Την άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την χρήση των αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να χτυπηθούν στόχοι βαθιά μέσα στην Ρωσία, θα ζητήσουν επισήμως Ουκρανοί αξιωματούχοι, σε μια ακόμη ένδειξη της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ με την Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico», ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ και ο προεδρικός σύμβουλος, Αντρέι Γέρμακ, ετοιμάζονται να επισκεφτούν την Ουάσιγκτον, για να παρουσιάσουν σε κορυφαίους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μια λίστα στρατιωτικών στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, ζητώντας άδεια για να τους χτυπήσουν με αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Στον αντίποδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Δύση «παίζει με την φωτιά» εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα βαθιά εντός της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους. Προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ προσέθεσε με νόημα, ότι η Ρωσία έχει «αποσαφηνίσει» το πυρηνικό της δόγμα.
Λίστα με «σημαντικούς στόχους»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Politico», ενώ η Ουκρανία έχει παράσχει προηγουμένως στις ΗΠΑ ορισμένους από τους πιθανούς στόχους της στη Ρωσία, αυτή η λίστα φέρεται να είναι πιο εξειδικευμένη, καθώς περιλαμβάνει «αρκετούς σημαντικούς στόχους» που μπορεί να πλήξει με πυραύλους που παρέχουν οι ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επιπλέον ότι η άρση των περιορισμών για τους πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς δεν θα κάνει στρατηγική διαφορά στον πόλεμο, καθώς η Ρωσία έχει μετακινήσει τους σημαντικότερους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, πίσω από τα σύνορα και εκτός εμβέλειας.
Η Ουκρανία ελπίζει ότι η λίστα θα ενισχύσει την εκστρατεία της για να πειστεί η αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στο εύρος των όπλων για την Ουκρανία, ενώ οι τρομοκράτες δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς», δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι. Μέχρι στιγμής, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν δώσει άδεια για χτυπήματα σε ρωσικούς στόχους πάνω στα σύνορα με την Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Χαρκόβου, ενώ ΝΑΤΟικά όπλα χρησιμοποιούνται και στην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ.
Σε μια φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις οπισθοχωρούν και οι ρωσικές προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στο Ντονέτσκ και αλλού, ενώ ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών, το Κίεβο θεωρεί, όπως αναφέρεται σε διάφορες αναλύσεις που δημοσιεύονται, πως τα χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, θα έδιναν στον ουκρανικό στρατό μεγαλύτερη ελευθερία να δώσει μάχες σε ρωσικό έδαφος και ενδεχομένως να ασκήσουν πίεση σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Η Ουάσινγκτον εκτιμά επίσης ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετά Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού – τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θέλει να χρησιμοποιήσει – για να πλήξει σημαντικούς στόχους στη Ρωσία. Το Κίεβο χρησιμοποιεί πολλούς από αυτούς τους πυραύλους στις επιθέσεις του στο εσωτερικό της Κριμαίας. Και οι ΗΠΑ έχουν ένα περιορισμένο απόθεμα πυραύλων «ATACMS» που μπορούν να αντλήσουν για να στείλουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα φθάσουν και με ποιους θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον ο Ουμέροφ και ο Γέρμακ. Επιπλέον, Κίεβο και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε συζητήσεις για να συναντηθούν προσωπικά Μπάιντεν και Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.