Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ουκρανία – Αν. Ευρώπη: Επικίνδυνα παιχνίδια, παζάρια και απειλές

Στο φόντο έντονης στρατιωτικής κινητικότητας η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Οξύνεται καθημερινά η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και..

Οξύνεται καθημερινά η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, με εκατέρωθεν απειλές, «προειδοποιήσεις» και στρατιωτική κινητικότητα, ενώ παράλληλα εξελίσσεται το μπαράζ επαφών και διαπραγματεύσεων.

Λίγες μόλις μέρες μετά τις σχετικές συνομιλίες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ με τη Ρωσία, επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει καμία «εγγύηση ασφαλείας» σε συνθήκες οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Κάθε άλλο, όλες οι πλευρές παραμένουν με το «δάχτυλο στη σκανδάλη». Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «τρέχουν» το σχέδιο ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας, αυξάνουν τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου και τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Μόσχα απαντά μεταξύ άλλων με κινητοποίηση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά της με την Ουκρανία και ένταση στρατιωτικών ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ένα τέτοιο εκρηκτικό φόντο, διεξάγονται σύνθετα παζάρια «όλων με όλους», όπου κάθε πλευρά επιχειρεί να πετύχει «συμβιβασμούς» με τους δικούς της όρους.

Η Ρωσία ζητά την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Σενάριο «μικρής εισβολής», «διαφορές στο ΝΑΤΟ» και διευκρινίσεις

Ενδεικτικές γι’ αυτά τα παζάρια, όπως και για τις αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, είναι οι σχετικές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχτές αργά το βράδυ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν επανέφερε «προβλέψεις» ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει μια «εισβολή στην Ουκρανία», ενώ εκτίμησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το τι πρόκειται να κάνει και «επί του παρόντος σταθμίζει ποιες συνέπειες ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ρωσία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα εισβάλει. Κάτι πρέπει να κάνει», είπε ο Μπάιντεν. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως ο Ρώσος Πρόεδρος «εξακολουθεί να μη θέλει έναν πλήρη πόλεμο».

Προειδοποίησε τη Μόσχα ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αντιμετωπίσει «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και «σκληρό τίμημα», καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη ρωσική οικονομία». «Οι ρωσικές τράπεζες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με δολάρια εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι βαριές οι συνέπειες για τη ρωσική οικονομία και στον τομέα των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Απαντώντας δε σε ερώτηση – διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ενότητα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για το είδος και το εύρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέρριψε μεν τον ισχυρισμό περί «έλλειψης ενότητας» στο ΝΑΤΟ, για… να τον επιβεβαιώσει ουσιαστικά στη συνέχεια.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει», επανέλαβε ο Μπάιντεν, αποκαλύπτοντας ωστόσο πλευρές των διαφωνιών στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση «μικρής εισβολής». «Εξαρτάται από το τι θα κάνει (σ.σ. η Ρωσία). Είναι ένα πράγμα αν πρόκειται για μια μικρή εισβολή και μετά καταλήξουμε σε διαμάχη για το τι πρέπει να κάνουμε κ.λπ. Αλλά αν όντως κάνουν αυτό που μπορούν με τις δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.

Κληθείς να διευκρινίσει τι χαρακτηρίζεται «μικρή εισβολή», ανέφερε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την παρουσία Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών, για τους οποίους η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν διαφορές στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι πρόθυμες να κάνουν οι χώρες, ανάλογα με το τι θα συμβεί», παραδέχθηκε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «αν υπάρξουν ρωσικές δυνάμεις που διασχίζουν τα σύνορα… νομίζω ότι αυτό αλλάζει τα πάντα».

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι τέτοιες δηλώσεις «δίνουν πράσινο φως στον Πούτιν να μπει στην Ουκρανία».

Ο δε Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να δώσει διευκρίνιση αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας πως ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Ρώσο Πρόεδρο, πως σε περίπτωση που «ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα, αυτή είναι μια νέα εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη, αυστηρή και ενωμένη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους». Επιπλέον, «ενέργειες ρωσικής επιθετικότητας», όπως κυβερνοεπιθέσεις και παραστρατιωτικές τακτικές, «θα λάβουν αποφασιστική και ενιαία απάντηση».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, είπε ότι «θέλουμε διάλογο (με τη Ρωσία) και να επιλυθούν οι συγκρούσεις», αλλά επιβεβαίωσε και από τη μεριά της ΕΕ ότι «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα απαντήσουμε με τεράστιες οικονομικές κυρώσεις».

Αποκάλυψη πλευρών από τις σύνθετες διαπραγματεύσεις…

Σχετικά με τις εγγυήσεις που ζητάει η Ρωσία ότι «η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και ότι δεν θα υπάρχουν στρατηγικά όπλα στην Ουκρανία», ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι στο δεύτερο σκέλος, ανάλογα και με το τι κάνει (η Ρωσία) στα ρωσικά σύνορα, στον ευρωπαϊκό χώρο της Ρωσίας».

Οσο για το πρώτο σκέλος, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, «σειρά από Συνθήκες διεθνώς και στην Ευρώπη προβλέπουν να επιλέγει κανείς με ποιον θέλει να είναι», ανέφερε ο Μπάιντεν. «Αλλά η πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον δεν είναι πολύ μεγάλη», πρόσθεσε, επικαλούμενος μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως ότι ανοιχτό παραμένει «αν οι μεγάλοι σύμμαχοι στη Δύση θα ψήφιζαν να φέρουν την Ουκρανία αυτήν τη στιγμή στο ΝΑΤΟ ή όχι», καθώς μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν με την ένταξη.

Επομένως, συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, «υπάρχει περιθώριο να εργαστούμε αν το θέλει (σ.σ. ο Πούτιν)».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αντίστοιχα «περιθώριο» οι ΗΠΑ – σύμφωνα με τις αξιώσεις της Μόσχας – να απομακρύνουν όλα τα πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη και να μην υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες γειτονικές με τη Ρωσία, ο Μπάιντεν το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ωστόσο και αυτή η απάντησή του αφήνει ερωτήματα: «Δεν θα σταθμεύουμε μόνιμα. Βασικά θα αυξήσουμε την παρουσία στρατευμάτων στην Πολωνία, στη Ρουμανία, κ.α., εάν όντως εισβάλει επειδή έχουμε μια ιερή υποχρέωση στο άρθρο 5 να υπερασπιστούμε αυτές τις χώρες. Είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε αυτήν την υποχρέωση σε σχέση με την Ουκρανία, αν και ανησυχούμε πολύ για το τι συμβαίνει εκεί».

«Το να μη γίνει δεκτή η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ άμεσα, δεν σημαίνει άρνηση να ενταχθεί μεσοπρόθεσμα», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι μια θεμελιώδης «εγγύηση ασφαλείας» για τη Ρωσία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι «η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ σηματοδοτούν κάποια ετοιμότητα να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα» σχετικά με τη μη ανάπτυξη όπλων στην Ουκρανία, «είναι, ίσως, ένα θετικό γεγονός», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι για όλα αυτά η Μόσχα αναμένει γραπτές απαντήσεις.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δεν απέκλεισαν ακόμη μια συνάντηση των δύο ηγετών στο μέλλον.

Σχολιάζοντας δε τις συγχρονισμένες δηλώσεις περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτίμησε ότι «στόχος αυτής της εκστρατείας είναι η δημιουργία μιας επικοινωνιακής προκάλυψης για την προετοιμασία των δικών τους μεγάλης κλίμακας προκλητικών ενεργειών, μεταξύ αυτών και στρατιωτικών, που μπορεί να έχουν τις τραγικότερες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

…που διεξάγονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν την Ουκρανία. Οπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «έχω ήδη αποστείλει εξελιγμένο αμυντικό εξοπλισμό, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων στους Ουκρανούς».

Επιπλέον, αμέσως μετά τη συνέντευξη του Μπάιντεν, «πηγές» διέρρευσαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, στη Λετονία, στην Εσθονία και τη Βρετανία για να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «αξιοποιούμε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία».

Στο μεταξύ, η Μολδαβία θα επιμείνει στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία, σύμφωνα με το σχέδιο συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ 2022 – 2023, το οποίο εγκρίθηκε χτες από την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συνδράμει την ικανότητα του μολδαβικού στρατού και να παρέχει υποστήριξη στην κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η Μολδαβία θα συμμετέχει σε «ειρηνευτικές αποστολές» υπό την αιγίδα των ΟΗΕ, ΕΕ και ΟΑΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ξεκινάει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, που θα διαρκέσουν έως και τον Φλεβάρη, ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος της Λευκορωσίας, που τίθεται σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα, θα μπορούσε να επιτρέψει μόνιμη ρωσική στρατιωτική παρουσία, ακόμα και την εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών, όπως έχει καλέσει ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης χτες μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις σε Ατλαντικό, Αρκτική, Ειρηνικό και Μεσόγειο το διάστημα Γενάρη – Φλεβάρη, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά πάνω από 10.000 στρατιώτες, περισσότερα από 140 πλοία και 60 αεροσκάφη.

Επαφές Μπλίνκεν – Λαβρόφ σήμερα στη Γενεύη

Σε αυτό το φόντο, συναντιούνται σήμερα στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Αντ. Μπλίνκεν και Σ. Λαβρόφ, για μια «επισκόπηση» των διαπραγματεύσεων, μια βδομάδα μετά τις συνομιλίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

Την Τετάρτη ο Αντ. Μπλίνκεν είχε επισκεφτεί το Κίεβο, όπου, σύμφωνα με ΜΜΕ, συζητήθηκε τι προτίθεται η Ουκρανία να εφαρμόσει από τις συμφωνίες του Μινσκ για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στο πολιτικό σκέλος που αφορά το καθεστώς στο Ντονμπάς.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέθεσε στην Κρατική Δούμα σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το οποίο η ρωσική Βουλή θα καλεί τον Βλ. Πούτιν να αναγνωρίσει ως αυτοτελή, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και θα ζητά να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν συνομιλίες με τις ηγεσίες των εν λόγω Δημοκρατιών, ώστε να διευθετηθούν ζητήματα συνεργασίας και ασφαλείας.

Χτες, στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, με τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι.

«Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι ο πολιτικός δρόμος, ο διάλογος», αλλά «δυστυχώς» η Ρωσία «συνεχίζει να μιλάει διαφορετική γλώσσα», είπε η Μπέρμποκ αναφερόμενη στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Εκτός από τις στρατιωτικές ενέργειες, η Μόσχα έχει ακόμα «πολλά χαρτιά στο μανίκι της», είπε ο Μπλίνκεν. Αλλά όποιον τρόπο επιλέξει η Ρωσία, «θα βρει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ενωμένους», τόνισε ο Μπλίνκεν, στον απόηχο και των δηλώσεων Μπάιντεν.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Απόψεις