλά και στην ηρεμία που παρατηρείται στο πεδίο το τελευταίο διάστημα. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Βέβαια, οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση αλλά από τη δική μας πλευρά αυτή είναι μια διαδικασία που στηρίζουμε. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες διαφωνίες και να αναζητηθεί μια νέα προσέγγιση, οφείλονται στον ηγετικό ρόλο και το όραμα των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν», τόνισε, επιβεβαιώνοντας, από τη μια, το αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο του περιλάλητου ελληνοτουρκικού διαλόγου, και, από την άλλη, ότι προσεγγίζουν τις προκλήσεις και διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ως τάχα «διμερείς διαφορές».

Αλλωστε, απέφυγε να τοποθετηθεί για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν αυτό το καλό κλίμα αντιστραφεί και η Τουρκία εντείνει πάλι τις προκλήσεις της με συνέπεια να επιστρέψει η κατάσταση στο καλοκαίρι π.χ. του 2020. Απάντησε, άλλωστε, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα ότι «αυτή είναι μια κλασική υποθετική κατάσταση, την οποία δεν θα σχολιάσω. Δεν έχω πολλά να πω επ’ αυτού γιατί προτιμώ να εστιάσω στα θετικά δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή». Εξάλλου, και για την επιστολή εγγυήσεων, τάχα, που φέρεται να έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, στο Κογκρέσο, ότι τα τουρκικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας, ο Χακ απάντησε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω ή να κάνω εικασίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες της αμερικανικής κυβέρνησης, τις επικοινωνίες που ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να έχει ή να μην έχει με ένα άλλο μέρος της κυβέρνησης»

Παραπέρα, ο Χακ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά» το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ), ωστόσο τόνισε ότι τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θα ήταν δύσκολο να υπάρξει κάποια συνάντηση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο «λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ». Διαβεβαίωσε πάντως ότι, ακόμα και εν μέσω της αιματοχυσίας από μέρους των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε βάρος γυναικόπαιδων της Παλαιστίνης, «τρέχουν» πολλά σε «επίπεδο εργασίας».

Για το Κυπριακό είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν «μια συνολική διευθέτηση», ενώ κάλεσε με αφορμή και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του γγ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Ολγκίν Κουεγιάρ, «όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία ειλικρινά – ας της δώσουμε μια ευκαιρία».

Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στη σχέση των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, στην πορεία ΝΑΤΟποίησης του νησιού. «Νομίζω ότι εάν κοιτάξουμε πίσω πριν από 5 ή 10 χρόνια, θα δούμε ότι η αλλαγή που έχει επιτευχθεί είναι αρκετά σημαντική. Και στους τομείς που σήμερα συνεργαζόμαστε, όπως η άμυνα, η οικονομία, η Ενέργεια, το κλίμα και το κράτος δικαίου, η συνεργασία έχει μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο αναβαθμισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε. Εστειλε, δε, μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού. Οπως σημείωσε, «είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι σε αυτή τη διμερή συνεργασία και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελίσσεται το κυπριακό πρόβλημα, για το οποίο βεβαίως παραμένουμε πολύ επικεντρωμένοι στην προσπάθεια επίλυσής του με κάθε τρόπο».

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Απόψεις