Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στα 307 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος

Με τις αυξήσεις επιτοκίων να πολλαπλασιάζουν τα βάρη στο κόστος δανεισμού καπιταλιστικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων..

Με τις αυξήσεις επιτοκίων να πολλαπλασιάζουν τα βάρη στο κόστος δανεισμού καπιταλιστικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται χρεωμένα στο τραπεζικό κεφάλαιο, το παγκόσμιο χρέος σκαρφάλωσε στα 307 τρισ. δολάρια!!

Πρόκειται για ένα αστρονομικό ποσό που σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτού Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολάρια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και ως αναλογία του παγκοσμίου ΑΕΠ έφτασε στο 336% από 334% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. 

Η εκτίναξη του πληθωρισμού το προηγούμενο διάστημα ήταν η κύρια αιτία μείωσης της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ. Ωστόσο καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά τα επιτόκια παραμένουν στα ύψη, το χρέος αρχίζει να τρομάζει. Ισχυρές καπιταλιστικές αγορές αυτές των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιαπωνίας και Γαλλίας ευθύνονται για περισσότερο από το 80% της αύξησης του χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Την ίδια στιγμή να φουσκώνει το χρέους τους είδαν και οι αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες  της Κίνα, Ινδίας και Βραζιλίας.

Το κρατικό χρέος είναι σε «ανησυχητικά επίπεδα» σε πολλές αναδυόμενες χώρες, τονίζει το IIF, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική δεν είναι «επαρκώς προετοιμασμένη για να το διαχειριστεί», προειδοποιεί. Μια νέα καπιταλιστική κρίση χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις και λαούς σε χρεωκοπίες. 

Σε ό,τι αφορά την προοπτική του παγκόσμιου χρέους, από την πλευρά της, η S&P Global συνεκτιμά όλους τους παράγοντες και προβλέπει πως το χρέος ενδέχεται να φτάσει στο 366% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι IIF σημειώνει την ανάπτυξη της σκιώδους τραπεζικής, ή της πιστωτικής διαμεσολάβησης από μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

«Οι σκιώδεις τράπεζες αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 14% των χρηματοπιστωτικών αγορών, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από την ταχεία επέκταση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων και των αγορών ιδιωτικού χρέους»… Και όταν η συγκεκριμένη «φούσκα» σκάσει, όπως συνέβη το 2008, ο λογαριασμός θα σταλεί στους λαούς!

Ολα τα παραπάνω ο Μαρξ τα περιέγραψε, τα απέδειξε και τα προέβλεψε πολύ πριν σκάσουν οι σύγχρονες καπιταλιστικές «φούσκες» των αγορών. Όχι φυσικά γιατί ήταν «προφήτης». Αλλά γιατί υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες και διανοητές της ανθρωπότητας.

Στο εμβληματικό του έργο «Το Κεφάλαιο», σημείωνε: «Με την ανάπτυξη του τοκοφόρου κεφαλαίου και του πιστωτικούσυστήµατος φαίνεται σα να διπλασιάζεται όλο το κεφάλαιο και, πού και πού, να τριπλασιάζεται από τον διαφορετικό τρόπο, µε τον οποίο το ίδιο κεφάλαιο ή ακόµα η ίδια µόνο χρεωστική απαίτηση εµφανίζεται σε διάφορα χέρια µε διάφορες µορφές. Το µεγαλύτερο µέρος αυτού του “χρηµατικού κεφαλαίου” είναι καθαρά πλασµατικό». (Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, τόµος Γ, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σελ. 594)

Απόψεις