Απόψεις

Ιατρικό παράδοξο

Περιστατικό Β  :

Μέσα στα χιόνια μια ομάδα Αστών εντοπίζει το πτώμα ενός Αντάρτη. Αδύνατος ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός. Πρόκειται για τα βουνά της Σιέρα Μαέστρα ή για τα βουνά της Πίνδου ; Η μήπως στο Βόλγκογκραντ ; ( την πόλη που διασχίζει ο Βόλγας ποταμός ). Και ποιος είναι ο πραγματικός  ιστορικός χρόνος ;  Μάλλον πρόκειται για ιστορικό λάθος σκέφτονται τα μέλη της ομάδας των Αστών και προσπερνούν.

Η δραστήρια αυτή ομάδα  είναι ολιγομελής. Απαρτίζεται από έναν ιδιοκτήτη  αλυσίδας ξενοδοχείων , έναν μεγαλοκαναλάρχη , έναν επιφανή ιατροδικαστή , έναν αρεοπαγίτη και έναν μητροπολίτη.

Ο ιατροδικαστής σκοντάφτοντας πάνω στο χιόνι , κοντοστέκεται και παρατηρεί  για λίγο το πτώμα. Το αίμα είναι ακόμα νωπό στην πληγή. Οι πτωματικές του υποστάσεις στη  μέγιστη ανάπτυξη , μαρτυρούν  το πέρας περίπου  ενός  δωδεκαώρου  από την ακριβή ώρα θανάτου. Η στάση όμως του σώματος σε θέση μάχης , προκαλεί ταραχή στην ομάδα των Αστών. Μια ομαδική κρίση πανικού τους τρέπει  άμεσα  σε φυγή .

Οι Αστοί μετακινούνται γρήγορα με βήματα προς τα πίσω , ώστε να έχουν το πτώμα στο οπτικό τους πεδίο , και σιγά σιγά να αποκτούν απόσταση ασφαλείας απ ‘ αυτό. Ο μητροπολίτης ξορκίζει φωναχτά τον Αντάρτη , με προσευχές και αποσπάσματα των ευαγγελίων. Ο ιατροδικαστής παραληρεί αδυνατώντας να ερμηνεύσει ιατρικά τη νεκροφάνεια. Πρόκειται για ιατρικό παράδοξο ή ιστορικό ; Aναρωτιέται.

Το πτώμα του Αντάρτη φορούσε τις μπότες του Δημοκρατικού Στρατού του 1949 και οι Αστοί ρούχα του 2014 . Πάνω από μισό αιώνα ιστορική απόσταση , αλλά η αιμορραγία του Αντάρτη σφύζουσα  και  προσφάτου έναρξης. Ιστορικό παράδοξο ή ιατρικό παράδοξο ρωτούσε ο ένας τον άλλον . Προσπαθούσαν απεγνωσμένα να εξέλθουν από το παραλήρημα αυτού του βασανιστικού  ερωτήματος.

Οι ίδιοι νικητές της Ιστορίας , βαθύπλουτοι και γέροι , βρίσκονταν τώρα μπροστά στην τελευταία σκηνή του δράματος στο Βίτσι τον Αύγουστο του 1949  ,  με τον Αντάρτη όρθιο να τους εκφωνεί το κατηγορητήριο : ” Δεύτερο κινητό ανταρτοδικείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος . Για την επανάσταση . Για την κυβέρνηση του βουνού… ”  …

Οι Αστοί και η Τάξη τους είναι πλέον καταδικασμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία και παντοτινά  ηττημένοι.

Το ιατρικό παράδοξο και το ιστορικό παράδοξο. Ένα και το αυτό. Το χάσμα της Ιστορίας και το Αδικαίωτο . Ένα και το αυτό. Επιφυλάσσει εντελώς αυθόρμητα , την οριστική σκηνή δράματος στην ολιγομελή ομάδα των Αστών. Το παντοτινό προς τα πίσω βάδισμά τους. Γιατί στην κίνησή τους προς τα εμπρός ,  θα σκοντάψουν με βεβαιότητα και πάλι , πάνω στο Αμετακίνητο σώμα του Αντάρτη.

Στο ιατρικό παράδοξο Β ο Αντάρτης είναι πάντα ζωντανός  μέσα στην Ιστορία και  περιφέρεται σκόπιμα.

* O Σπύρος Μπίκος είναι γιατρός 

(Επισκέψεις: 357 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend