Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Ποτέ μην λες ποτέ”για την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία…

Αν και μια σειρά εκπρόσωποι χωρών προσώρας δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με την αποστολή στρατευμάτων, επιβεβαιώνουν ότι το θέμα έπεσε στο τραπέζι και..

Αν και μια σειρά εκπρόσωποι χωρών προσώρας δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με την αποστολή στρατευμάτων, επιβεβαιώνουν ότι το θέμα έπεσε στο τραπέζι και κρίνουν ότι «επί του παρόντος» προτεραιότητα είναι η αποστολή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, επιβεβαίωσε ότι Βρετανοί στρατιωτικοί «ειδικοί» είναι ήδη παρόντες στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για επέκταση των στρατιωτών. «Εκτός από έναν μικρό αριθμό προσωπικού που βρίσκεται στη χώρα και υποστηρίζει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχουμε σχέδια για ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας», δήλωσε στο «Reuters».

Από τους πρώτους που έσπευσαν να διαψεύσουν το ενδεχόμενο αποστολής, ήταν ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του Μακρόν ήταν «τροφή για σκέψη και κανείς δεν την υποστήριξε». Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με τη σειρά του, είπε ότι τα μέρη συμφώνησαν αρχικά να αρνηθούν να στείλουν στρατεύματα. «Κατά τη διάρκεια των καλών συζητήσεων, συζητήσαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό που συμφωνήσαμε μεταξύ μας από την αρχή θα ισχύει και στο μέλλον, δηλαδή: Δεν θα υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος, δεν θα σταλούν στρατιώτες εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή χώρες του ΝΑΤΟ».

Το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. «Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αντίστοιχη θέση και από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι,, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή είναι η ιδέα του Μακρόν. Μου φαίνεται ότι όταν μιλάμε για αποστολή στρατευμάτων, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Με τη σειρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιίστο, είπε μιλώντας στο κανάλι MTV3 ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν συζήτησαν την ανάπτυξη στρατευμάτων, αλλά το αντίθετο – ότι δεν θα συμβεί.

Δεν γίνεται λόγος για αποστολή τσέχικου στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα.

Σύμφωνα με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ούλφ Κρίστερσο, ακόμη και το Κίεβο δεν ζήτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων. «Είμαστε πλέον πλήρως δεσμευμένοι στην αποστολή προηγμένου εξοπλισμού από τη Σουηδία στην Ουκρανία με διάφορους τρόπους, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες», δήλωσε.

Η Ισπανία επίσης δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλέγρια«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που χρειάζεται επειγόντως – στην επιτάχυνση της αποστολής όπλων», πρόσθεσε.

Η Βουδαπέστη πιστεύει ότι η σύγκρουση δεν πρέπει να επεκταθεί, αλλά να τερματιστεί, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, Πέτερ Σιγιάρτο.

Πάντως ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, σχολιάζοντας τις απαντήσεις των άλλων κρατών δήλωσε ότι «πολύς κόσμος που λέει “ποτέ” σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε “ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας” πριν από δυο χρόνια». «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: Όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας», είπε ο Εμ. Μακρόν.

(Με πληροφορίες από «Associated Press», BBC, «Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις