Πολιτική

Στη μνήμη του κομμουνιστή Μιχάλη Σπυριδάκη

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Κυριακή 12 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα γίνει και το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του πρώην προέδρου της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλη Σπυριδάκη, για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του.

Ο Μιχάλης Σπυριδράκης, μια από τις εμβληματικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος στην πατρίδα μας, υπήρξε από νεαρή ηλικία πρωτοπόρος στους αγώνες του λαού μας. Υπόδειγμα συνέπειας και σεμνότητας. Ένας αλύγιστος και «αμετανόητος» κομμουνιστής. Αυτόν τον ύψιστο τίτλο τιμής –  «αμετανόητος κομμουνιστής» – του είχαν αποδώσει οι ίδιοι οι βασανιστές του και οι δεσμοφύλακές του κατά τη διάρκεια της  χούντας.Αυτή ήταν η βασική «κατηγορία» – «αμετανόητος κομμουνιστής» – που περιέχεται στον εκατοντάδων σελίδων «φάκελο» με τον οποίο το αστικό κράτος «τίμησε» τον Μιχάλη Σπυριδάκη.

Γεννήθηκε στην Τύλισο του Ηρακλείου Κρήτης, το 1942, σπούδασε και εργάστηκε ως γιατρός του ΕΣΥ. Κατά την περίοδο της παρανομίας του Κόμματος έδρασε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ και πρωτοστάτησε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Βασανίστηκε και γνώρισε διώξεις για τους αγώνες του. Διατέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ήταν για δεκαετίες στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. 

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης είχε εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη με τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ. Είχε καθοριστική συμβολή στο αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Οι νεότεροι κομμουνιστές θυμούνται τον Μιχάλη Σπυριδάκη στην εξέδρα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουνίου του 1994, με κεντρικό ομιλητή τον Βασίλη Εφραιμίδη, όταν έγινε δολοφονική επίθεση με μαχαίρι εναντίον των υποψηφίων του Κόμματος. Ο Μιχάλης Σπυριδάκης, υποψήφιος τότε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, παρότι τραυματισμένος και ο ίδιος από την επίθεση, συμμετείχε στον αφοπλισμό του δράστη.  

 

(Επισκέψεις: 1.274 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend