Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο τον Δεκέμβρη για ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση

Την απόφαση να συντονίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από..

Την απόφαση να συντονίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, πήραν  δεκάδες μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα  Πλημμυροπαθών από όλη  τη Θεσσαλία, που συμμετείχαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Συγκεκριμένα, οι μαζικοί φορείς συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, τις μέρες ψήφισης στη βουλή του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να γίνει στις 14 με 17 Δεκέμβρη. 

Παράλληλα, να στηριχτούν οι δράσεις  διεκδίκησης των επιτροπών πλημμυροπαθών απέναντι σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υφυπουργό  Πολ. Προστασίας ή κλιμάκιο της Κυβέρνησης καθώς και τα κόμματα της Βουλής, να συνεχιστούν οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης και να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα ακόμη και  με Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα μέσα στο Γενάρη σε συντονισμό και με άλλους πληγέντες.

Στο σημαντικό αυτό βήμα συντονισμού συμμετέχουν  δεκάδες εργατικά σωματεία,  Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι,  αλλά και  οι επιτροπές πλημμυροπαθών που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη Θεσσαλία.   Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί να στηριχτεί το ψήφισμα με τα αιτήματα και από άλλους μαζικούς φορείς.

Να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού

 

«Τα προβλήματα μας είναι κοινά, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί! Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι παλεύουμε για τις ανάγκες μας για τις ζωές μας!!! Είναι ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, μέσα από τα σωματεία, από τις επιτροπές πλημμυροπαθών στις γειτονιές, τους αγροτικού συλλόγους στα χωρία μέσα από τους φορείς του κινήματος. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε την απαίτηση μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με τον κοινό αγώνα μας να τους αναγκάσουμε να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα μας», σημείωσε στην εισηγητική ομιλία ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Τόνισε, μεταξύ άλλων ότι, «μέχρι σήμερα η κρατική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και Δήμων είναι ελάχιστη σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ότι έχει γίνει μέχρι τώρα έχει γίνει κυρίως από τον ίδιο τον κόσμο και την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαού και πολύ λίγο από την κρατική αρωγή. (…)Στο θέμα τις κατοικίας,  δεν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση κι ολοκληρωμένη λύση για όλους αυτούς. Όσοι σήμερα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ανησυχούν για το μέχρι πότε θα έχουν αυτή την δυνατότητα και ήδη έχουν αρχίσει κι έρχονται τελεσίγραφα σε πολλούς να εγκαταλείψουν τα σωματεία. (…)Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης κι ανακούφισης ένα μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη αρωγή. Επιπλέον αποκλείονται από κάθε στήριξη περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα πλημμυρισμένα υπόγεια. 

Στο νέο προϋπολογισμό(για το 2024) παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες οι αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους από τις πρόσφατες καταστροφές, αφού προβλέπονται μόνο τα 600 εκατ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που δεν φτάνουν ούτε για τις πρώτες ανάγκες, ενώ παραπέμπονται σε «βάθος χρόνου» και με βάση τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια που αποκλείουν «από τα αποδυτήρια» αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και καλλιέργειες.

Ένας προϋπολογισμός που εκτός απ’ το ότι περικόπτει κι άλλο την χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα (6,2 δις επιπλέον φόροι, 1,2 δις επιπλέον ΦΠΑ κα), με κανονική εξολόθρευση για τους αυτοαπασχολούμενους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.»

Ο Γιάννης Σκόκας, αναφέρθηκε στην περίφημη έκθεση των Ολλανδών, δηλαδή της Ολλανδικής εταιρείας HVA, για την επόμενη ημέρα στην Θεσσαλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων  ότι, «μας καλούν να συνηθίσουμε πως σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πνιγόμαστε! Γιατί  όπως διατυπώνεται ορθά κοφτά… «Δυστυχώς, εγγυήσεις του 100% δεν υπάρχουν. Οι πλημμύρες αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στη Θεσσαλία, γι’ αυτό και οι υποδομές πρέπει να ενισχυθούν, αλλά δεν μπορούν όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας να προστατευτούν σε ιδανικό επίπεδο ασφαλείας, ακόμη κι αν αυτό θα ήταν το επιθυμητό».

Πρόσθεσε ότι, «αυτό βεβαίως είναι και το master plan και της νέας περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας του κ. Κουρέτα η οποία «εργάζεται πυρετωδώς» είδη σε αυτή την κατεύθυνση , σε αγαστή συνεργασία με την παραπάνω εταιρεία για την υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.»

Αδιαφορία από το κράτους, μοναδικό αποκούμπι η αλληλεγγύη 

 
 

Στη συνέχεια   ακολούθησαν  οι παρεμβάσεις των μαζικών φορέων, στις οποίες αποτυπώθηκε η οργή και η αγανάκτηση απέναντι σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, που αφού τους έπνιξαν, εδώ και 80 μέρες δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής από νέες πλημμύρες.

Μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχτηκε πως μοναδικό αποκούμπι όλες αυτές τις μέρες ήταν οι πολύμορφες δράσεις  αλληλεγγύης, από σωματεία, μαζικούς φορείς και απλούς ανθρώπους από όλη τη χώρα,  αλλά και πως  ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσουν οι πλημμυροπαθείς, είναι η συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Ο Σωτήρης  Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί  ακόμα, όπως, «τη μη καταγραφή των ζημιών στο Φανάρι , την μη αποζημίωση των πληγέντων στην Αγία Τριάδα.  Ακόμα κινδυνεύουμε να ξαναπλημμυρίσουμε αφού δεν έχει προχωρήσει τίποτα.». Τόνισε ότι «οι αρμόδιοι όλο μας τάζουν και δεν γίνεται τίποτα τελικά, για αυτό και εμείς  πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο του αγώνα».

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρθηκε στα «160.000 στρέμματα  παραμένουν κάτω από το νερό στο νομό Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι αγρότες παραγωγή όχι μόνο φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνοντας ότι « η κυβέρνηση, μέσα από την έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, από τη μια θεωρεί κοστοβόρα τα φράγματα που θα μπορούσαν να μετριάσουν τον κίνδυνο από τις πλημμύρες, από την άλλη, προτείνει την αναδιάρθρωση των “υδροβόρων” καλλιεργειών που θα οδηγήσει στο οριστικό ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών. Να «πλημμυρίσει» με τρακτέρ η Θεσσαλία για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, να μείνουμε στον τόπο μας.»

Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών για τις μεγάλες καταστροφές, στάθηκε στις  δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης  που οργανώθηκαν στη Ζαγορά   από τον Αγροτικό Σύλλογο, τονίζοντας ότι «να μην περιμένουμε κάποιον σωτήρα  να λύσει τα προβλήματα μας.  Μόνο με τον αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις». 

Η Λίτσα Γούναρη, από τη επιτροπή πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά –Φιλιππούπολης Λάρισας, αναφέρθηκε στην πείρα από τη συγκρότηση και δράση της επιτροπής αγώνα και την εγκατάλειψη που βιώνουν, σημειώνοντας μεταξύ  άλλων: «Από την πρώτη μέρα πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οργανώσαμε συνέλευση των πλημμυροπαθών, συγκροτήσαμε την επιτροπή μας και ξεκινήσαμε να διεκδικούμε.  Μαζί μας ήταν το Εργατικό Κέντρο, που συνέβαλλε και οργανώσαμε τη διανομή συσσιτίων (600 μερίδες), την απάντληση των υδάτων, την απομάκρυνση των κατεστραμμένων αντικειμένων.  Έχουμε δράσεις στο δημοτικό συμβούλιο, κινητοποίηση μαζί με άλλες επιτροπές, κλείσιμο δρόμου. Δεν έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 από αυτά που διεκδικούμε, ενώ ταυτόχρονα πέρα από την εχθρική στάση του δήμου, της περιφέρειας και της κυβέρνησης,  έχουμε να αντιμετωπίσουμε και καταστάσεις όπως την αποστολή φουσκωμένων λογαριασμών σε νερό, ρεύμα κλπ. Μόνο με το συντονισμό μας θα τα καταφέρουμε, να απαιτήσουμε συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης, θα τα πούμε στους δρόμους του αγώνα».

Ο Χρήστος Κούτσικος, από την επιτροπή πλημμυροπαθών στα Αμπελάκια Τρικάλων, αφού αναφέρθηκε στην δράση της επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «κυβέρνηση και δήμος μας εμπαίζουν.  Δεν έχει καθοριστεί η συνοικία μας σαν καθολικά πληττόμενη περιοχή και ως εκ τούτου δεν δικαιούμαστε μια σειρά από αποζημιώσεις. Συνεχίζουν να έρχονται λογαριασμοί σε  68 σπίτια με ζημιές, που  έχουν χαρακτηριστεί “πράσινα” όμως δεν κατοικούνται, δεν έχουν προχωρήσει έργα αποκατάστασης. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να συγκαλυφθεί το έγκλημα, δεν δίνει λύσεις».

Η Μπούσιου Μαρία, από το Κουλούρι Λάρισας, αναφέρθηκε ότι «από το 2009 φωνάζουμε για αντιπλημμυρικά αλλά δεν προχωρά τίποτα, το φράγμα Γυρτώνης παραμένει γεμάτο με φερτά υλικά.  25 σπίτια έχουν πέσει και δεν έχουν καθαριστεί ακόμα,  χωράφια, αποθήκες πλημμύρισαν και δεν ξέρουμε με τι εισόδημα θα ζήσουμε. Τα υπόγεια δεν αποζημιώνονται, ενώ και οι υπόλοιπες αποζημιώσεις είναι ανεπαρκείς. Μόνο στήριγμα μας η αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου.»

 Ή Άννα Νάτσα, από την επιτροπή πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης Λάρισας, αναφέρθηκε στη εγκατάλειψη που νιώθουν: «Πρώτα μας έπνιξαν. Μετά μας άφησαν αβοήθητους.Έχουμε πλύνει τα πάντα μόνοι μας. Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά όταν πήγαμε στο δημοτικό συμβούλιο για να προβάλλουμε τα αιτήματα μας, μας απαξίωσε λες και της ζητάγαμε δανεικά. Δεν έχουμε θέρμανση γιατί καταστράφηκαν οι καυστήρες στα υπόγεια, τα οποία δεν αποζημιώνονται. Έχουμε αρρωστήσει ψυχικά και σωματικά. Κάναμε μια κινητοποίηση στις 5 Νοέμβρη, μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε.  Από την εμπειρία μου καταλαβαίνω ότι το Εργατικό Κέντρο είναι η μόνη αρωγή που είχαμε μέχρι τώρα.»

Η Μαριλένα  Χαχάμη, από την επιτροπή πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων τόνισε μεταξύ άλλων  ότι, «όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα ζήσαμε στο πετσί μας την κρατική γύμνια και αδιαφορία, το τι σημαίνει κράτος-δήμος-περιφέρεια, εχθρικά στις ανάγκες μας. Από τη 1η μέρα του εγκλωβισμού, μόνοι μας οι συγχωριανοί οργανώσαμε ομάδες διάσωσης, λύσαμε τα ζητήματα της τροφοδοσίας, της στέγασης, της υγείας. Δύναμη και κουράγιο  μας έδωσε η πραγματική γνήσια αλληλεγγύη από μαζικούς φορείς, απλούς ανθρώπους.  Ιδιαίτερη συμβολή είχε η ομάδα Μεγαλοκαλυβιωτών που στήθηκε στην Αθήνα και κινητοποίησε πολύ κόσμο για να μας στηρίξει. Αυτούς τους 2,5 μήνες ότι έχουμε κερδίσει ήρθε μετά από αγώνα, κινητοποιήσεις  και πίεση απέναντι στους αρμόδιους.  Σήμερα, ο δήμος Τρικκαίων  έχει αρχίσει επιθετικά να προβάλλει ότι τα προβλήματα στο χωριό μας έχουν λυθεί. Όμως, όχι μόνο αποζημιώσεις δεν πήραμε όλοι, όχι μόνο έχουν αποκλειστεί δεκάδες οικογένειες, αλλά και δεν έχουν γίνει καθαρισμοί σε ρέματα, ποτάμια, δρόμους γύρω από το χωριό. Μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι σταματούν τα γεύματα και η σίτιση στα Μεγάλα Καλύβια επειδή έληξε η σύμβαση του Δήμου με το κέτερινγκ. Από τη μία πιέζουν συγχωριανούς να φύγουν από τα ξενοδοχεία και από την άλλη σταματάνε τα συσσίτια, πλασάροντας προς τα έξω ότι τα προβλήματα στα Μεγάλα Καλύβια, λύθηκαν! Δεν έχουμε πολλά να σκεφτούμε. Ή εμείς και οι ζωές μας ή αυτοί  και τα κέρδη τους. Εμείς με αυτή την τραγικότητα δεν βολευόμαστε. Θέλουμε τη ζωή μας πίσω. Ήρθε η ώρα να τους πνίξει η οργή μας».

Η Βαγγελιώ Στεργίου, από την επιτροπή πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας Τρικάλων, περιέγραψε αρχικά τις μεγάλες καταστροφές. Στη συνέχεια στάθηκε στην προσπάθεια να οργανωθεί η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση από την επιτροπή αγώνα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη μέρα, όσοι είχαμε καταφύγει στο κτήριο του δημαρχείου για να σωθούμε οργανώσαμε τη διεκδίκηση. Καταγράψαμε τις ανάγκες μας, πιέζαμε το δήμαρχο για τα αυτονόητα. Για να έχουμε λίγο νερό, φαγητό, να υπάρχει φροντίδα για την υγεία των ηλικιωμένων και άλλων συνανθρώπων μας. Αυτό το κράτος όμως έκανε ατομική ευθύνη τη σωτηρία μας από τα νερά αλλά και τη διαβίωση μας. Δεν μας βοήθησε κανείς. Μας άφησαν να κοιμόμαστε 10 μέρες στα σκαλάκια και στο προαύλιο του δημαρχείου, με ένα μπολ φαγητό. Δύναμη και στήριγμα μας η αλληλεγγύη των σωματείων, των λαϊκών ανθρώπων που έστελναν είδη πρώτης ανάγκης. Μετά τις εκλογές ο δήμαρχος μας αποφεύγει, μας λέει «αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε». Μας είπαν ότι θα έρθουν 100 κοντείνερ για τις ανάγκες στέγασης, όταν μόνο τα «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια είναι 250. Την ίδια ώρα στο Κουτσόχερο μένουν εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες 170 άνθρωποι. Αλλά και τα «κίτρινα» σπίτια, οι επιτροπές τα βγάζουν τώρα «πράσινα», όταν είναι γεμάτα υγρασία. Ακόμα μας έρχονται λογαριασμοί σε «σπίτια – φαντάσματα», αφού είναι ακατοίκητα. Θέλουν να απογοητευτούμε, να κλειστούμε στα σπίτια μας. Όχι, δεν θα το επιτρέψουμε.  Συντονιζόμαστε, αγωνιζόμαστε για αποσπάσουμε ακόμα και τα ελάχιστα, για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, τίποτα πέρα από τη φτώχεια και την καταστροφή μας».

Η Σοφία Ζησοπούλου από την επιτροπή πλημμυροπαθών ΑΤΑ Λάρισας, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα για να μην κινδυνέψουμε ξανά».

Στην πολύμορφη στήριξη των ενώσεων υγειονομικών προς τους πλημμυροπαθείς, αναφέρθηκε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, καλώντας ταυτόχρονα στην στήριξη της απεργίας της ΟΕΝΓΕ στις 29-30 Νοέμβρη.

Ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, τόνισε ότι «τα συνταξιουχικά σωματεία θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας».

Ο  Άννυ Βελικάϊ, πρόεδρος του συλλόγου εστιακών φοιτητών Λάρισας, επισήμανε ότι «και οι εστιακοί φοιτητές νιώθουμε τι θα πει να λογίζονται οι ανάγκες μας σαν κόστος. Καθημερινά στην εστία ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη υγρασία, την έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

 Ο Δημήτρης Τζιμούλης, αναφέρθηκε  αναλυτικά στις δράσεις αλληλεγγύης των σωματείων: «Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σωματεία φορείς, απλοί άνθρωποι μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος. Με τα φτυάρια στο φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο, να τα μοιράζουμε στα σπίτια, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα του Πηνειού. Συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Δίνοντας την μάχη στο πλευρό του λαού μας που προσπαθούσε να σταθεί όρθιος. Μέσα στα πλημμυρισμένα σοκάκια να μοιράσουμε λίγη βοήθεια, προσφέροντας ανακούφιση, απλώνοντας το χέρι σε κάθε οικογένεια που το χρειάζεται. Οργανώσαμε συναυλία αλληλεγγύης, κινητοποιήσεις προκειμένου να παρθούν μέτρα στήριξης. Αυτές τις μέρες μοιράζουμε σε χιλιάδες ανθρώπους χρώματα για να ξαναβάψουν τα σπίτια τους. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τη συλλογική οργάνωση του λαού μας».

Ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Βόλου, ανέφερε ότι, «οι ζωές μας λογαριάζονται ως κόστος. Για αυτό και τις μέρες των πλημμυρών υπήρχαν συνάδελφοι  που η εργοδοσία τους κρατούσε στη δουλειά ακόμα και όταν είχαν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι ή πους τους έλεγε να πάνε στη δουλειά ακόμα και αν δεν είχαν σπίτια να γυρίσουν.»

Το πλαίσιο αιτημάτων

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε το εξής πλαίσιο αιτημάτων :

·         Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.  Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη.

·         Να υπάρξει άμεση , ακριβής καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες,Ø οχήματα, καταστήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. Αποζημίωση για όλα στο 100%.

·         Να υπάρξει άμεση χορήγηση ειδικού βοηθήματος τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες. 

·         Να εξασφαλιστεί με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών , η τροφή, υγειονομική περίθαλψη για όσο διάστημα είναι αναγκαίο. 

·         Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας (ψεκασμοί, απολυμάνσεις , καθαρισμοί, εμβολιασμοί κα). Να γίνουν  άμεσα προσλήψεις  στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

v  Για τους εργαζόμενους . Να σταματήσουν να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή. Αύξηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων . Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους. 

v  Για αυτοπασχολούμενους  & αγρότες. Να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες αγρότες , επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.  

v  Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒØ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να  σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. 

Ø  Άμεσος ενδελεχής έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των οικιών και κτιριακών υποδομών.

Ø  Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη και να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι συγκεκριμένες δομές .

Ø  Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης – δήμου – Περιφέρειαςγια όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ. Θωμά, Ν. Σμύρνης, Αγ. Γεώργιου, Οδ. Βόλου , Κουλούρι κα) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κ.ά. Αποκατάσταση των αναχωμάτων και άλλων αντιπλημμυρικών έργων όπως για παράδειγμα στο Κουσμπασανιώτικο ρέμα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουμε την περίπτωση του αναχώματος του Ιπποκράτη που απαιτείται να πάρει χαρακτηριστικά σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου με ενίσχυση του για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος υπερχείλισης, διάτρησης ή και συνολικής αστοχίας του. Αντίστοιχα διεκδικούμε συγκεκριμένα έργα Παλαμάς, Φαρκαδώνα, Μ.Καλύβια, στις συνοικίες του Βόλου που επλήγησαν(μπορούν να ειπωθούν σκέψεις σήμερα). Να γίνει αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός του δικτύου όμβριων υδάτων της Λάρισας και κάθε πόλης όπου αναγκαίο.

Ø  Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτηØ και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Άμεση προτεραιότητα όμως αποκτούν τα παρακάτω έργα:

l  Το φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός στη Συκιά (ΠΕ Καρδίτσας).

l  Η σύραγγα μεταφοράς υδάτων από τη Συκιά στο Πευκόφυτο (ΠΕ Καρδίτσας).

l  Ο σταθμός παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Πευκόφυτο (ΠΕ Καρδίτσας).

l  Το φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο Μουζάκι (ΠΕ Καρδίτσας).

l  Το φράγμα Πύλης (ΠΕ Τρικάλων)

l  Να τεθεί σε λειτουργία το φράγμα της Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός παραγωγής Ενέργειας. (ΠΕ Τρικάλων)

l  Το Φράγμα – ταμιευτήρας στον ποταμό Νεοχωρίτη. (ΠΕ Τρικάλων)

l  Το Φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων στον ποταμό Ενιπέα στην τοποθεσία Παλιοδερλί. (ΠΕ Λάρισας)

l  Το Φράγμα – Ταμιευτήρας στο Κεφαλόβρυσσο. (ΠΕ Λάρισας)

l  Το Φράγμα – Ταμιευτήρας στο Αγιονέρι. (ΠΕ Λάρισας)

l  Η κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

Είναι έργα που αν είχαν υλοποιηθεί, θα είχαν περιοριστεί τόσο οι καταστροφικές επιπτώσεις από τον “ΙΑΝΩ”, τον “DANIEL”και άλλες καταιγίδες – πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα θα είχε περιοριστεί το σταθερό πρόβλημα υδάτινου ελλείμματος της Λεκάνης Απορροής Πηνειού.

Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις