Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάιατ: «Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της ΝΑ Ευρώπης ανασχεδιάζεται» – «Εξαιρετική ευκαιρία» για τις ΗΠΑ το «3+1»

Αποκαλυπτικός, ως προς την ακόμη πιο ενεργητική πλέον ανάμιξη των ΗΠΑ στην ΝΑ Ευρώπη, ήταν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ

Αποκαλυπτικός, ως προς την ακόμη πιο ενεργητική πλέον ανάμιξη των ΗΠΑ στην ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τα θέματα της Ενέργειας, ήταν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.  

Το γεγονός αυτό, μόνο θετικό δεν μπορεί να είναι για τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα βρεθεί στη μέση του ενεργειακού ανασχεδιασμού της Ευρώπης και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου -με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Αφού είπε ότι η πρωτοβουλία «3+1», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν, σημείωσε: 

«Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανασχεδιάζεται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Με μεγάλη χαρά είδα την έμφαση που έδωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στο όχημα “3+1” κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν».

Και συμπλήρωσε: «Από την αμερικανική οπτική, βλέπουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως μια περιοχή εξαιρετικής ευκαιρίας» σημείωσε και αναφέρθηκε και στη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στο εξαιρετικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο και άλλες χώρες, αλλά και στις ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής.

Στην «αυξανόμενα στενή συνεργασία» των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και στον «πολύ κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας», αναφέρθηκε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτε Γιούουλ Γιόργκενσεν (Ditte Juul Joergensen).

«Η Ελλάδα έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο ως σημείο εισόδου (ενέργειας) και ως κόμβος συνεργασίας, που σχετίζεται με όλη την Ευρώπη» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά έργα όπως ο αγωγός ΙGB και οι ελληνικές επενδύσεις σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που μπορούν να βοηθήσουν το σύνολο της περιοχής να παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Αναφερόμενη δε στην πλατφόρμα «AggregateEU», που τέθηκε σε λειτουργία στις 25 Απριλίου, επισήμανε ότι αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο, που προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά σε μικρούς αγοραστές και που εκτιμάται ότι στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να σταθεροποιήσει τις τιμές της ενέργειας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να αξιολογηθεί ο ακριβής αντίκτυπός της.

Την εκτίμηση ότι οι στόχοι του τριμερούς μνημονίου ΕΕ- Αιγύπτου και Ισραήλ για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιτευχθούν διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του EMGF (Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου), Οσάμα Μομπάρεζ (Osama Mobarez).

Εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη προοπτική για την εξεύρεση αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως είπε, με βάση αρκετές έρευνες, στην περιοχή θα μπορούσαν ίσως να ανευρεθούν άλλα 300 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις