Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργιακός ξεσηκωμός στις 28 Φλεβάρη – Διαδηλώνουν εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα –  «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!

Μαζικές αγωνιστικές διαδικασίες και δράση | Απεργούν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με απόφαση της ΑΔΕΔΥ

Στις 28 Φλεβάρη πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός! Το μήνυμα αυτό όλο και δυναμώνει μέρα με τη μέρα, με τα δεκάδες σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που συντονίζουν τον βηματισμό τους αποφασίζοντας συμμετοχή στην απεργία.

Μια απεργιακή κινητοποίηση που αποτελεί μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης, με επίκεντρο το κόστος ζωής που ματώνει τα λαϊκά νοικοκυριά, και με διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με υπογραφές ΣΣΕ, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας κ.ά.

Καθημερινές είναι οι μαζικές διαδικασίες των σωματείων, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συσκέψεις και τις κινητοποιήσεις να φανερώνει νέες μεγάλες δυνατότητες για να φουντώσουν ακόμα περισσότερο οι εστίες διεκδίκησης σε χώρους δουλειάς και κλάδους, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, αλλά και στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που αρνήθηκε να πάρει απεργιακή απόφαση.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Μπροστά στην απεργία, και με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία για την εφαρμογή και φέτος του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) για την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στις «αντοχές» των επιχειρηματικών ομίλων, το ΠΑΜΕ προβάλλει επιτακτικά την απαίτηση «τώρα να καταργηθεί» ο απαράδεκτος αυτός νόμος και να επιστρέψουν στα Συνδικάτα οι Συλλογικές Συμβάσεις.

«Κατώτατος μισθός 900 ευρώ – Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς» είναι μία από τις διεκδικήσεις που προβάλλει το ΠΑΜΕ και τονίζει: Τώρα υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν συνολικά οι μισθοί, να δυναμώσουν ο αγώνας και η αλληλεγγύη σε όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, να επανέρθουν οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, να επανέλθουν η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης και η μετενέργεια. Ακόμα, τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια με κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και άλλων ειδών λαϊκής κατανάλωσης, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Απεργούν μεγάλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα

ποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη έχουν πάρει μέχρι τώρα 18 Εργατικά Κέντρα, 11 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Απεργιακή απόφαση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο πήρε και η ΑΔΕΔΥ.

Στις αποφάσεις περιλαμβάνονται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας, και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η μεγαλύτερη του ιδιωτικού τομέα.

Καθώς δε στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση δίνουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης.

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αμαλιάδας, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Φωκίδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Και οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει ακόμα πλήθος πρωτοβάθμιων κλαδικών και επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα και σωματεία

 
 

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα του λαού οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, προετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατ. Αττικής έχει ορίσει την Πέμπτη 8 Φλεβάρη ως μέρα δράσης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Επίσης, στις 6 Μάρτη καλεί σε μεγάλη εκδήλωση – συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις. Επιπρόσθετα, το Εργατικό Κέντρο παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου – αγώνα ζωής – τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη. Τέλος, την Τετάρτη 7 Φλεβάρη καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης (3 μ.μ. – 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο).

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί Αγροτικούς Συλλόγους, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, επιτροπές πληγέντων, φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας της πόλης, σε σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα, την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44, ισόγειο).

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σε ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (αίθουσα συνεδριάσεων, Κολοκοτρώνη 20, ισόγειο).

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου πραγματοποιεί σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων στις 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων για την προετοιμασία της απεργίας, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εβρου.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις