Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όλη αλήθεια για το Νοσοκομείο Αγρινίου: «Οι γιατροί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα τέρας χωρίς τα ανάλογα όπλα»

Ο Κώστας Μπακόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, εξηγεί, τι ακριβώς έχει συμβεί

Η ΜΕΘ του Γ.Ν. Αγρινίου καταγράφει αρνητικό ρεκόρ θνητότητας (100%) σε ασθενείς που εισέρχονται με Covid. Η είδηση παίζει παντού..

Η ΜΕΘ του Γ.Ν. Αγρινίου καταγράφει αρνητικό ρεκόρ θνητότητας (100%) σε ασθενείς που εισέρχονται με Covid. Η είδηση παίζει παντού και στις 3 Ιουνίου, ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Τσώλης, στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες το υπουργείο και η 6η ΥΠΕ, βγάζει ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως ο επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ «ενημερώνεται κατ’ απαίτησή του και σε πραγματικό χρόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων για όλους τους θανάτους λόγω Covid-19», ενώ «υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώνουν καθημερινώς ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες στον ΗΔΙΚΑ. Άρα γνώριζε ο ίδιος για τους θανάτους στη ΜΕΘ». Επιμένει ότι έχει διατυπώσει τα προβλήματα υποστελέχωσης της ΜΕΘ σε ιατρικό προσωπικό, τα οποία επίσης γνωρίζει η ΥΠΕ.

Έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά«Αυτό που συνέβαινε συνιστά περίεργο, μη φυσιολογικό και άξιο διερεύνησης. Όσοι μπήκαν στη ΜΕΘ covid Αγρινίου πέθαναν όλοι. Βεβαίως η ασθένεια είναι σοβαρή και με υψηλή θνητότητα, αλλά ποσοστό 100% δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα ποσοστά θνητότητας στους νοσηλευόμενους στην κλινική covid είναι επίσης υψηλά καθώς από τους 580 που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους 61. Αθροιζόμενοι με τους υπόλοιπους της ΜΕΘ, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 101 άνθρωποι. Το ποσοστό θνητότητας στην κλινική αγγίζει στο 17,2 %. Αυτά τα ποσοστά θνητότητας όφειλαν να προσελκύσουν την προσοχή. Όταν τον ρώτησα αν το αξιολόγησε, μου απάντησε “εγώ είμαι λογιστής, δεν έχω γνώση ιατρικής και έπρεπε κάποιος να μου το πει”, παρά το γεγονός ότι ενημερωνόταν καθημερινά για τους θανάτους. Δεν πρόσεξε ποτέ ότι υπήρχε μεγάλο ποσοστό. Δεν ζήτησε τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, δεν ζήτησε τη γνώμη της διευθύντριας της ιατρικής υπηρεσίας, με την οποία είπε ότι έχουν πολύ κακή σχέση και δεν μιλάνε. Δεν ζήτησε τη βοήθεια της Υγειονομικής Περιφέρειας, ούτε τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων από γειτονικά νοσοκομεία για να έρθουν να συνδράμουν και να προτείνουν λύσεις, δεν ζήτησε βοήθεια από εμάς. Ακόμη και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε, η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας το διαχειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο».

Το υπουργείο έρχεται και συνδράμει με τη δήλωσή του ο υφυπουργός του Βασίλη Κοντοζαμάνη: «Είναι απόφασή μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή. Εφόσον αυτή δεν δοθεί, την Δευτέρα ο διοικητής θα παυθεί από τα καθήκοντα του», δηλώνει. Και ανακοινώνει: «Θα δούμε τι έχει συμβεί, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά το τονίζω ξανά, πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση για το Νοσοκομείο Αγρινίου. Να μη σπέρνουμε τον πανικό και το φόβο στον κόσμο. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι όλες οι μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται μια νέα αρχή».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Και ο διοικητής παραιτείται και δηλώνει με επίσημη ανακοίνωση: «Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μη αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου». Ο Ανδρέας Τσώλης θα έκλεινε τον Δεκέμβριο τρία χρόνια υπηρεσίας. Διορίστηκε έξι μήνες πριν γίνει η αλλαγή της κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του τότε διοικητή Δημήτρη Μιχάλη, ο οποίος τοποθετείται για το συγκεκριμένο θέμα μέσα από τα social media: «Στο Αγρίνιο διαδραματίζεται μία οδυνηρή για τους πολίτες κατάσταση που απαιτεί υγειονομικά μέτρα: ανάλυση –επανακαθορισμό δράσεων – εκπαίδευση – στελέχωση. Αντ’ αυτού, το επιτελικό κράτος, που έχει την απόλυτη ευθύνη για τις ανάγκες που μόλις ανέφερα, επιλέγει όχι τη δράση, αλλά τη δημιουργία εντυπώσεων με εξαγγελίες βαρύγδουπες και αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτά αποτελούν παιχνίδια εντυπώσεων και μόνον. Και τα παιχνίδια εντυπώσεων σίγουρα δεν είναι αυτά που έχει ανάγκη ο ασθενής πολίτης. Γιατί εδώ σχεδόν μιλάει ο θύτης για την ανάγκη του θύματος και τον “πόνο” που νιώθει. Απλά εμπαιγμός. Και ιεροσυλία πάνω στο θάνατο συνανθρώπων μας».

Η θέση του διοικητή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι «φιλέτο». Οι τρεις εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς και Σπήλιος Λιβανός, πρόκειται να δώσουν μάχη για τον επόμενο διοικητή.

«Η ΜΕΘ του νοσοκομείου ονομάστηκε, κυριολεκτικά σε μια νύχτα, σε ΜΕΘ covid»

Ο Κώστας Μπακόπουλος, διευθυντής-νευροχειρουργός της νοσηλευτικής μονάδας του Νοσοκομείου Αγρινίου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τι συνέβη.

Το νοσοκομείο σας δεν έχει τύχει καλής διαχείρισης;
«Το νοσοκομείο μας έχει όντως θέματα, όχι όμως εκείνα που του καταλογίζονται. Γύρω στον Σεπτέμβρη, που άρχισε να διαφαίνεται ότι εμφανίζεται το δεύτερο κύμα, χαρακτηρίστηκε αμέσως ως νοσοκομείο αναφοράς. Δηλαδή νοσοκομείο που θα νοσηλεύει περιστατικά covid. Οι γιατροί, που ξέρουμε τις συνθήκες που επικρατούν, τις δυνατότητες και τη στελέχωση -ποσοτική και ποιοτική- του νοσοκομείου, αμέσως βγήκαμε και είπαμε -σε δημόσια ανακοίνωση- ότι φυσικά και θα μπούμε στη μάχη, όμως από τη στιγμή που σαν νοσοκομείο διαλογής στο πρώτο κύμα δυσκολευτήκαμε με τη στελέχωση που έχουμε, για να γίνουμε νοσοκομείο αναφοράς που να μπορεί να νοσηλεύει ασθενείς με ασφάλεια, να μπορεί να τους δίνει αξιοπρεπή επίπεδα νοσηλείας, θα πρέπει το νοσοκομείο να στελεχωθεί περαιτέρω. Και εννοούσαμε αυτό που τελικά διαπίστωσαν όλοι αυτή τη στιγμή και βγαίνουν και λένε ό,τι λένε. Είχαμε την αίσθηση ότι το νοσοκομείο θα δεχόταν σοβαρή πίεση. Και δεν εμφανίστηκε κανείς, όχι για να κάνει κάτι, ούτε καν για να μας ρωτήσει τι λέμε και τι εννοούμε».

Δεν είχατε καμία ανταπόκριση; Ο διοικητής τι σας είπε;
«Ο διοικητής το διάβασε και σε μια συνάντηση που είχαμε είπε ότι είναι ενήμερος και προσπαθεί».

Μάλιστα. Τι ακολούθησε;
«Στη συνέχεια, τέλη Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη, που το κύμα είχε φτάσει στην κορυφή του και υπήρχε πανικός για κρεβάτια ΜΕΘ και έτρεχαν και δεν έφταναν, η ΜΕΘ του νοσοκομείου ονομάστηκε, κυριολεκτικά σε μια νύχτα, σε ΜΕΘ covid».

Τι δυναμική έχει η ΜΕΘ του νοσοκομείου, πόσο προσωπικό και πώς εκπαιδεύτηκε;
«Εκείνη την εποχή η ΜΕΘ είχε πέντε κρεβάτια, τα οποία τα λειτουργούσε, και τρία που είχαν εξοπλισμό άλλα όχι προσωπικό. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Στη νοσηλευτική υπηρεσία με την πρόσληψη των επικουρικών δεν είχαμε πρόβλημα αλλά δεν ήταν έμπειροι».

Ήταν νοσηλευτές που μπορούσαν να λειτουργήσουν ΜΕΘ;
«Όχι, κατά τη γνώμη μου. Ήταν νέα παιδιά, χωρίς εξειδίκευση. Εδώ είναι το πρόβλημα. Αριθμητικά ήμασταν επαρκείς, πραγματικά ήμασταν όμως; Όχι, γιατί έχεις νούμερα να παρουσιάσεις, αλλά σαν ποιότητα έργου μπαίνουν πολλά ερωτηματικά».

Γιατρέ, να συμφωνήσω, συνέβη αυτό. Εκεί δεν υπάρχει ένας διευθυντής να πει κάτι δεν πάει καλά εδώ;
«Φυσικά υπάρχει και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. Το νοσηλευτικό προσωπικό ανήκει στη νοσηλευτική υπηρεσία, άρα είναι υπό τον έλεγχο της διευθύνουσας. Η λειτουργία κάθε τμήματος είναι υπό την εποπτεία του συντονιστή διευθυντή. Στη συγκεκριμένη ΜΕΘ υπάρχει συντονιστής διευθυντής, δύο επιμελητές Α’ και ένας επιμελητής Β’. Οι τρεις πρώτοι έχουν εξειδίκευση και έχουν πάρει τον τίτλο του εντατικολόγου, γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτές τις δυο βαθμίδες. Ο επιμελητής Β’ δεν έχει ως προϋπόθεση να διαθέτει την εξειδίκευση. Ο τέταρτος γιατρός, λοιπόν, δεν είχε αυτή την εξειδίκευση, ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Επίσης κανένας από αυτούς τους γιατρούς δεν είχε κάποια εκπαίδευση όσον αφορά τη διαχείριση του κορονοϊού. Σε μία μέρα χαρακτηρίστηκε ΜΕΘ covid. Ποσοτικά η αναλογία είναι καλή, ποιοτικά όμως;». 

Να πούμε εδώ ότι όλα τα νοσοκομεία ήταν κάτω από τα στάνταρ, αλλά δεν είχαν 100% θνητότητα. Τι έγινε σε εσάς;
«Λοιπόν, εδώ ξεκινάει και η ιστορία, γιατί έχουν ακουστεί πολλά. Μέχρι και για μεγάλο ποσοστό στην κλινική covid, που όμως ήταν 10,2%. Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε αρκετές. Τέσσερις γιατροί, οι τρεις με εξειδίκευση. Χωρίς όμως εμπειρία στον ιό covid. Αυτός θα μπορούσε να είναι από μόνος του παράγοντας που θα μπορούσε να αυξήσει τη θνητότητα σε μια εντατική. Άλλη η δυνατότητα των γιατρών στο Αττικό και άλλη στη ΜΕΘ του Αγρινίου. Μην ξεχνάμε ότι και οι μεγάλες μονάδες τον πρώτο καιρό είχαν υψηλή θνητότητα, μέχρι να μάθουν να χειρίζονται αυτή την καινούργια ιστορία. Το έχουν παραδεχτεί όλοι αυτή τη στιγμή. Φανταστείτε τέσσερις γιατρούς που μέσα σε μια νύχτα βρέθηκαν με ασθενείς με κορονοϊό. Όσο και να τηλεφωνήσεις σε έναν άλλον συνάδελφο, όσο και να προσπαθήσεις, πάλι μπορεί να έχεις κάποια αδυναμία στην αντιμετώπιση. Κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα τέρας χωρίς τα ανάλογα όπλα. Ένα θέμα προς διερεύνηση είναι αυτό. Γιατί στην ιατρική η προσέγγιση και η ανάλυση κάποιων πραγμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μπορεί δηλαδή κάποιες φορές το προφανές να αποδειχθεί λάθος. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να εξετασθεί μια ολόκληρη σειρά άλλων, ανεξάρτητων παραγόντων, που μπορεί να εκτοξεύσουν τη θνητότητα σε ύψη. Δηλαδή: οι υπερήλικες. Να έτυχε να είχαμε συσσώρευση υπερήλικων υποκείμενων νοσημάτων ή συσσώρευση των λεγομένων “αρνητών” και το λέω αυτό γιατί οι άνθρωποι αυτοί πάνε εξαιρετικά αργά στο νοσοκομείο, δε θέλουν το παραδεχτούν και οι ίδιοι και έτσι πάσχουν βαρύτατα. Τώρα το 100% δεν παύει να είναι ένα υψηλο ποσοστό. Όμως το βλέπουμε και σ ε΄λλαες μεθ επαρχιακων νοοκμειων».

Ναι, και προκύπτουν ερωτήματα. Όταν η διοίκηση βλέπει αυτό το ποσοστό, ψάχνει να δει γιατί; Δηλαδή, όλα αυτά που συζητήσαμε τώρα εμείς εδώ, τα εξετάζει; Μιλάμε για 40 περιστατικά, δεν είναι δύσκολο.
«Οπωσδήποτε πιστεύω ότι έχει ξεκινήσει η διερεύνηση. Πιθανώς να πήρε χρόνο για να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, η οποία δεν είναι κάτι απλό, θέλει επίσημο τρόπο και ειδικούς. Κάνω μια υπόθεση».

Υπήρχε πρόβλημα και με την κλινική covid του νοσοκομείου;
«Υπήρχε μια κλινική covid με 35 κρεβάτια και όταν πριν από το Πάσχα τα νούμερα στην Αιτωλοακαρνανία εκτοξεύθηκαν, αδειάσαμε άλλη μία κλινική και φτάσαμε τα 50. Και κατηγορήθηκε και αυτή. Το θεωρούμε άδικο, συγκρίθηκε με την αποτελεσματικότητα της κλινικής του Ρίου. Την Πανεπιστημιακή Κλινική, που ολοκληρη ομάδα λοιμωξιολόγων. Κι εμείς είχαμε ημέρες με 40 περιστατικά στην κλινική covid, 38 περιστατικά στην παθολογική και επιπλέον τα επείγοντα που συνέρρεαν, covid και μη. Και όλα αυτά τα αντιμετώπιζε στην εφημερία ένας παθολόγος, ένας ειδικευόμενος που δεν είχε κλείσει χρόνο και ένας αγροτικός. Πώς μπορούμε να λέμε ότι η υποστελέχωση δεν έχει παίξει ρόλο; Αν και τα νούμερα της κλινικής covid δεν είναι καθόλου άσχημα».

Πώς αναδύθηκε το θέμα;
«Τουλάχιστον είκοσι μέρες το συζητούσαμε. Μέσα σε μία ημέρα υπήρχαν τρεις θάνατοι και έτσι βγήκε επάνω. Την Παρασκευή στις 21 του Μάη, κλήθηκε ο διοικητής με το μέλος της επιτροπής λοιμώξεων στην ΥΠΕ. Εκεί ήταν ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Από πληροφορίες μπήκε και το θέμα της μονάδας. Δεν γνωρίζω σε τι επίπεδο».

Διαβάζω ότι ζητήθηκε από τον κύριο Τσώλη να προσκομίσει κάποια έγγραφα, τα οποία δεν τα έστειλε ποτέ.
«Ο κύριος Τσώλης ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα αυτά τα έστειλε. Είναι η τοποθέτηση του ενός απέναντι στον άλλον».

Γιατί να βάλλεται το νοσοκομείο με αυτόν τον τρόπο;
«Η ιστορία είναι πολύ σοβαρή χωρίς καμιά αμφισβήτηση, όμως δεν βλέπω το λόγο για όλη την υπερβολή του τρόπου με την οποία έγινε η διαχείρισή της. Όλοι κάνουμε κάποιες υποθέσεις, όμως το θέμα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα με επιστημονικό τρόπο. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα κάνει τη δουλειά της και εμείς ως γιατροί τη δίκη μας».

Γιατρέ, εσείς από τη διοίκηση και τον τρόπο που λειτουργεί το νοσοκομείο σας, ως σωματείο, είστε ευχαριστημένοι;
«Δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα, προφανώς υπήρχαν διαφωνίες, αλλά ιδιαίτερα προβλήματα αντιπαράθεσης και επικοινωνίας, όχι. Υπήρχε μια βιώσιμη συνεννόηση».

Ο διοικητής με τη διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας είχαν τόσο κακή σχέση που δεν συζητούσαν καν τα ζητήματα του νοσοκομείου;|
«Δεν είχαν ιδιαίτερα καλή επικοινωνία, είναι γεγονός».

Τι συνέπειες είχε αυτό ως προς τη λειτουργία του νοσοκομείου;
«Δεν υπήρχε θέμα, τουλάχιστον στη λειτουργία. Είμαστε επαγγελματίες, δεν κάνουμε το χόμπι μας στο νοσοκομείο, η διαπροσωπική τους σχέση δεν επηρέασε σε τίποτα την λειτουργία του».

Ορθά απομακρύνθηκε ο διοικητής;
«Θεωρώ ότι η απομάκρυνσή του ήταν αναμενόμενη. Οι ευθύνες δεν είναι μόνο του διοικητή, απλώνονται σε όλο το φάσμα της διοίκησης και τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού».

ΑΝΙΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Ο Γιώργος Βαρεμένος, αν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, όπως αναλυτικά είπε σε συνέντευξη του «Στο Κόκκινο» και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!», είχε καταθέσει σχετική ερώτηση για την κατάσταση στο νοσοκομείο από τον περασμένο Οκτώβρη, ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση. Στις 10 Μαρτίου απηύθυνε νέα προειδοποίηση για τη δραματική κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, που είχε πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. «Η πρωτοφανής επιχείρηση ανθρωποφαγίας που έχει εξαπολυθεί με αφορμή τον αριθμό θανάτων στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, τη στιγμή που η πόλη θρηνεί δύο ακόμη απώλειες, ενός ιερέα και ενός φαρμακοποιού (που εξέπνευσαν στην Πάτρα), προκαλεί τεράστια ανησυχία και αντίστοιχα ερωτήματα. Ποιος άραγε θέλει να κρύψει τις ευθύνες του και να τις φορτώσει σε αποδιοπομπαίο τράγο και ποια τύχη επιφυλάσσεται στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τις πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις για το ΕΣΥ;

Υπάρχει στα τοπικά Μέσα δήλωσή μου από τις 21 Φλεβάρη, όπου επεσήμανα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οδηγούμασταν σε επικίνδυνη επιδείνωση της κατάστασης στην Αιτωλοακαρνανία και ότι προσπάθησα να έλθω σε επαφή με το διοικητή της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να κάνω προτάσεις για την πρόληψη των συνεπειών, χωρίς εκείνος να απαντήσει σε συγκεκριμένη κλήση μου. Στις 12 Μαρτίου, με δήλωσή μου καταγεγραμμένη στα τοπικά Μέσα, ανέφερα ότι η κατάσταση στην κλινική Covid και τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι οριακή. Τα στοιχεία για τις απώλειες και για την εξέλιξη των συμβάντων ετίθεντο καθημερινά υπ’ όψιν τόσο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ όσο και του υπουργείου. Το πώς στήθηκε η ΜΕΘ και κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούσε, επίσης. Από τον περασμένο Οκτώβρη συζητήθηκε στη Βουλή ερώτησή μου για το Νοσοκομείο Αγρινίου και τα προβλήματά του. Ο τρόπος που επιχειρείται να συγκαλυφθούν και να μετατοπιστούν οι ευθύνες είναι ανίερος και προσβλητικός για τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους. Αν η κυβέρνηση θεωρούσε ότι κατά την ίδια υπήρχαν “διοικητικές εκκρεμότητες”, όφειλε να τις λύσει, χωρίς να καταφεύγει σε μεθόδους που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν, αλλά τορπιλίζουν την προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

6η ΥΠΕΘ – ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ;

Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας -Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια, Ήπειρος- στην οποία υπάγεται και το Νοσοκομείο Αγρινίου, είναι ο Ιωάννης Καρβέλης που υποστήριξε ότι η Περιφέρεια δεν είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα, κάτι που διέψευσε ο παραιτηθείς διοικητής του νοσοκομείου. Η δήλωση άγνοιας είναι ανησυχητική, καθώς η 6η ΥΠΕΘ επιβλέπει 26 νοσοκομεία. Ο διοικητής έχει κατηγορηθεί για υπερκοστολόγηση υλικών προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, η προμήθεια μασκών και στολών για τις υγειονομικές μονάδες της συγκεκριμένης περιφέρειας κόστισε το διπλάσιο (!) σε σχέση με τις υπόλοιπες ΥΠΕ. Επιπλέον, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια των υλικών αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και της κατάθεσης και της αποσφράγισης των προσφορών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο ιδιοκτήτης των εταιριών από τις οποίες αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα υλικά είναι στέλεχος της ΟΝΝΕΔ», καταγγέλλει στις 3 Μαϊού 2020 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει ότι ένας ακόμη παράγοντας είναι το άπειρο προσωπικό που στελέχωσε τη συγκεκριμένη μονάδα, παρά τις εκκλήσεις του διευθυντή για εντατικολόγους. «Ενώ η ΜΕΘ λειτουργούσε ως ΜΕΘ κορoνοϊού, όταν ζήτησε προσωπικό τού πήγαν δύο γιατρούς οι οποίοι δεν είχαν εξειδίκευση στη ΜΕΘ. Και του πήραν δύο έμπειρες νοσηλεύτριες και τις πήγαν σε άλλη κλινική του νοσοκομείου».

Πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου, Βασίλης Καραγιώργος:

«Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας. Η αλήθεια είναι πως λέγονται και ακούγονται διάφορα. Πιστεύω ότι αυτά γίνονται παντού. Οι ελλείψεις είναι δεδομένες, φωνάζουμε συνέχεια για ουσιαστική στήριξη του έργου μας. Προσωπικά, νιώθω ότι η τόση υπερπροβολή έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Ζητάμε να μπουν μπροστά οι πολιτικοί. Να σταθούν δίπλα μας σε όλα τα ζητήματα και να παρεμβαίνουν όπως πρέπει, εκεί που χρειάζεται. Είναι αναγκαία η ενίσχυση με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ιδίως στην Παθολογική Κλινική. Στη ΜΕΘ Covid υπάρχει ένας ιδιώτης του οποίου η σύμβαση, αν δεν έχει ήδη λήξει, τότε αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Πάση θυσία να ανανεωθεί άμεσα. Και φυσικά πρέπει να προσληφθούν εντατικολόγοι».

ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ 100% ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ;

Στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, κάποια νοσοκομεία συναγωνίζονται το αρνητικό ρεκόρ του Αγρινίου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε ακόμα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών του Πύργου -35 ασθενείς, οι 34 έχασαν τη ζωή τους-, της Κέρκυρας, το Νοσοκομείο Έδεσσας, που λειτούργησε με αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100% και το νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι έχει γίνει προσπάθεια συγκάλυψης. Η άρνηση να δοθούν στη Βουλή τα στοιχεία και η διαβεβαίωση από την Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 35-37%, ποσοστό που είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ ο ΕΟΔΥ δίνει ποσοστό τουλάχιστον 59%.

πηγή: . της Μαρίας Κεφαλά/2020mag.gr/

Σχετικά θέματα

Απόψεις