Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΟΓΕ: «Δυναμώνουμε τη συλλογική πάλη ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας»

Γυναίκες από Συλλόγους και Ομάδες της Ομοσπονδίας απαίτησαν δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές για την πρόληψη και την προστασία γυναικών και παιδιών από τη βία

«Δυναμώνουμε τη συλλογική πάλη ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας»: Το μήνυμα αυτό έστειλε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Απευθυνόμενη σε όλες τις γυναίκες της βιοπάλης που οργίζονται με τη βία και την κακοποίηση, που αγωνιούν μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτήν την περίοδο, που νιώθουν εγκλωβισμένες μέσα στις βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς που αντιμετωπίζουν, τις κάλεσε να αντλήσουν κουράγιο και δύναμη από τη συλλογική οργάνωση και πάλη.

Με τις πικέτες, τα πανό και τα συνθήματα τους, γυναίκες από Συλλόγους και Ομάδες της Ομοσπονδίας απαίτησαν δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές για την πρόληψη, την προστασία γυναικών και παιδιών από τη βία, την ολόπλευρη κοινωνική, νομική, ψυχολογική, οικονομική στήριξη των θυμάτων. Διεκδίκησαν ξενώνες με μόνιμο προσωπικό, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ, ενώ κατήγγειλαν το πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί η έλλειψη πρόνοιας για να θεριεύει η εκμετάλλευση και η κακοποίηση.

 
 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών ΣπουδώνΚοινωνιολογίαςΦιλοσοφικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής ΕκπαίδευσηςΕκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ΗλικίαΟδοντιατρικής ΕΚΠΑΑρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ.

«Ο σάπιος κόσμος μας φέρνει ασφυξία! Αγώνας για τις ανάγκες μας, πρόληψη και προστασία», έγραψαν στο πανό τους. 

Το δικό τους παρών έδωσαν και οι μαθητές με τη Συντονιστική τους Επιτροπή σημειώνοντας «Φρίκη δίχως τέλος με θύματα παιδιά, τώρα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολειά».

 
 

Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου δεν δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας. Μάλιστα αποχώρησε από το υπουργείο, ενώ η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, προφανώς «για να πάρει μέρος στις φιέστες που οργανώνει η κυβέρνηση» με αφορμή την 25η Νοέμβρη. «Καμία φιέστα δεν πρόκειται να ξεπλύνει την πολιτική και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων» ξεκαθάρισε και στηλίτευσε την ανυπαρξία κρατικών δομών, την εκχώρηση του ευαίσθητου τομέα της προστασίας κακοποιημένων παιδιών και γυναικών σε ιδιώτες και ΜΚΟ.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να διατρανώσουμε τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που νιώθουμε για τη βία κατά των γυναικών με όποια μορφή κι αν εκφράζεται», σημείωσε η Κωνσταντίνα Τσότρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Στον χαιρετισμό της υπενθύμισε ότι η ΟΓΕ στα 46 χρόνια ζωής και δράσης της «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία που εντείνει την ανισοτιμία και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών» των γυναικών. «Αποκαλύπτουμε όλα τα πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών που κρύβουν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Κυρίως φωτίζουμε τη ρίζα της και οργανώνουμε την πάλη ενάντια σε αυτούς που την τρέφουν, ενάντια σε αυτούς που τη γεννούν», υπογράμμισε.

«Η σημερινή κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αυτή γεννά και τρέφει τη γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Δεν συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων φιλάνθρωπων», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι ατομικό ζήτημα της κάθε γυναίκας να σπάσει τη σιωπής της, όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση, άλλα κόμματα, ΜΜΕ, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το θάρρος, η τόλμη, η χειραφέτηση και η αντοχή απέναντι στις πιέσεις μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό δίχτυ ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, που είναι η ασπίδα προστασίας για τη γυναίκα», τόνισε.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι παλεύουμε ώστε καμία φοιτήτρια να μην είναι ευάλωτη σε καμία μορφής βία», τόνισε στον χαιρετισμό της η Χρύσα Λεμπέση – Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής. Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε την κυβέρνηση που διαθέτει αδρή χρηματοδότηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ δεν φροντίζει για τη δημιουργία, στελέχωση και χρηματοδότηση των απαραίτητων δομών για την πρόληψη και προστασία από το φαινόμενο της βίας.

«Θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με κάθε θύμα αυτών των εγκλημάτων και να απαιτήσουμε την τιμωρία των δραστών», είπε ο Γιώργος Παυλής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και μελος του 15μελούς του 15ου ΓΕΛ Αθηνών. Σχολιάζοντας τις σάπιες αξίες του ανταγωνισμού που διδάσκονται οι μαθητές διαβεβαίωσε: «Εμείς αυτόν τον κανόνα θα τον κάνουμε εξαίρεση».

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις