Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στον «αέρα» οι κυβερνητικές προβλέψεις για ανάκαμψη το 2021

Εντελώς στον …αέρα βρίσκονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για ύφεση το 2020, που όμως θα συνοδευθεί με έκρηξη ανάπτυξης το..

Εντελώς στον …αέρα βρίσκονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για ύφεση το 2020, που όμως θα συνοδευθεί με έκρηξη ανάπτυξης το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό το σενάριο θεωρείται αβέβαιο. Βέβαιη όμως είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά πάνω από 30% ενώ οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας, μόνον για το 2020, κατά πάσα πιθανότητα θα προσεγγίσουν το 10%.

Η έκθεση του Γραφείο Προϋπολογισμού περιγράφει 3 σενάρια για τις επιπτώσεις του Covid 19, τα οποία σχετίζονται ευθέως με την παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και από το εύρος των δημόσιων παροχών, αν δηλαδή θα είναι φθάσουν τα 5 δισεκατομμύρια ή τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η «βεντάλια» των επιπτώσεων στο ΑΕΠ ξεκινά από το σενάριο της σχετικά άμεσης αναστολής των μέτρων και της ενίσχυσης με 10 δις ευρώ, στο οποίο η επίπτωση στο ΑΕΠ είναι -4,4%. Όμως στα σενάρια μιας μικρής παράτασης στη λήψη μέτρων το ποσοστό αυτό φθάνει στο -8,5% ενώ εκτινάσσεται στο -9,4% ή ακόμη και στο -10,2% εάν υπάρξει αργή επαναφορά σε συνθήκες συνήθους οικονομικής λειτουργίας.

Τραγικά είναι τα ποσοστά της ανεργίας που αναφέρονται στην έκθεση. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι δεν παραλλάσσουν ιδιαίτερα ακόμη και σε διαφορετικά σενάρια. Από 16% που είναι σήμερα αναμένεται να εκτοξευθούν σε ποσοστά μεταξύ του 26% έως και 31,3%! Όσο για το δημόσιο χρέος προβλέπεται σημαντική αύξηση από το 175% σήμερα σε ποσοστό γύρω στο 192% σε όλα τα σενάρια.

Από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της Έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι αυτό που αμφισβητεί το κεντρικό οικονομικό αφήγημα, στο οποίο αναφέρθηκε στο διάγγελμά του και ο πρωθυπουργός: Δηλαδή στο ότι θα υπάρξει αναπτυξιακή έκρηξη το 2021. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αυτό είναι αρκετά αβέβαιο. Όπως αναφέρει «όσον αφορά το 2021, αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχει όμως σημαντική αβεβαιότητα καθώς η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης το 2020, από τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια καθώς και από την πρόοδο της ιατρικής αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 (δημιουργία εμβολίου, κατάλληλων φαρμάκων κλπ)».

Επίσης στην έκθεση τονίζεται ότι ελάχιστα ενισχύουν την εικόνα της οικονομίας οι αναβολές φόρων και εισφορών που έχουν θεσμοθετηθεί. Τονίζεται χαρακτηριστικά πως «ενα σημαντικό συμπέρασμα είναι η περιορισμένη επίδραση της δημοσιονομικής στην ένταση της ύφεσης. Ο βασικός λόγος είναι πως η δαπάνη γίνεται είτε με μεταβιβάσεις είτε με αναστολές φόρων που δεν επηρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ – όπως θα συνέβαινε αν η δαπάνη γίνονταν με αγορές αγαθών και υπηρεσιών – αλλά έμμεσα μέσω της κατανάλωσης εκείνων που εισπράττουν. Με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος της κατανάλωσης στρέφεται στις εισαγωγές, η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ περιορίζεται ακόμα περισσότερο».

Τέλος, το  Γραφείο τονίζει πως «απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και για να περιοριστούν τα αποτελέσματα υστέρησης, δηλαδή να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση της ανεργίας και μια υποβάθμιση του παραγωγικού και κεφαλαιουχικού δυναμικού της χώρας καθώς και μια εκ νέου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ειδική έκθεση 2020

Σχετικά θέματα

Απόψεις