Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τρένα τρόμου με πολεμικό υλικό προς Ουκρανία – Παρέμβαση Παφίλη στον Δένδια

Παρέμβαση Παφίλη στον Δένδια

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα από την Εφ.Συν – του Απόστολου Λυκεσά 

Η στρατιωτική βοήθεια που στέλνει συνολικά η χώρα μας θα περιέχεται στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 250 κοντέινερ! – Πριν από δύο μέρες έφυγαν τα πρώτα από σταθμό στην Κάτω Γέφυρα με πρώτη στάση τη Ρουμανία, αφού υπήρξε μπλόκο από εργαζόμενους για τη μεταφόρτωση στο λιμάνι – Ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για τα επικίνδυνα φορτία – Εκθετος ο πρωθυπουργός για τους «κρυφούς» από τη Βουλή χειρισμούς.

Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία μεταφέρονται με συρμούς τρένου μέσω Ρουμανίας. Πριν από δύο μέρες έφυγαν τα πρώτα βαγόνια από σταθμό στην Κάτω Γέφυρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας τα ερωτήματα και την ανησυχία των κατοίκων. Ολα αυτά ενώ τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευδε ότι υπήρξαν συμφωνίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για εν κρυπτώ βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία. Πριν βρεθεί η λύση του σταθμού έξω από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Hellenic Train είχε αρνηθεί τη μεταφορά, ενώ η κυβέρνηση βρήκε «κλειστό» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως χώρο μεταφόρτωσης λόγω της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η στρατιωτική βοήθεια -σε άγνωστου τύπου πυρομαχικά ή όπλα- τα οποία στέλνει συνολικά η χώρα μας θα περιέχεται στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 250 κοντέινερ! Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να διατεθεί ο χώρος του για τη μεταφόρτωση των όπλων και πυρομαχικών, αλλά προσέκρουσαν τελικά σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα: τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα επικινδυνότητας, αφού μεταξύ άλλων τα φορτία θα περνούσαν αναγκαστικά και μέσα από την πόλη, οπότε πέτυχαν να μη γίνει η μεταφόρτωσή τους σε συρμούς μέσα στο λιμάνι.

Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα πυρομαχικά να μεταφέρονται τελικά -σε μικρά κομβόι φορτηγών που συνοδεύονται πάντα από αστυνομικές δυνάμεις- στην Κάτω Γέφυρα έξω από τον Αγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας, σε περιοχή όπου υπάρχει ένα βιομηχανικό πάρκο (έκτασης 1.000 στρεμμάτων) και από όπου διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές. Μάλιστα οι πληροφορίες που συνδέονται άμεσα με την ανησυχία των κατοίκων αυτών των περιοχών, που έχουν ζήσει τις διαρκείς μετακινήσεις μεγάλων οχημάτων τις τελευταίες μέρες, θέλουν τα πυρομαχικά να παραδίδονται σε αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες τα μεταφορτώνουν σε ρουμανικά βαγόνια, αφού επόμενη στάση αυτών των πυρομαχικών είναι η Ρουμανία και η Hellenic Train αρνήθηκε να δώσει δικά της (μετά τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη δεν χρειάζεται να εξηγηθεί καν ο λόγος της άρνησης). Από εκεί, τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μεταφερθούν πάλι με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι είχε προκληθεί σάλος όταν μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε ανάρτηση (21.3.2024) σύμφωνα με την οποία: «Μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας. Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους του G7».

Η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου είχε προκαλέσει σάλο και μάλιστα την επόμενη μέρα, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε: «Καμία συμφωνία, είναι κάτι που έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά»! Αμέσως μετά, όμως, σε μια εξόφθαλμα θολή διευκρίνιση πρόσθετε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεών μας»!

Σήμερα φυσικά καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει καθαρά τι είδους όπλα ή πυρομαχικά στέλνει στην Ουκρανία και «αν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» να γίνονται, δηλαδή χωρίς τίποτα να έχει περάσει από τη Βουλή…

Τι να υποθέσουμε άραγε μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του μεταφέρει εσπευσμένα πυρομαχικά και όπλα στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία; Σύμφωνα μάλιστα με το ΑΠΕ, «το Κίεβο ζητάει πιο γρήγορες παραδόσεις οβίδων πυροβολικού και αντιαεροπορικών συστημάτων εν μέσω ρωσικών προωθήσεων που ασκούν πίεση στον ουκρανικό στρατό ο οποίος αντιμετωπίζει ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά».

Ανταποκρινόμενος ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε πως «μεταφέρουμε εσπευσμένα πυρομαχικά, θωρακισμένα οχήματα, πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας – τα μεταφέρουμε εσπευσμένα σε αυτούς ώστε να φτάσουν στις πρώτες γραμμές για να προστατεύσουν στρατιώτες, για να προστατεύσουν αμάχους». Οι αποστολές όπλων και πυρομαχικών από την Ελλάδα προφανώς σχετίζονται με την αμερικανική βιασύνη. Ή μήπως όχι;…

Μια πρώτη απάντηση στον υπουργό Άμυνας για τα τρένα «τρόμου» προς Ουκρανία

Από δημοσιεύματα πληροφορούμαστε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στην βουλευτή της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστόπουλου, που έθεσε το θέμα του σημερινού δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.» στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, «διέψευσε» το δημοσίευμα. Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι ο κ. Δένδιας είπε πως «εμείς ποτέ δεν έχουμε αποκρύψει σε ποιον και τι πουλάμε, στο πλαίσιο πάντα των διεθνών συμφωνιών της χώρας»,  και στη συνέχεια είπε ότι «εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος με πήρε τηλέφωνο, του εξήγησα τις ακριβώς συμβαίνει. Του είπα και ακριβή αριθμό κοντέινερ για να ξέρουμε και πόσα είναι. Η Ελλάδα δε δίνει κάτι απευθείας στην Ουκρανία».

Δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι αυτά είπε ο υπουργός, αλλά αν τα είπε, δεν καταλαβαίνουμε -υποθέτουμε και οι καλόπιστοι αναγνώστες- τι ακριβώς διαψεύδει. Διότι από τις δηλώσεις «διάψευσης» προκύπτει ότι ο υπουργός δεν έχει διαβάσει το δημοσίευμα. Αν πάντως διαφωνεί και διαψεύδει μόνο τον αριθμό των κοντέινερ, μπορεί να μας πει πόσα ακριβώς τελικά κοντέινερ στέλνουμε, πού τα στέλνουμε και πού καταλήγουν.

 

Από ότι επίσης διαβάζουμε, η κα Αναγνωστόπουλου είπε στον υπουργό ότι «δεν μπορεί να διαψεύδεται έτσι ένα δημοσίευμα όση εμπιστοσύνη και να έχουμε στον υπουργό. Εμείς είμαστε κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Ακούσαμε και τον κ Μπλίνκεν ότι έφυγε εσπευσμένα οπλισμός για την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα θέματα να τα ανακαλύπτουμε έτσι» και υπογράμμισε ότι «επειδή δεν είμαστε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι, υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, θα ήθελα η επιτροπή να ενημερωθεί».

Μα το πρόβλημα του κ. Δένδια είναι αυτό ακριβώς. Η κυβερνητική γραμμή είναι ότι επισήμως δε γίνεται καμμιά ενημέρωση. Αντιλαμβανόμαστε τα δυσεπίλυτα προβλήματα του κ. Δένδια που του έχει φορτώσει η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία συμπυκνώνεται στο αμήχανο συμπέρασμα: όταν τα γεγονότα γίνονται γνωστά συνολικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτά που κάνει και δε θέλει να μαθευτούν και αυτά που κάνει επιθυμώντας να καταλάβουμε τα ακριβώς αντίθετα από τα προφανή. Με τη φόρα που έχουν πάρει στην κυβέρνηση μπορεί να διαψεύσουν και τον κ. Μπλίνκεν. (Σημ: Περισσότερα αύριο όταν θα έχουμε και τις πλήρεις δηλώσεις).

Πηγη: ΕφΣυν

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στον Νίκο Δένδια για την μεταφορά οπλισμού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Σε σχέση με το σοβαρό θέμα που αναφέρει στο σημερινό δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών» και την άρνηση των εργαζομένων του Λιμένα Θεσσαλονίκης και της Hellenic Train να μεταφέρουν 250 κοντέινερ επικίνδυνου οπλισμού με προορισμό την Ουκρανία, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε παρέμβαση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Η απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, με δεδομένο ότι ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για 65 κοντέινερ και όχι για 250, τα οποία περιέχουν περισσευούμενο οπλισμό που θα πωληθεί στην Τσεχία.

Τελικά τι ισχύει, αυτό που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Λιμένα Θεσσαλονίκης και στην Hellenic Train και οι οποίοι αρνήθηκαν να μεταφέρουν το επικίνδυνο φορτίο ή αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του υπουργού της, η οποία μάλιστα ακόμα οφείλει απαντήσεις για το περιεχόμενο των συμφωνιών που έχει υπογράψει με το καθεστώς Ζελένσκι;

Σχετικά θέματα

Απόψεις