Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Ψηφιακή Διακυβέρνηση”: Περιστολή δικαιωμάτων για το λαό – Προνόμια στο κεφάλαιο

Με στόχο τη στήριξη επενδύσεων για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, η κυβέρνηση προχωρά σε μία ακόμα μεγάλη κρατική παρέμβαση..

Με στόχο τη στήριξη επενδύσεων για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, η κυβέρνηση προχωρά σε μία ακόμα μεγάλη κρατική παρέμβαση που αφορά τη λεγόμενη «ψηφιακή οικονομία». Αυτό σηματοδοτεί το νομοσχέδιο «Ψηφιακής Διακυβέρνησης [Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024] – Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών [Ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972] και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε και χτες ο αρμόδιος υπουργός Κ. Πιερρακάκης, εμφανίζει το νομοσχέδιο ως «το τέλος της ταλαιπωρίας των πολιτών από την γραφειοκρατία», «ισότιμη πρόσβαση όλων» στις κρατικές υπηρεσίες, «μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», ότι τάχα γίνεται πράξη «η ανάπτυξη για όλους» κ.ο.κ.

Οπως όμως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, πίσω από τις βαρύγδουπες κυβερνητικές κορόνες βρίσκεται η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της έρευνας, της τεχνολογίας, συνολικά της εργασίας της εργατικής τάξης και των επιστημονικών επιτευγμάτων, που πράγματι μπορούν να λύσουν σύγχρονα λαϊκά προβλήματα, για την πιο επιτελική προώθηση από το κράτος της στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση σειριακού αριθμού για όλους τους κατοίκους της χώρας και ότι όλες οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες από τους φορείς του Δημοσίου θα παρέχονται μέσω του gov.gr. Καθορίζονται οι «ψηφιακές θυρίδες» στη Δημόσια Διοίκηση, όπου θα τηρούνται όλα τα έγγραφα που εκδίδουν τα φυσικά πρόσωπα και όσα αποστέλλονται από τους φορείς. Δημιουργείται «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών» και θυρίδων για την καταγραφή, την αποτύπωση και τη μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα.

Ανάμεσα στις «εμβληματικές» ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα, ζήτημα όπου αναδεικνύεται περίτρανα από ποιον και σε όφελος ποιου θα λειτουργεί η ψηφιακή διακυβέρνηση. Ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία με τίτλο «Συμμετοχές 5G ΑΕ», η οποία θα είναι ενταγμένη στο Υπερταμείο και στο πλαίσιό της θα λειτουργεί το ταμείο «Φαιστός». Το αρχικό κεφάλαιο του ταμείου θα αποτελείται από το 25% των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία θα προκύψουν από τη δημοπρασία που θα διεξαγάγει η Εθνική Επιτροπή Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) για τις άδειες 5G, και θα επιστρέφει ξανά στις επιχειρήσεις για να …«επενδύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη» τέτοιων τεχνολογιών. Με λίγα λόγια, θα δοθούν στις επιχειρήσεις δισ. ευρώ για να επενδύσουν και να λειτουργήσουν τα δίκτυα 5G. Διαμορφώνεται δηλαδή ένα πλαίσιο για τη μοιρασιά της «πίτας» ανάμεσα σε ομίλους που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του 5G, σε ένα έδαφος όπου εκδηλώνονται σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ – Κίνα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, διεκδικώντας την πατρότητα των περισσότερων διατάξεών του, με την βουλευτή του Ολ. Γεροβασίλη να δείχνει την ικανοποίησή της επειδή «το κράτος έχει συνέχεια». Υπέρ τάχθηκαν επίσης το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Καταψήφισε η Ελ. Λύση, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο να διευκρινίζει ότι, όπως και η ΝΔ, «είμαστε με την ελεύθερη οικονομία», αλλά διαφωνεί με «την ακτινοβολία του 5G».

Νέα εργαλεία για ένα πιο βαθιά ταξικό αστικό κράτος

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε ότι «η αναγκαιότητα ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, κατά την άποψή μας, είναι αυτονόητη. Αναπτύσσει κρίσιμους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας της Υγείας, η αξιοποίηση της τηλεϊατρικής για απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, η διασύνδεση των νοσοκομείων, των ερευνητικών ινστιτούτων, των πανεπιστημίων. Αυτή είναι όμως η μία πλευρά του νομίσματος», καθώς η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα κρύβουν την άλλη πλευρά, που είναι «να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες για να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά και πιο επιτελικά από το κράτος η στρατηγική του κεφαλαίου σε βάρος του λαού». Εξάλλου, τόνισε, δεν αλλάζει ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους με αυτά τα εργαλεία. Αντίθετα, γίνεται ακόμα πιο βαθιά ταξικό.

Οπως τόνισε, με την ψηφιοποίηση αυτό που πραγματικά επιδιώκεται είναι η θεαματική βελτίωση του κρατικού μηχανισμού «να παρακολουθεί καλύτερα, να φορολογεί τα εργατικά – λαϊκά στρώματα περισσότερο και να εξοικονομεί πόρους σε βάρος των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Ολα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είτε αυτά είναι εργασιακά, οικονομικά, φορολογικά, μπορούν να είναι διαθέσιμα στα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή στις τράπεζες και τα funds».

Συνοπτικά, τόνισε, η ψηφιακή διακυβέρνηση θα αξιοποιηθεί για ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, ένταση της εκμετάλλευσης και αύξηση της ανεργίας, π.χ. μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ αποτελεί ένα ακόμα «λαμπρό πεδίο» για κερδοφόρα δράση και επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και «ένα πολύ μεγάλο πεδίο ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Και αυτό αποδεικνύεται με την εφαρμογή του 5G, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει κίνητρα και επενδύσεις με «ζεστό» κρατικό χρήμα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης σημείωσε ότι «στα χέρια του επιχειρηματικού κέρδους κάθε πρόοδος, κάθε εξέλιξη τεχνολογίας μετατρέπεται σε εφιάλτη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, κι εσείς με τη σειρά σας, όσοι κυβερνάτε και όλοι οι υπόλοιποι, εξασφαλίζετε ότι αυτό κατοχυρώνεται με νόμους. Μονοπωλιακοί όμιλοι, κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα είστε δάχτυλα της ίδιας παλάμης, με σφιγμένη τη γροθιά προσπαθείτε να κρατήσετε την εκτίναξη της τεχνολογικής εξέλιξης στα στενά όρια των συμφερόντων μιας χούφτας παράσιτων στην οικονομία».

Παράλληλα απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση από τον αρμόδιο υπουργό, δηλαδή από την κυβέρνηση, η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στο εν λόγω νομοσχέδιο και προέβλεπε την παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού για την πρόσληψη δόκιμων δικαστικών πληρεξουσίων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πηγή: Ριζοσπάστης 

Απόψεις