Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σωματεία και φορείς της Λάρισας: Η πόλη και η χώρα μετατρέπονται με ταχύτητα σε στόχο αντιποίνων παγκόσμιας κλάσης

Την αντίθεσή τους στη χρήση του Στρατηγείου της Λάρισας ως επιχειρησιακού κέντρου της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ εναντίον της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, εκφράζουν σωματεία και φορείς της πόλης.

Την αντίθεσή τους στη χρήση του Στρατηγείου της Λάρισας ως επιχειρησιακού κέντρου της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ εναντίον της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, εκφράζουν σωματεία και φορείς της πόλης.

«Η πόλη και η χώρα μετατρέπονται με ταχύτητα σε στόχο αντιποίνων παγκόσμιας κλάσης», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει κυριολεκτικά σε ένα ντελίριο πλειοδοσίας διευκολύνσεων -υλικών μέσων- με κάθε τρόπο συμμετοχής, για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις, για να δεθεί η περιοχή και η χώρα ακόμη πιο σφιχτά σε αυτό τον προσανατολισμό μετατρέποντάς την με ταχύτητα σε στόχο αντιποίνων παγκοσμίας κλάσεως». 

Σημειώνει πως «είναι σχεδιασμοί που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει ως κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των κερδών τους. Με το μάτι στραμμένο στη “λεία” του πολέμου, διεκδικεί όλο και πιο ενεργό ρόλο στη σφαγή των λαών. Αυτό το πλαίσιο έχουν ως υπόβαθρο ανησυχίες, όπως της νέας περιφερειακής αρχής του κ. Κουρέτα, για τη διασφάλιση της παραμονής στην περιοχή μας ΝΑΤΟικών υποδομών όπως στο Στεφανοβίκειο που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Για αυτούς είναι οι “Ασπίδες”, ενώ για τη ζωή μας είναι “πάμε κι όπου βγει”! Είναι η ίδια πολιτική που έχει κηρύξει τον “πόλεμο” ενάντια στα δικαιώματά μας και τις ανάγκες μας, για να αυγατίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ήδη ο λαός μας όπως οι αγρότες, χρόνια τώρα με την επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία, πολύ περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας κ.ά.

Τα παραπάνω είναι άλλη μια ένδειξη της επιλεκτικής ικανότητας του κράτους. Τα ακαριαία αντανακλαστικά που επιδεικνύει η κυβέρνηση μήνες τώρα ψάχνουμε να τα βρούμε στον πλημμυρισμένο τόπο μας. Λύσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις στο δευτερόλεπτο για τη γιγάντωση της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ – ΕΕ από την μια. Κι από την άλλη 5 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες ούτε σχέδιο, ούτε συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη στήριξη, αποκατάσταση και την προστασία της ζωής μας δεν υπάρχει.

Στη Λάρισα και τη Θεσσαλία μπορεί να εδρεύουν παγκόσμια στρατηγεία των ιμπεριαλιστών (ΕΣΕΕΕ – EL EU OHQ) για να οργανώνουν πολέμους όμως θα δυσκολευτεί κανείς να βρει κανείς υποδομές για τις δικές μας ανάγκες όπως π.χ. τμήμα (μόνιμη υπηρεσία) της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (ΔΑΕΦΚ) παρότι είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόσφατο ιστορικό φυσικών καταστροφών».

Καταλήγοντας καλεί τον λαό να μην εφησυχάζει και να σταματήσει τώρα η ελληνική εμπλοκή, τονίζοντας ότι «το επόμενο διάστημα, ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή πρέπει να δυναμώσει, να γίνει ακόμα πιο μαζικός. Να ακουστεί δυνατά “Καμιά φρεγάτα στην Ερυθρά, καμιά συμμετοχή στους σχεδιασμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών”.

Είναι η ώρα της αποφασιστικής αναμέτρησης κόντρα στη πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, που κάνει τη ζωή μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό.

Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, η κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής και να γυρίσουν πίσω όλα τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα. Δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας! Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις και τα Στρατηγεία ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή και τη χώρα μας».

Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας: Να σταματήσει η μετατροπή της πόλης σε επικίνδυνο στόχο – μαγνήτη

 

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, (μέλος ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και εκφράζει «την κάθετη αντίθεσή της σε κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης ΕΕ-ΝΑΤΟ για τη μετατροπή της Λάρισας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα, σε αμερικανοΝΑΤΟικό, πολεμικό προγεφύρωμα για επιθέσεις σε βάρος άλλων λαών, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστώντας την περιοχή μας στόχο αντιποίνων!»

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει επίσης:

«Η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια κατά την προσέλευση του στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ότι θα “προσφέρει” την Λάρισα ως επιχειρησιακό κέντρο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, εναντίων της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσαμας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ αποδέχτηκαν την πρόταση του για την χρήση του Στρατηγείου της Λάρισας, αναλαμβάνοντας μάλιστα η Ελλάδα την διοίκηση της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, λειτουργεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΣΕΕΕ EuropeanUnionOperationHeadquarters, EUOHQ- Larissa). Ενεργοποιήθηκε στις 24-3-2006 και το 2014 λειτούργησε ως το στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «EUFORRCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ).

Επίσης, η Λάρισα έχει ήδη ενταχθεί δυναμικά στον σχεδιασμό των Αμερικανών, καθώς έχει αναδειχθεί σε κεφαλαιώδες αεροδρόμιο και με σκοπό να γίνει η τρίτη νατοϊκή βάση στην Ελλάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (μη επανδρωμένα «αεροχημάτα» drones, τύπου MQ-9 Reaper–Θεριστής, αεροσκάφη τύπου 4 MQ- 4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15) στην ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει ιδιαίτερη αξία για τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και στην προσπάθεια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής των Βαλκανίων, της διείσδυσης στις χώρες της Aνατολικής Ευρώπης.

Η επικίνδυνη εμπλοκή της Λάρισας, και ουσιαστικά όλης της χώρας, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν γίνεται για το συμφέρον ή την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Απεναντίας αναβαθμίζονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να βελτιώσουν τη θέση τους στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ματώνουν από τα μνημόνια, την ανεργία, τους φόρους.

Οι πόλεμοι έχουν στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια διωγμένους πρόσφυγες και μετανάστες και διδάσκουν τους λαούς να αντιμετωπίζουν πιο αποφασιστικά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και να αποφεύγουν τις παγίδες.

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς.

Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας και τους καλούμε να αντιταχτούν στη μετατροπή της 110 ΠΜ σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και στη χρήση του Στρατηγείου Λάρισας στις επιχειρήσεις της ΕΕ-ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Ως Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) απαιτούμε να σταματήσει η μετατροπή της πόλης μας και της χώρας μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και σε επικίνδυνο στόχο – μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τους ανταγωνιστές τους.

Δυναμώνουμε την πάλη μας, απαιτώντας:

  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο  του.

  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

  • Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.»

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις