Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων σε δεκάδες χώρες

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 195,1 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους..

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 195,1 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,337 εκατ., σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα σε 83 χώρες, με τις ΗΠΑ να επιστρέφουν στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα, μετρώντας 57.127 ημερήσια κρούσματα, κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα. Από την άλλη, στην κορυφή του μακάβριου καταλόγου των χωρών με τα περισσότερα θύματα είναι η Ινδονησία, με περίπου 1.500 νεκρούς κάθε μέρα.

Στην Ινδία σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι 640 νεκροί από επιπλοκές της COVID-19 και διαγνώστηκαν ακόμη 43.654 κρούσματα του SARS-CoV-2, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό σε 422.022 νεκρούς επί συνόλου 31,48 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Ρεκόρ κρουσμάτων σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας

 
 

Στη Νότια Κορέα επιβεβαιώθηκαν το 24ωρο ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, 1.896 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας τον Ιανουάριο του 2020, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στις 193.427. Το ίδιο διάστημα, άλλοι τέσσερις ασθενείς με την υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 2.083 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,08%.

Στην Ταϊλάνδη, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 16.533 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια του βασιλείου ως εδώ, εν μέσω του λεγόμενου τρίτου κύματος. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 133 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει τους 4.397 νεκρούς επί συνόλου 543.361 επιβεβαιωμένων μολύνσεων στο κράτος των περίπου 70 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στη Λατινική Αμερική

 
 

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.333 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 41.411 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής ανέχεται ως εδώ σε 551.835 νεκρούς επί συνόλου 19,7 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Στην Κούβα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 75 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 7.903 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.492 νεκρούς επί συνόλου 349.055 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Πάντως, παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ο απολογισμός στη χώρα παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με αυτούς άλλων κρατών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ως χθες πάνω είχαν χορηγηθεί πάνω από 8,9 εκατ. δόσεις των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων Abdala και Soberana 2. Πάνω από από 2,4 εκατ. πολίτες της Κούβας (επί συνόλου πληθυσμού 11,3 εκατ.) έχουν λάβει και την τρίτη συνιστώμενη δόση.

Σκοπός της Αβάνας είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέσα στον Αύγουστο.

Σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους ανεμβολίαστους 

 
 

Την ίδια ώρα, αρκετές καπιταλιστικές χώρες, σκληραίνουν την πολιτική του απέναντι στους ανεμβολίαστους, χωρίς ωστόσο την ίδια ώρα να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, παρά το γεγονός ότι

Στο Κουβέιτ, η κυβέρνηση του εμιράτου ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι μόνον οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό από την 1η Αυγούστου. Σε κυβερνητική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό του υπουργείου Υγείας που βεβαιώνει ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς και οι έγκυες.

Επίσης χθες η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Κουβέιτ ανέφερε πως όλοι όσοι φτάνουν στο εμιράτο θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR για τον SARS-CoV-2 προτού επιβιβαστούν στις πτήσεις και δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Θα είναι εξάλλου υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για επτά ημέρες ή να κάνουν μοριακό τεστ στο εμιράτο με αρνητικό αποτέλεσμα για να τους παραχωρείται ελευθερία κίνησης.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων για την Covid-19.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η σύσταση που έκαναν νωρίτερα τα CDC (Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) καθιστά σαφές ότι η σημαντικότερη προστασία που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Πρόσθεσε ότι η χρήση μάσκας και οι εμβολιασμοί στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη Δέλτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα λοκντάουν, όπως εκείνα που είχαν επιβληθεί το 2020.

Είχε προηγηθεί η αλλαγή της οδηγίας των CDC που προέτρεψαν τους Αμερικανούς πολίτες να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, στις ζώνες υψηλού κινδύνου, λόγω της παραλλαγής Δέλτα και της αύξησης των κρουσμάτων, ιδίως στις περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Σε αδιέξοδο η συζήτηση για άρση των πατεντών

 
 

Την ώρα πάντως, που οι καπιταλιστικές χώρες ομνύουν στην ανάγκη των εμβολιασμών, οι ίδιες και τα μεγάλα φαρμακευτικά μονοπώλια που εκπροσωπούν, δεν δείχνουν διατεθειμένα να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα υπερκέρδη που προσδοκούν από το «χρυσοφόρο εμπόρευμα», όπως τουλάχιστον θεωρούν τα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όσον αφορά την πρόταση για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων για την Covid-19, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών συνεδρίασαν στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια ομόφωνη απόφαση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Κιθ Ρόκγουελ.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΠΟΕ εξετάζει τις εκκλήσεις της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής που τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής άρσης της πατέντας ώστε, όπως υποστηρίζουν οι χώρες αυτές, να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και να καλυφθούν έτσι οι ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα. Η ιδέα αυτή ωστόσο συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιριών αλλά και των χωρών όπου εδρεύουν, οι οποίες αντιτείνουν ότι οι πατέντες δεν συνιστούν το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγής.

Για να επιτευχθεί μια συμφωνία στους κόλπους του ΠΟΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 164 χώρες μέλη του Οργανισμού.

Σχετικά θέματα

Απόψεις