Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συμφωνία για το Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – «Μαξιλάρι» στο 1,5% του ΑΕΠ και εξαίρεση αμυντικών δαπανών

Αν και εμφανίζεται πιο... «χαλαρό» το Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, προϊόν των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παραμένει μια θηλιά για τους λαούς της Ευρώπης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, δίνοντας περισσότερο χρόνο ώστε να μειώσουν το δημόσιο χρέος και δημιουργώντας κίνητρα για δημόσιες επενδύσεις ακόμη και κατά την περίοδο σύσφιξης του προϋπολογισμού.

Η μεταρρύθμιση έρχεται αφότου τα επίπεδα χρεών έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα από τα προγράμματα ανάκαμψης από την πανδημία και ενώ το μπλοκ χρειάζεται νέες δαπάνες για να διατηρήσει τους στόχους για το κλίμα, τη βιομηχανική πολιτική και την ασφάλεια.

«Έχουμε καταλήξει σε μια καλή συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Προβλέπει ενθάρρυνση των μεταρρυθμίσεων, με περιθώρια για επενδύσεις και προσαρμογές στη συγκεκριμένη κατάσταση κάθε κράτους μέλους», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν ελάχιστα ποσά μέσης μείωσης του ελλείμματος και του χρέους που πρέπει να τηρεί μια κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τους σκληρούς της ΕΕ, ομάδα της οποίας ηγείται η Γερμανία. Αλλά, γενικά, οι νέοι κανόνες είναι πιο επιεικείς από το προηγούμενο πλαίσιο, σηματοδοτώντας μια νίκη κυρίως για τις νότιες χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία.

Η συμφωνία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν γίνει νόμος. Ενώ ορισμένες λεπτομέρειες ενδέχεται να τροποποιηθούν, η ευρεία ώθηση των αλλαγών είναι απίθανο να αλλάξει.

Η συμφωνία δεν θα έχει αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ το 2024, επειδή οι εθνικοί προϋπολογισμοί για το επόμενο έτος έχουν ήδη αποφασιστεί βάσει κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν νωρίτερα το 2023. Όμως, οι νέοι κανόνες θα καθορίσουν έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και του χρέους από το 2025, σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, με την επιλογή για περισσότερο χρόνο εάν μια χώρα προβεί σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας της ΕΕ.

Πρόκειται για την τέταρτη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνει το Reuters. Ηταν απαραίτητη επειδή η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσαν αύξηση του δημόσιου χρέους, που έκανε εξωπραγματικά σκληρούς τους προηγούμενους κανόνες.

Δεδομένου ότι πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους ενώ θα πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις για να στραφούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι νέοι κανόνες δίνουν περισσότερο χρόνο για εξυγίανση σε αντάλλαγμα για τέτοιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Οι νέοι κανόνες παρέχουν επίσης ειδική μεταχείριση στις αμυντικές δαπάνες, ένα ευαίσθητο θέμα για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και επικεντρώνονται στις καθαρές δαπάνες και όχι στο διαρθρωτικό ή ονομαστικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς οι καθαρές δαπάνες βρίσκονται άμεσα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Οι βασικές προβλέψεις

  • Οι χώρες με χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ πρέπει να το περιορίσουν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προσαρμογής. Χώρες με χρέος μεταξύ 60% και 90% θα πρέπει να καταβάλουν το ήμισυ αυτής της προσπάθειας.
  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 1,5% του ΑΕΠ κάτω από το υποχρεωτικό όριο του 3%. Για τη δημιουργία του η ετήσια προσαρμογή θα πρέπει να είναι 0,4% του ΑΕΠ, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί στο 0,25% του ΑΕΠ σε περίπτωση παράτασης της περιόδου προσαρμογής.
  • Οι κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από την πορεία των καθαρών δαπανών κατά 0,3% του ΑΕΠ ετησίως και 0,6% του ΑΕΠ σωρευτικά κατά την περίοδο παρακολούθησης.
  • Οι χώρες θα μπορούν να επεκτείνουν την περίοδο προσαρμογής από τέσσερα σε επτά χρόνια, χρησιμοποιώντας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδιά τους για την ανάκαμψη από την Covid.
  • Για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες για το έλλειμμα και πρέπει να καταβάλλουν ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια μισής μονάδας του ΑΕΠ, οι αυξημένες πληρωμές τόκων θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό το 2025-27.
  • Παραμένουν τα όρια 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για το χρέος.

Από euro2day.gr

Απόψεις