Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παρατείνονται οι παραστάσεις για τις «Γυναίκες» στο «Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής»

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία, οι «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, από το θίασο «Αντάμα», σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, παρατείνονται οι παραστάσεις,..

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία, οι «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, από το θίασο «Αντάμα», σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, παρατείνονται οι παραστάσεις, μέχρι και τις 11 του Δεκέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00, στο θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής» (Αγίου Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, στάση μετρό «Κεραμεικός»). 

Η  νουβέλα  «Γυναίκες» (γραμμένη το 1933),  της  Γαλάτειας Καζαντζάκη, μεταφέρεται , για πρώτη φορά, στη θεατρική σκηνή. Πρόκειται για μια λιτή και καλοδουλεμένη παράσταση που αντιμετωπίζει το κείμενο με σεβασμό και αφήνει να αναδυθούν προβλήματα  όπως η φτώχεια, η εκμετάλλευση της γυναίκας και κατ’ επέκταση του ανθρώπου, οι αγώνες για αξιοπρέπεια και λευτεριά, ζητήματα του τότε αλλά και τόσο σημερινά.

Ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης και οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τις πέντε αδελφές, με την καταλυτική συμμετοχή της μουσικής (ακορντεόν και φωνή) καταφέρνουν να μηδενίσουν τις αποστάσεις, να συρρικνώσουν τον χρόνο και τον χώρο, ανάμεσα στους επιστολογράφους, και να φέρουν τις πρωταγωνίστριες σε μια, πρόσωπο με πρόσωπο, απευθείας συγκλονιστική επικοινωνία, σε έναν ακαθόριστο χρόνο, του μεσοπολέμου, του σήμερα ή ακόμα και του αύριο.

Πέντε γυναίκες, πέντε αδερφές, συνομιλούν, συγκρούονται, μοιράζονται, αλληλεπιδρούν. Γυναίκες της δεκαετίας του ’30 επικοινωνούν και ζωντανεύουν μπροστά μας, φέρνοντάς μας κοντά σε μια άλλη εποχή αλλά και πιο κοντά στη σημερινή. Πέντε γυναίκες με διαφορετική κοινωνική εξέλιξη η καθεμιά, παρά την κοινή τους προέλευση, φανερώνουν μια γκάμα αντιλήψεων, αξιακών συστημάτων και τρόπου ζωής που εκφράζεται μέχρι σήμερα.

Τι είναι αυτό που τις εγκλωβίζει, πώς σκέφτεται τελικά μια γυναίκα, πώς νιώθει, πώς αντιδρά; Πώς αντιμετωπίζει τον έρωτα και τον γάμο; Είναι στη φύση της να λειτουργεί έτσι; Ποιά η διέξοδος; Όλες αυτές οι δομικές απορίες για την πραγματική φύση της γυναίκας, δεν αφορούν το ένα από τα δύο φύλα, αλλά τον άνθρωπο που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης της κοινωνίας. Ο λόγος της Γαλάτειας Καζαντζάκη, διεισδυτικός και επίκαιρος όσο ποτέ, αξίζει να ακουστεί.

Σε σημείωμά του για το έργο, ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης γράφει:

«Η Γαλάτεια Καζαντζάκη (Γαλάτεια Αλεξίου), λογοτέχνης, θεατρική συγγραφέας και μεταφράστρια, το πλέον ανήσυχο πνεύμα των αρχών του 20ου αιώνα, η πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη, συγκρούστηκε ανοιχτά με το κατεστημένο και τη συντηρητική κοινωνία της εποχής της. Μαχητική και ανυποχώρητη κατήγγειλε παράλληλα το ανδροκρατούμενο πολιτικό σύστημα. Στα κείμενά της πρωταγωνιστούν γυναίκες και μέσα σε αυτά διακρίνουμε τη στράτευσή της στο κίνημα για τη γυναικεία απελευθέρωση και χειραφέτηση. Στην αυτοβιογραφική νουβέλα «Γυναίκες», οι ηρωίδες, αδελφές μεταξύ τους, καταθέτουν προσωπικές ιστορίες με συγκρούσεις, συμβιβασμούς, υπαρξιακές αγωνίες, οικονομική ανέχεια αλλά και επαναστατικότητα. Η παράσταση «Γυναίκες» με τη μορφή του «επιστολικού θεάτρου» συμπορεύεται με την εμπνευσμένη, αλλά παραγνωρισμένη αυτή συγγραφέα και αναδεικνύει όλες τις πτυχές των γυναικείων χαρακτήρων απέναντι στην ανισότητα και τη διεκδίκηση της ελευθερίας που ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι αυτονόητη για τις γυναίκες. Η παράσταση, απόλυτα ρεαλιστική, κοντά στο πνεύμα της Καζαντζάκη, διηγείται τις ιστορίες των γυναικών με συγκίνηση, χωρίς σκηνοθετισμούς».

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης.
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου.
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα.

Παίζουν (αλφαβητικά): Νάντια Δαλκυριάδου, Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη. Συμμετέχει η μουσικός Έλσα Στουρνάρα (σύνθεση, ακορντεόν, φωνή).

Μουσική επιμέλεια: Έλσα Στουρνάρα, Βασιλική Σαραντοπούλου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Βίντεο: Ελπινίκη Βουτσά
Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Το Video trailer παράστασης

[arve url=”https://youtu.be/Hap-Cq7ul6s” /]

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 10,00 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητικό-ανέργων-ατέλειες): 5,00 ευρώ

Για πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο τηλ: 6986.885.131.

Σχετικά θέματα

Απόψεις