Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζητάει να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

  Την ώρα που η κυβέρνηση “πουλάει” επικοινωνιακά φούμαρα περί δήθεν “θετικού κλίματος” για να κουκουλώσει τις επικίνδυνες αμερικανο- νατοϊκές..

 

Την ώρα που η κυβέρνηση “πουλάει” επικοινωνιακά φούμαρα περί δήθεν “θετικού κλίματος” για να κουκουλώσει τις επικίνδυνες αμερικανο- νατοϊκές διευθετήσεις που εξυφαίνονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (6μμ ώρα Ελλάδας), στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. 

Αυτή η δήλωση, η οποία φαίνεται πως τραβάει το χάλι κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης και της επικοινωνιακής της φούσκας περί νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  προφανώς κι εντάσσεται μέσα στο σκληρό παζάρι για το πώς θα εξασφαλιστεί  η ευρωατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εξυπηρετηθούν οι μπίζνες των επιχειρηματιών εκατέρωθεν. Κάτι που προφανώς σχετίζεται με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

 Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τοποθετήσεις του στο πλαίσιο της παρουσίας του το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι «σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του» και μίλησε για «αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές για να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία στο βασικό ζητούμενο το οποίο έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Με άλλα λόγια πρόκειται για τις “υποχωρήσεις” από κάποιες θέσεις ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα, για τις οποίες μιλούσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τον περασμένο Ιούλιο. 

Χθες, σε προετοιμασία της σημερινής συνάντησης, συναντήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν (προς «την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών», όπως λένε στο ΥΠΕΞ), ενώ στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης προεξοφλούσε ότι θα είναι μια «σημαντική συνάντηση», θυμίζοντας ότι στην προηγούμενή τους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη, «συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο συζητήσεων». «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο. Πιστεύουμε σε αυτό το κλίμα διαλόγου, το οποίο καλλιεργείται και προφανώς αξιολογείται καθημερινά», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση «θα κινηθεί, προφανώς, σε όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη συνάντηση, στα τρία επίπεδα που είχε συμφωνηθεί, και θα σχεδιαστούν και τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος του χρόνου».

Στο μεταξύ πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία στην παρούσα φάση θα εστιάσει περισσότερο στις διευθετήσεις που επιθυμεί στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου είναι και το μεγαλύτερο «ψητό» για τα μονοπώλια), χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις που εγείρει στο Αιγαίο.

Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί:

– Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

– Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

– Επανεκκίνηση «την προσεχή περίοδο» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία οκτώ χρόνια) και – κατά τον Φιντάν – «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-Στο τέλος του έτους θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη – Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

«Ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά και από τη δική μας την πλευρά, με βάση και τις εξελίξεις που προκύπτουν», συμπλήρωσε ο Μαρινάκης, επιμένοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις χωρίς «καμία διάθεση, προφανώς, υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Σχετικά θέματα

Απόψεις