Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Τραμπ, ο Τσίπρας, τα F-16 κι ένας λαγός… λεβέντης!

   Τελικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας δεν επανέλαβε στον ίδιο τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,..

   Τελικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας δεν επανέλαβε στον ίδιο τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τις εκτιμήσεις που έκανε πριν εκλεγεί ο τελευταίος.  Ρωτήθηκε, όμως, για αυτές τις δηλώσεις.

   Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε για την περίπτωση εκλογής Τραμπ«Ελπίζω να μη μας βρει κι αυτό το κακό»Επιπλέον, να προσθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, μίλαγε για την «επιθετικότητα» και τον «εκκεντρικό τρόπο» του Τραμπ (δύο βίντεο για τις…   παλικαρίσιες δηλώσεις, σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Ημεροδρόμου», εδω).

   Για τις πρώτες δηλώσεις ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, και απάντησε, μεταξύ άλλων: 

«Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό…»!

   Πριν αναφερθούμε στην υπόλοιπη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κυρίου Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα σας εξομολογηθούμε κάτι. Όταν ακούγαμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να απαντάει στη σχετική ερώτηση, γνωρίζοντας κι έχοντας ακούσει τις παλιότερες δηλώσεις του, μας ήρθε στο μυαλό ένα γνωστό ανέκδοτο. Μπορεί και να ήταν τυχαίο… Μπορεί εμείς να μην αντιληφθήκαμε πόσο παλικάρι, πόσο λεβέντης, είναι πρωθυπουργός που άντεξε 17 ώρες διαπραγμάτευση, για να φέρει το τρίτο μνημόνιο!  Μπορεί να ήταν που ο κύριος Αλέξης Τσίπρας τα γύρισε (πάλι), μπορεί να ήταν και τα F-16 για τα οποία μίλαγε ο Τραμπ…

    Το ανέκδοτο:

Ο λαγός καθόταν αραχτός σε ένα δέντρο. Περνάει η αρκούδα και του λέει: «Τι κάνεις λαγέ εκεί πάνω;». Ο λαγός απαντά:  «Τι να κάνω αρκούδα μου; Τρώω το χορταράκι μου, πίνω το νεράκι μου κι άμα λάχει πηδάω και το λιοντάρι»! Ο λαγός έδινε την ίδια απάντηση σε όποιο ζώο του έκανε την ίδια ερώτηση. Το μαθαίνει το λιοντάρι και πάει και κάνει στον λαγό την ίδια ακριβώς ερώτηση. Τότε, ο λαγός απαντάει:  «Τι να κάνω βασιλιά μου; Τρώω το χορταράκι μου, πίνω το νεράκι μου και λέω και καμία μαλακία για να περνάει η ώρα»!

F-16, λίγο… συμπάθεια και πολύ υποτέλεια 

   Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν όπως τον περιμέναμε, στην κατεύθυνση, δηλαδή, που ο ίδιος είχε δώσει με συνέντευξη του στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα GREEK NEWS, όπου μίλαγε για το «δεδομένο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ «για τη σταθερότητα στην περιοχή», όπως και για την «εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας – μεταξύ άλλων και στη Σούδα», καταλήγοντας πως «οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή»

   Ήταν σαν να μιλάγανε για ένα καλό «οικόπεδο», το «οικόπεδο» Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε καλή γεωστρατηγική θέση και οι ΗΠΑ θέλουν έχουν τον απόλυτο έλεγχο (οικονομικά και στρατιωτικά), ειδικότερο τώρα με την κρίση που υπάρχει με την Τουρκία.  Έτσι, ο πρωθυπουργός του «οικοπέδου» αναφέρθηκε στις προσδοκίες του για αμερικανικές επενδύσεις.

   Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλωστε, συμβούλευψε τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή αυτές τις πολιτικές που…κάποτε ο πρωθυπουργός (όταν δεν ήταν πρωθυπουργός) δήλωνε πως ήθελε να καταργήσει! 

   Ο Τραμπ έταξε τη γνωστή ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και παράλληλα μας ενημέρωσε και για τη σημασία της βάσης της Σούδας και την καλή φιλοξενία των ελληνικών κυβερνήσεων στη βάση – ορμητήριο δολοφονικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ: «...θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό που ως υπέροχοι οικοδεσπότες  φιλοξενούν το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση του κόλπου Σούδας».

  Και κάπου εκεί ο Τραμπ αναφέρθηκε σε έναν ένα από τα  αγαπημένα εμπόρια των ΗΠΑ, την πώληση πολεμικού υλικού:

«…η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο  για  μια πιθανή πώληση στην Ελλάδα ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη  F-16.  Αυτή η συμφωνία, που  θα ενδυναμώσει την ελληνική  Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε  2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

   Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη, επαίνεσε την Ελλάδα γιατί  

«είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2%  του ΑΕΠ τους στη Άμυνα».

   Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, μας ενημέρωσε πως η βάση της Σούδα έχει γεωστρατηγική σημασία και πως γίνεται προσπάθεια για να αναβαθμιστεί. Μάθαμε, δε, από τον ίδιο πως «οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

  Μέχρι και για το Ελληνικό έδωσε τα διαπιστευτήρια του ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας. Προχωράει κι αυτή η επένδυση, είπε, αφού σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξέρει το θέμα, από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, παλιότερα. Λέμε για Ελληνικό, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως πάλευε για τη διάσωση του από κοράκια των επενδυτών.Όλα αυτά βέβαια πριν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα:

«Με ρώτησε πριν ο πρόεδρος, τι γίνεται με το Ελληνικό, το παλαιό αεροδρόμιο, για το οποίο πριν από πολλά χρόνια είχε και ο ίδιος ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας και είδε και ο ίδιος τις αδυναμίες και τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Τον ενημέρωσα ότι προχωρά και πολύ γρήγορα θα δούμε αυτή την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο project real estate στην Ελλάδα, το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων»

Εμείς, θα επαναλάβουμε την εκτίμηση που είχαμε σε προηγούμενο άρθρο (εδώ) για το θέμα, όταν διαβάσαμε τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα GREEK NEWS. Είχαμε επισημάνει πως η «Αριστερά» (ποια;…) του κ. Τσίπρα συνεχίζει εκείνη την παράδοση που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή τη σχέση υποτέλειας του πολιτικού προσωπικού της χώρας με τις αμερικανικές κυβερνήσεις και τα αμερικανικά συμφέροντα

Τον ευχαριστούμε για την επιβεβαίωση. 

Καλή επιστροφή, στην Ελλάδα, κύριε Τσίπρα. 

Σχετικά θέματα