Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάπας Φραγκίσκος: Η Ουκρανία έχει «ηττηθεί» και πρέπει να έχει «το θάρρος της λευκής σημαίας»

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει αυτό που αποκάλεσε θάρρος της «λευκής σημαίας» και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του..

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει αυτό που αποκάλεσε θάρρος της «λευκής σημαίας» και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του Ζελένσκι δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Πάπα.

Στη συνέντευξη ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε για τη θέση του σε μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραιτηθεί, καθώς δεν μπόρεσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, και εκείνων που λένε ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τις ενέργειες του ισχυρότερου μέρους.

Ο πάπας χρησιμοποίησε στην απάντηση τον όρο «λευκή σημαία».

«Είναι μια ερμηνεία, αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό κείμενο της συνέντευξης και ένα μικρό βίντεο που τέθηκε στη διάθεση του Reuters το Σάββατο.

Πρόκειται να μεταδοθεί στις 20 Μαρτίου στο πλαίσιο ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος.

«Αλλά νομίζω ότι ο ισχυρότερος είναι αυτός που βλέπει την κατάσταση, σκέφτεται τους ανθρώπους, έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν με τη βοήθεια των μεγάλων διεθνών δυνάμεων.

«Η λέξη διαπραγμάτευση είναι μια θαρραλέα λέξη. Όταν βλέπεις ότι έχεις ηττηθεί, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς», είπε ο Φραγκίσκος.

Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος χρησιμοποίησε όρους όπως «λευκή σημαία» ή «ηττημένος» συζητώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη διαπραγματεύσεων.

Πέρυσι ο 87χρονος Πάπας έστειλε έναν απεσταλμένο για την ειρήνη, τον Ιταλό καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, στο Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για να βολιδοσκοπήσει τους ηγέτες των χωρών αυτών.

«Μπορεί κανείς να αισθάνεται ντροπή», είπε ο Φραγκίσκος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, «αλλά με πόσους νεκρούς θα καταλήξει (ο πόλεμος); (Θα πρέπει) να διαπραγματευτεί κανείς εγκαίρως, να βρει μια χώρα που μπορεί να γίνει μεσολαβητής», είπε ο Φραγκίσκος, αναφέροντας την Τουρκία μεταξύ των χωρών που είχαν προσφερθεί.

«Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε, πριν τα πράγματα χειροτερέψουν», είπε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει απευθύνει εκατοντάδες εκκλήσεις για την «μαρτυρική Ουκρανία», όπως την αποκαλεί.

Ερωτηθείς αν είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει, ο Φραγκίσκος είπε: «Είμαι εδώ».

Σχετικά θέματα

Απόψεις