Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται …αναβάθμιση της Ελλάδας από «μεντεσέ» (των ΗΠΑ) σε «πυλώνα» (των ΗΠΑ)

Η συνάντηση Τσίπρα - Μπλίνκεν και το «αμερικανικό όνειρο» του ΣΥΡΙΖΑ

Τα διαπιστευτήρια του στις ΗΠΑ, όπως έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης, κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια και χθες το βράδυ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, με τρόπο που θα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα στην νέα αρχιτεκτονική της περιοχής».

Φαίνεται πως οι (φιλο)αμερικανικές φιλοδοξίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα… αναβαθμίζονται. Τον Ιανουάριο του 2018 ακούγαν από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, να λέει πως η Ελλάδα «αποκαθιστά τον ρόλο της ως γεωπολιτικός “μεντεσές” μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς». Όπως και να το κάνουμε άλλο «μεντεσές» των ΗΠΑ, άλλο «πυλώνας» των ΗΠΑ….

Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκίνησε τον διάλογο με τις ΗΠΑ, βάζοντας τα θεμέλια των νέων βάσεων που η ΝΔ ψήφισε ως «αμυντική συμφωνία», να μην ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των Αμερικανών. Αυτό έκανε άλλωστε και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και στα ελληνοτουρκικά ακολουθώντας τη ΝΑΤΟϊκή φρασεολογία και πρακτική. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στην συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός Εastmed, πώληση F-16)».

Τι μας λέει εδώ ο κύριος Τσίπρας; Θέλει ακόμα τον ρόλο του αμερικανού «προστάτη» στην περιοχή, συνεχίζοντας το γνωστό παραμύθι με… ΗΠΑλληλική σάλτσα. Με αυτόν τον τρόπο, τελικά,  αποδέχεται τα περί ελληνοτουρκικών… διαφορών (κι όχι τουρκικών προκλήσεων), ακολουθώντας τη γραμμή της Δύσης (ΗΠΑ-ΕΕ) που πάνε να παρουσιάσουν τα πράγματα σαν μια… κοντρίτσα μεταξύ «συμμάχων» (στο ΝΑΤΟ). 

Τίποτα δεν προκαλεί εντύπωση από τα παραπάνω. Ο Τσίπρας του… αγγελικού Τραμπ (διαβάστε σχετικά: Ο Τραμπ, ο Τσίπρας, τα F-16 κι ένας λαγός… λεβέντης!) γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να εκμεταλλευτούν τις βάσεις τους στην Ελλάδα για να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά του πολέμου. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, την αποστολή όπλων  – μόλις τον περασμένο Οκτώβρη στον Ευρωκοινοβούλιο – για την οποία  ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στήριξαν ψήφισμα που επικυρώνει κι επικροτεί την απόφαση της ΕΕ και των κρατών-μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία». Ζήτούσαν, δε, τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία» καλούσαν σε συντονισμό τις κυβερνήσεις ως και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Κατά τα άλλα, τα είπαμε, το «αμερικανικό όνειρο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ελλάδα να… αναβαθμιστεί από «μεντεσές» (των ΗΠΑ) σε πυλώνας» (των ΗΠΑ….). 

 

Απόψεις