Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Ασαφής παραμένει ο τρόπος πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο

Χωρίς σαφή απάντηση στο πως θα πληρώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο έληξε η έκτακτη σύνοδος..

Χωρίς σαφή απάντηση στο πως θα πληρώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο έληξε η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κοινή ανακοίνωση δεν γίνεται καν αναφορά στο θέμα της πληρωμής σε ευρώ ή ρούβλια, πιθανά λόγω των αντιθέσεων που προκαλεί στο εσωτερικό της ΕΕ. Αντιθέσεις προκαλεί και το ενδεχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η η αρμόδια υπουργός της Γαλλίας Μπάρμπαρα Μομπιλί και η Επίτροπός για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον επικέντρωσαν στα ζητήματα που υπάρχει ενιαία θέση λέγοντας ότι «όλοι καταδικάζουμε τη μονομερή απόφαση της Gazprom σχετικά με την Πολωνία και τη Βουλγαρία» και πως αποτελεί παραβίαση συμβολαίων η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις δυο αυτές χώρες λόγω της απροθυμίας τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι ο νέος μηχανισμός πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει σύντομα λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα αυτό.

Το τι τελικά θα γίνει μένει να αποφασιστεί καθώς σύμφωνα με την Μ. Πομπιλί «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση για τις πληρωμές που θα συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ και τη σύμβαση με τη μορφή με την οποία συνήφθησαν».

Η Ρωσία δίνει τη δυνατότητα του διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, στο ένα λογαριασμό θα κατατίθενται ευρώ και στο δεύτερο θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Σύμφωνα με «Bloomberg» η ιταλική ΕΝΙ και η γερμανική εταιρεία εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου UNIPER SE ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank JSC, εκτιμώντας πως δεν παραβιάζεται η πολιτική της ΕΕ. Το ίδιο φαίνεται πως έχουν κάνει άλλες οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες. Επιπλέον, οι «Financial Times» ανέφεραν πως οι διανομείς φυσικού αερίου σε ΓερμανίαΑυστρίαΟυγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.

Ο Επίτροπος Ενέργειας ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, η αβεβαιότητα της κατάστασης σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναβαθμίσουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα και να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας μακριά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, η κ. Σίμσον απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό, ενώ σημείωσε ότι καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

sύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η ΕΕ έχει ξοδέψει περισσότερα από 47 δισ. ευρώ σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πληρώνουν καθημερινά 1 δισ. ευρώ στη Ρωσία για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολόγισε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούσαν το 45% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη για νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου», δήλωσε υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο CNN.

«Έχουμε προετοιμαστεί να εξαρτηθούμε λιγότερο από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Χρειάζεται χρόνος για να μειωθεί η εξάρτηση, ήταν λάθος να είμαστε εξαρτημένοι με αυτόν τον τρόπο, αλλά σημειώνουμε πρόοδο. Μπορούμε να μειώσουμε τις εισαγωγές, ξεκινώντας από τον άνθρακα και μετά το πετρέλαιο. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσουμε, έτσι στο τέλος θα είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι από τη Ρωσία», ανέφερε.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις για ένα εμπάργκο πετρελαίου στην ΕΕ, ο Λίντνερ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις και ανέφερε ότι δεν ήθελε να κάνει εικασίες για τη στάση κρατών μελών, όπως η Ουγγαρία. Ισχυρίστηκε πως «η Γερμανία είναι έτοιμη να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου, γνωρίζουμε ότι οι άλλοι εξετάζουν προσεκτικά αυτό το ζήτημα» και ότι «λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις μαζί, είναι προς το συμφέρον μας, όλες οι δημοκρατίες του κόσμου μοιράζονται αυτά τα συμφέροντα. Μένουμε μαζί… πρέπει να παραμείνουμε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική εταιρική σχέση».

Πρόσθεσε πως «α συμβόλαια είναι συμβόλαια, και όλες αυτές οι συμβάσεις βασίζονται σε πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Επομένως, οι Γερμανοί εργολάβοι θα πρέπει να πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια».

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ζήτησε «να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο» καθώς η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του πανάκριβου αμερικανικού LNG που φιλοδοξούν να μεταφέρουν Έλληνες εφοπλιστές.

Η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Ενέργειας

«Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό το έκτακτο Συμβούλιο ήταν μια ευκαιρία για τους υπουργούς να υπενθυμίσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και με τα κράτη μέλη που πλήττονται από την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, η οποία εφαρμόστηκε παρά τις τρέχουσες συμβάσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας παρουσίασαν την ανάλυσή τους για την κατάστασή τους σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις.

Συζήτησαν το επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού και τα μέτρα και τα μέσα αλληλεγγύης σε επίπεδο ΕΕ που θα ήθελαν να προωθήσουν σε αυτό το πλαίσιο.

Όσον αφορά πιθανή διακοπή του εφοδιασμού, οι υπουργοί αντάλλαξαν τις αναλύσεις τους σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητάς τους για μια τέτοια εκδήλωση, μέτρα αλληλεγγύης και πιθανά έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση και τον καλύτερο συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά τα εθνικά επίπεδα κατανάλωσης.

Οι Υπουργοί έκαναν απολογισμό πιθανών πρόσθετων δράσεων όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη μεταφορά φυσικού αερίου και τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ιδίως ενόψει των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Ειδικότερα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον κανονισμό “αποθήκευσης φυσικού αερίου” και ελπίζουν να ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το σχέδιο REPowerEU, το οποίο θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή τον Μάιο.

Οι Υπουργοί και η Επιτροπή συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες επαφές τους με διεθνείς εταίρους και αξιόπιστους προμηθευτές και να δημιουργήσουν γρήγορα την ευρωπαϊκή πλατφόρμα αγορών φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ σε προσιτές τιμές.»

Σχετικά θέματα

Απόψεις