Διεθνή

Ογδόντα νεκροί για οικονομία 293 χιλιάδων λιρών

Οικονομία της τάξης των 293,368 στερλινών ήταν η γενεσιουργός αιτία για τη φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα, που επικαλείται επίσημα έγγραφα, καταγγέλλει ότι τα αντιπυρικά υλικά με ψευδάργυρο που είχαν εγκριθεί από τους κατοίκους του πύργου, αντικαταστάθηκαν με τα φθηνότερα του αλουμινίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η λίστα των τροποποιήσεων που περιελάμβανε το ύψους 9,2 εκατ. λιρών συμβόλαιο μεταξύ του οικιστικού οργανισμού του Κένσινγκτον και της κατασκευαστικής εταιρείας για την ανακαίνιση του πύργου αποδεικνύει ότι επέλεξαν τα πάνελ από αλουμίνιο αντί αυτών του ψευδαργύρου, για λόγους οικονομίας.

Αλλά οι «εκπτώσεις» δεν περιορίστηκαν στην εξωτερική κάλυψη του πολυώροφου κτιρίου με αντιπυρικό υλικό.

Οικονομία της τάξης των 500.000 λιρών, με την επιλογή φθηνότερων υλικών, έγινε και στους εξωτερικούς χώρους του πύργου, αλλά και στα πλαίσια των παραθύρων, στα οποία αντί για ξύλο χρησιμοποιήθηκαν συνθετικά υλικά.

Η ανακαίνιση το πύργου ξεκίνησε το 2012, όταν οι αρχιτέκτονες του πύργου Γκρένφελ, Studio E Architects, πρότειναν για την ανακαίνιση του κτιρίου την ενίσχυση του τοιχώματος πυροπροστασίας με ψευδάργυρο και υλικά που καθυστερούν την εξάπλωση της φωτιάς. Όπως εξηγούσαν, αυτό το υλικό ήταν η προτιμώμενη επιλογή.

Τελικά επελέγη το αλουμίνιο, τα έργα για την τοποθέτηση του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2016 και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτή ακριβώς η επιλογή ήταν που επέτρεψε να εξαπλωθεί η πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι.

Πηγή: efsyn.gr

(Επισκέψεις: 19 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend