Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας: Να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 εργαζόμενους από εργολαβία που πετιούνται στο δρόμο

Να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας που κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο, απαιτεί με..

Να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας που κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, επικαλούμενο και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην πρόσφατη συνάντηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη σύμβαση έργου με την εταιρεία “Τεχνοστυλ ΑΕ”, μέσω της οποίας εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ οι 45 συγκεκριμένοι, καθώς «δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται και παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι 45 εργαζόμενοι, από το σύνολο των 90 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας, «για τουλάχιστον 10 έτη ο καθένας είναι τοποθετημένος σε τμήματα και θέσεις εργασίας στην ΛΑΡΚΟ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες». 

Σημειώνει επίσης ότι «οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό  και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας» και τονίζει ότι «ο φάκελος με τις “εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ” έχει δοθεί στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Ειδικό Διαχειριστή και στην  Πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024».

Προσδιορίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ανεξάρτητα σύμβασης εργασίας, κάτι που ορίζει και ο νόμος 4941/2022 που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει ότι πολλές παραλείψεις, που αφορούν και την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, υπάρχουν και «στη βιαστική ΚΥΑ των απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ».

Το Σωματείο επικαλείται δηλώσεις της υπουργού Εργασίας κ. Μιχαηλίδου σε τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας ότι ανέφερε πως “μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)”.  Αναφέρει επίσης τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα”». Και τονίζει:

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αλληλοσεβασμού, έκλεισε με  την δέσμευση να πραγματοποιηθεί διάλογος με τους αρμόδιους με κατεύθυνση ότι καλύτερο για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Η εκτίμηση μας είναι ότι η απόλυση των 45 συναδέλφων πριν τις 18/6/24 είναι αποτέλεσμα παράλειψης τυπικών διαδικασιών που εύκολα λύνονται και καμία σχέση δεν έχουν με πολιτική απόφαση. Το γεγονός όμως ότι εδώ και 4 ημέρες τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει οχλήσεις μας (μας λένε ότι το εξετάζουν) δημιουργεί σύγχυση στα αισθήματα του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και ουσιαστικά προβλήματα ασφαλείας που πρέπει να συζητηθούν το επόμενο διάστημα».

Επίσης το Σωματείο κάνει γνωστό ότι την Παρασκευή 17 Μάη, στις 3 μ.μ., θα συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να καθορίσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις του προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων. Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις