Δυναμικό αγωνιστικό «παρών» έδωσαν σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε σήμερα Παρασκευή 1 Μάρτη στο Κερατσίνι. Απόφαση για αγωνιστική υποδοχή στη φιέστα της Περιφερειακής Αρχής είχε πάρει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Απαίτησαν άμεσα να δοθεί λύση στα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής απέναντι και στην κοροϊδία της περιφερειακής αρχής που κάνει λόγο φόρτο καταγραφής αυτών όταν αυτά είναι γνωστά και έχουν αναδειχθεί πολλές φορές μέσα και από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Α’ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
Ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής στάθηκε στη ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν δραστηριότητα στον Πειραιά και την οποία έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι της περιοχής του οποίους εκπροσωπεί και το Εργατικό Κέντρο. Έφερε για παράδειγμα ότι η περιφέρεια έχει δώσει θετική γνωμοδότηση για το master plan της COSCO, την επέκταση της δραστηριότητας στο λιμάνι με συνέπειες για κατοίκους και εργαζόμενους όπως περιβαλλοντικές και βέβαια στις ίδιες τις συνθήκες εργασίας με χαρακτηριστικά παράδειγμα τα εργατικά ατυχήματα.
Ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά τόνισε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για την εύρεση χώρων, σε συνεργασία με τους Δήμους της ΠΕ Πειραιά για την ανέγερση σχολείων. Ιδιαίτερα για όσα είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, δηλαδή διαδημοτικά.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα 4 ειδικά σχολεία της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που «ασφυκτιούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι μεθοδευόταν σαν λύση η μετακίνηση 13 μαθητών από το ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας στα Άνω Λιόσια! «Πρέπει να βρεθεί χώρος για την ανέγερση σύγχρονων ειδικών σχολείων», επισήμανε.
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου & Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, αναφέρθηκε στην εντατικοποιήση στην Ν/Ε ζώνη Περάματος και την ανάγκη να φτιαχτεί το Κέντρο Υγείας Πέραμος, να αναβαθμιστεί αυτό του Κερατσίνιου για τους χιλιάδες εργαζομένους και κατοίκους.
Επίσης σχολίασε τον σχεδιασμό της COSCO που θέλει να μετατρέψει μέρος της Ζώνης σε car terminal και συρρικνώνοντας την ναυπηγική δραστηριότητα με τις συνέπειες να φορτώνονται πάλι στους εργαζόμενους του κλάδου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ), Εύη Χαβελέ, μετέφερε την αγωνία για φλέγοντα ζήτημα όπως τη δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων στο Σχιστό που έχει προωθηθεί από τις προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές.
Αναφέρθηκε ακόμα στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας στην Περιοχή και στην ανάγκη το Κέντρο Υγείας να έχει 24ωρη λειτουργία.
Η Πόπη Κοτσορέ, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Περάματος «Η Εστία της γυναίκας» (μέλος της ΟΓΕ) ανέδειξε την εκρηκτική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς του Περάματος τόσο με την υποχρηματοδότηση όπως και τα κτιριακά προβλήματα. Έθεσε το ζήτημα δημιουργίας νέων δομών προσχολικής αγωγής και αναβάθμιση των υπαρχόντων που δεν επαρκούν.
Τέλος υπογράμμισε της έλλειψη ελεύθερων χωρών και την ανάγκη να φύγουν τα καζάνια του θανάτου της Oil One.
Η Χρυσάνθη Αγάθου, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τερψηχώρος» επισήμανε τους καρκινογόνες ρύπους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Δραπετσώνας αλά και τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.
Για του λόγου το αληθές παρέπεμψε σε σχετικό φυλλάδιο του Συλλόγου που παραθέτει σχετικά στοιχεία και μετρήσεις και τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε. Έθεσε το ερώτημα γιατί δόθηκαν άδειες στις ρυπογόνες επιχειρήσεις στην οικιστική περιοχή.
Η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Ελένη Κορδονέλλη, στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς μαθητών από τα ειδικά σχολεία, το καλλιτεχνικό και το ΕΠΑΛ η οποία και δεν είναι εξασφαλισμένη. Αναφέρθηκε επίσης στα κτιριακά πρόβλημα και τις σχολικές αίθουσες που δεν επαρκούν.
Ο Βασίλειος Τσελέντης, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής αναφέρθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Πειραιά, πικαλούμενος έρευνες για πρόωρους θανάτους συνολικά στην Ελλάδα. Τόνισε πως η περιφέρεια δεν έχει ούτε μια μελέτη για το θέμα, ενώ αγνοείται σχετική που υπάρχει από το Αστεροσκοπείο.
Η Γιώτα Κουτσαβλή, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σαλαμίνας ανέφερε ότι με την πρώτη βροχή η Σαλαμίνα αντιμετωπίζει πρόβλημα όπως έγινε και χθες. Τόνισε πως απαιτούνται τώρα αντιπλημμυρικά έργα για να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι και οι μαθητές.
Τόνισε επίσης την ανάγκη μέτρα αντιπυρική προστασίας σε ένα από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, το δάσος των Κανακίων. Τέλος ανέδειξε τα προβλήματα της σχολικής κοινότητα στη Σαλαμίνα όπως μεταφοράς κόστους αυτής κ.ά.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε μέρος των αιτημάτων «ως αυτονόητα», την ώρα που η κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή τα αφήνει στο περιθώριο. Την ίδια ώρα μάλιστα δεν έκανε καμία αναφορά στα καζάνια της Oil One και σε άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού της περιοχής. Απο 902.gr