Η απόφαση των εργαζομένων το συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, να είναι η πρώτη μυριόστομη απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, να αποτελέσει έναν μεγάλο σταθμό στον αγώνα για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου.
Στη σύσκεψη, στο θεατράκι των 4 εποχών στην παραλία της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 70 σωματεία και φορείς, που μετέφεραν την πείρα από τους χώρους δουλειάς, αλλά και την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν για να μην περάσει η νέα σαρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που οδηγεί ολοταχώς πίσω στον Μεσαίωνα, να προετοιμάσουν αγωνιστική απάντηση τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Επίσης, ανακοινώθηκαν κεντρικοί σταθμοί μπροστά στο συλλαλητήριο. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:
- Τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη μέρα δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς.
- Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη ημερίδα για τα εργατικά «ατυχήματα» (7.30 μ.μ. Δημαρχείο Θεσσαλονίκης).
- Την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ.
Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από ένα κράτος εχθρικό για τον λαό
Εισηγητικά, ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην δώσουν ούτε λεπτό αναμονής και σημείωσε ότι το φετινό συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί «δεν επιτρέπεται να αποδεχτεί κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος και νέα, τον σύγχρονο Μεσαίωνα που φέρνει το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».
Να είναι το συλλαλητήριο «το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσουμε πως το νέο αντεργατικό τερατούργημα δεν θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή!», σημείωσε, και κάλεσε τους εργαζόμενους «να κλείσουν τα αυτιά στον ρεαλισμό που πουλάνε όλα εκείνα τα κόμματα που στηρίζουν τον δρόμο της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης για τους λίγους». Κάλεσε όλα τα ΔΣ των κλαδικών και των επιχειρησιακών σωματείων σε απόφαση συμπόρευσης και ξεσηκωμού. Προέτρεψε τα συνδικάτα να γίνουν επιτελεία μάχης και να είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά όπου χρειάζεται.
«Ελπίδα μας είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση στα σωματεία μας, η διεκδίκηση των δίκιων μας, των σύγχρονων αναγκών μας», τόνισε και πρόσθεσε:
«Γιατί σήμερα, το 2023, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Γιατί το πραγματικά σύγχρονο, η κανονικότητα που μπορούν να ζουν οι εργαζόμενοι σήμερα είναι να δουλεύουμε με σταθερό ωράριο, με λιγότερες ώρες δουλειάς και με απείρως καλύτερες αποδοχές, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γιατί σήμερα είναι δυνατό να έχουμε όλοι εξασφαλισμένη δωρεάν την υγεία μας, να δουλεύουμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, τα παιδιά μας να έχουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Παιδεία. Είναι δυνατό να έχουμε εξασφαλισμένο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, πάμφθηνες διακοπές. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα είναι να ξεμπλέξουμε με το κέρδος, και με τα παράσιτα που το καρπώνονται! Καμία ώρα χαμένη. Να είναι το συλλαλητήριο της ΔΕΘ η πρώτη, μυριόστομη αντικυβερνητική μάχη των εργαζομένων, να είναι η πρώτη μαζική απαίτηση για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».
Προμετωπίδα του αγώνα μας οι σύγχρονες ανάγκες ανάγκες μας
Να μη χαθεί ούτε ώρα μέχρι το μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 9 του Σεπτέμβρη. Τα συνδικάτα να μπουν στη μάχη αποφασιστικά. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων να μπουν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης που δεν χωράνε στο σύστημα της βαρβαρότητας. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη σύσκεψη.
Ανέδειξε την ανάγκη να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης το τι αλλάζει στους χώρους δουλειάς με το κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, και δεύτερον ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Οπως είπε, «δεν φτάνει η περιγραφή της κατάστασης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Πρέπει να έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης τι είναι αυτό που έρχεται, αν περάσει και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Πχ. με βάση το νόμο Χατζηδάκη, το διάλειμμα εργασίας έχει βγει έξω από το ωράριο εργασίας. Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες επιβάλουν 13 ώρες δουλειάς, σημαίνει ότι προχωράει η ουσιαστική κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς και σε όλους τους κλάδους. Για σκεφτείτε τι θα γίνει στον εργαζόμενο ο οποίος για να επιβιώσει εκείνος και η οικογένειά του θα πρέπει να αλλάζει δύο και τρεις δουλειές. Και άμα χρειάζεται να πηγαίνει από τη μία δουλειά στην άλλη, αυτός ο χρόνος δεν θα κόβεται από το χρόνο ανάπαυσης; Αρα, η εξάντληση και η εντατικοποίηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και φυσικά η κυβέρνηση παίρνει μέτρα να μη μείνει απ’ έξω κανένας κλάδος και χώρος δουλειάς, ακόμα και κλάδοι και χώροι δουλειάς που πρόσφατα έχουν υπογράψει ΣΣΕ. Ολοι μπορούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει η εφαρμογή του νόμου σε ένα μεγάλο εργοτάξιο όπου μια κατασκευαστική εταιρία έχει μέσα 5-10 εργολάβους με διαφορετικά ΑΦΜ που θα μπορούν να παίρνουν τον ίδιο οικοδόμο και να τον βάζουν να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα χωρίς ούτε ένα λεπτό υπερωρία».
Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, που δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για το νομοσχέδιο. «Μπορούν αυτές οι πλειοψηφίες να οργανώσουν την πάλη; Δεν το έκαναν και ούτε θα το κάνουν γιατί υπηρετούν εκ διαμέτρου διαφορετικά συμφέροντα από τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης», είπε.
Ενώ, σχολιάζοντας τη προπαγάνδα της ΝΔ περί «θετικού νομοσχεδίου», αλλά και τη στάση των άλλων κομμάτων ανέφερε: «Αλήθεια αν ήταν φιλολαϊκά αυτά τα μέτρα γιατί η ΝΔ τα κράτησε μυστικά στο συρτάρι την προεκλογική περίοδο; Γιατί δεν έλεγαν στους εργαζόμενους να ξέρουν πριν τις εκλογές ότι θα νομοθετήσουν σύνταξη στα 74 και ΣΣΕ μηδενικών ωρών; Αλήθεια, που είναι τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ είναι 5 μέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση που να το καταδικάζουν;».
Και τόνισε: «Το βασικό που πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει η κουβέντα των συνδικάτων είναι τα σύγχρονα δικαιώματα, ότι η εργατική τάξη πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Δεν πρέπει να κάνει μόνο αγώνες άμυνας αλλά πρέπει να διεκδικήσει όσα παράγει με τον ιδρώτα της και με το αίμα της, με τους νεκρούς της. Κάθε εργάτης σήμερα πρέπει να διεκδικεί το σύγχρονο, το αναγκαίο, να μπορεί να ζει την οικογένειά του με μια δουλειά και με ένα μισθό, με σταθερά δικαιώματα, με ΣΣΕ και με αξιοπρεπείς μισθούς που θα του επιτρέπουν να κοιτάζει τα παιδιά του στα μάτια με υπερηφάνεια ότι μπορεί να τους προσφέρει και υγεία και πολιτισμό και αθλητισμό και όσα έχει ανάγκη σήμερα για να ζήσει και να ευημερήσει η λαϊκή οικογένεια».