Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συμφώνησαν για 18 δισ. στην Ουκρανία αλλά όχι και για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Για το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, παρέπεμψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τις αποφάσεις για την..

Για το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, παρέπεμψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τις αποφάσεις για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς το παζάρι συνεχίζεται κάτω από σφοδρούς και διαρκώς εντεινόμενους ενδο – ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τους οποίους ενισχύει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Το ύψος του πλαφόν παραμένει ακόμα ανοιχτό, όπως και οι σοβαρές ενστάσεις ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της λυκοσυμμαχίας.

Κι ενώ οι λαοί της Ευρώπης μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο ανακούφισης η ΕΕ αποφασίζει νέες κυρώσεις στη Ρωσία και χορήγηση βοήθειας 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για το 2023. Δεν παραλείπει, δε,  να τονίσει ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην παροχή πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της χώρας και εντείνοντας τη διμερή παροχή υποστήριξης, ιδίως τις ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας.

Στο Κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται πως οι «27» καλούν το Συμβούλιο των υπουργών να ολοκληρώσει στις 19 Δεκέμβρη τις διαδικασίες όχι μόνο για τον μηχανισμό του πλαφόν, αλλά και υπόλοιπα μέτρα που αφορούν την αγορά αερίου και την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ που έχουν «παγώσει» λόγω της διαφωνίας για το πλαφόν. 

«Είμαι πράγματι αισιόδοξος -και η εντολή την οποία δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη- ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ.  Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου.

Σε διαφορετικό τόνο κινήθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ο οποίος δήλωσε πως τώρα κυριαρχεί ορθολογισμός για το ύψος του πλαφόν, συμπληρώνοντας πως το πλαφόν θα σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο και θα τεθεί σε ένα ύψος ώστε «να μη χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί».

Η Intercontinental Exchange (ICE), η αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται σειρά χρηματιστηριακών αγορών ανά τον κόσμο, ανάμεσα τους το ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου  (TTF) που διαμορφώνει την τιμή του στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι μπορεί να αποχωρήσει εάν επιβληθεί ο μηχανισμός του πλαφόν. 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις