Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όταν ο Πρωθυπουργός τόλμησε να κοροϊδέψει ακόμα και τον ΟΗΕ για τα αντιπλημμυρικά σχέδια!

Η Ελλάδα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ την Ετήσια Αναφορά του 2022 υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην οποία αναφέρεται (μετάφραση..

Η Ελλάδα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ την Ετήσια Αναφορά του 2022 υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην οποία αναφέρεται (μετάφραση από αγγλικά σελ. 88): «Η πρώτη αναθεώρηση για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας είναι υπό δημιουργία και περιλαμβάνει την εκτίμηση και την διαχείριση του Κινδύνου Πλημμύρας, σε συμφωνία με τις προβλέψεις της Οδηγίας της ΕΕ 2007/60/EC (σ.σ. On things that never happened). Βασισμένη σε νέα δεδομένα (πλημμυρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές, υποδομές, χρήση γης κτλ) που λαμβάνουν επίσης υπ όψιν κλιματικές εκτιμήσεις, η πρώτη αναθεώρηση για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, απευθύνεται σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και εδραιώνει το κατάλληλο Πλέγμα Μέτρων προς την, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση των υδάτινων πόρων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επίσης σε συμφωνία με τα 13 Σχέδια Δράσης για την Περιφερειακή Προσαρμογή».

Πηγη: Σοφοκλής Αρχοντάκης/2020

Στην σελίδα 143 της έκθεσης που η Ελλάδα έστειλε στον ΟΗΕ ενημερωνόμαστε πως (μετάφραση): «Η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής (NAS) που εγκρίθηκε το 2016 πραγματώνεται μέσα από 13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης και Προσαρμογής (RAAPs). Κάθε RΑΑΡ εξετάζει τα πιθανά μέτρα ή δράσεις που περιέχονται στην NAS και βασίζονται στις ειδικές περιφερειακές συνθήκες, προτεραιότητες και ανάγκες και περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις προσαρμογής ανά τομέα. Τα προσχέδια των 13 RAAP έχουν ολοκληρωθεί. Αναμένεται πως η πλειονότητα των RAAPs θα έχει εγκριθεί στα μέσα του 2022. Τα Περιφερειακά Σχέδια Δράσης και Προσαρμογής συνεισφέρουν προς την ενδυνάμωση της κλιματικής ανθεκτικότητας και την δυνατότητα προσαρμογής κάθε μιας από τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες».

Στην ίδια σελίδα (143) της έκθεσης που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός και έβαλε και την φωτογραφία του ενημερωνόμαστε πως (μετάφραση): «Η πρώτη Εθνική Εκτίμηση Κινδύνου και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ολοκληρώθηκε το 2021. Η αναγνώριση και ανάλυση των προκλήσεων σχετικά με την διαχείριση φυσικών καταστροφών, ακολουθήθηκε από το πολλαπλών κινδύνων Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, με χρονικά δεσμευτικούς στόχους, προτεραιότητες επενδύσεων και πιθανούς μηχανισμούς χρηματοδότησης».

Με λίγα λόγια ο Πρωθυπουργός απέστειλε εθελοντική έκθεση στον ΟΗΕ, δεν χρειάζονταν ρε παιδί μου, με την οποία τους διαβεβαίωνε πως υπάρχουν Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας! Εντάξει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες εντός Ελλάδας με την βοήθεια των μέχρι προχθές αποθεωτικών ΜΜΕ, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραμυθιάσει ακόμα και τον ΟΗΕ! 

Η Ελλάδα, ή καλύτερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραβιάζει συστηματικά την ευρωπαϊκή οδηγία 2007/60/ΕΚ (Κεφάλαια ΙΙ, ΙΙΙ, IV κυρίως αλλά και άλλα σημεία) για τις πλημμύρες, που αφορά την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, αρνούμενη να επικαιροποιήσει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια με στόχο την μείωση των καταστροφικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομία (πιο ευάλωτος όπως μαντεύετε είναι ο πρωτογενής τομέας) που συνδέονται με τις πλημμύρες.

Το κείμενο που απέστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την πραγματικότητα, τις Εκθέσεις του ΟΟΣΑ, τις σημειώσεις και την εικόνα που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί που επιβάλουν πρόστιμα στην Ελλάδα τόσο για μη αξιολόγηση των κινδύνων την απουσία χαρτών επικινδυνότητας από πλημμύρες, όσο και για τον μη σεβασμό σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Η θέση του συντάκτη του κειμένου είναι πως αυτή ήταν μια πραγματική θεομηνία, με μεγάλο όγκο βροχής. Δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί από αντιπλημμυρικά έργα. Κάτι που αποδεικνύεται από δεδομένα που δεν μπορεί κανείς μας να διαψεύσει. Αλλά θα μπορούσε να μετριαστεί η επίπτωση της καταστροφής. 

Η Κυβέρνηση έλαμψε διά της απουσίας της στον τομέα της διαχείρισης. Δεν υπήρχε λύση για μαζικές εκκενώσεις, για τα μέσα των εκκενώσεων, δεν υπήρχε το παραμικρό σχέδιο όπως όφειλαν να έχουν συντάξει, δεν υπάρχει επάρκεια τροφίμων, νερού και φαρμάκων για την περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής όπως αυτή. Η οποία είχε προβλεφθεί μέρες πριν.
Πέρα από την πλήρη αμέλεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ψεύδεται σε μια έκθεση που δεν ήταν υποχρεωμένος να συντάξει και την οποία υπογράφει. 

*Έχουμε ήδη αποστείλει ερώτημα στο rescEU σχετικά με το αν και πότε η χώρα μας έχει αποστείλει αίτημα συνδρομής για την διάσωση των πληγέντων.
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις