Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση ακούει (περήφανη) τον Μπλινκεν να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κόμβο» για τις «στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΉΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χθες, χαιρέτησε «την πρωτιά της Ελλάδας» στις αμερικανικές υποθέσεις και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος..

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΉΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χθες, χαιρέτησε «την πρωτιά της Ελλάδας» στις αμερικανικές υποθέσεις και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του. Σήμερα, στη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Μπλίνκεν συνέχισε στο ίδιο κλίμα:  «Η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος για τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή».

Ο  Άντονι Μπλίνκεν, με τον Νίκο Δένδια, εγκαινίασαν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, ο οποίος ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται επί ΝΔ. 

«Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων. Η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρασι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις».  Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας συνέχισε στο πνεύμα Μπλίνκεν, λέγοντας ότι ο Στρατηγικός Διάλογος «αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική».

Οι Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε, προφανώς όχι τυχαία, ότι «από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία». Ο Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι αυτόν τον έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή «η Ελλάδα έχει αποδείξει τη δέσμευσή» της στις «αρχές» μας.

«Ήσασταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια και ζωτική βοήθεια για την ασφάλεια της χώρας (σ.σ. της Ουκρανίας).  Βοηθήσατε στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην ενίσχυση της Αν. Πτέρυγας της συμμαχίας, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. 

Στα ελληνοτουρκικά ο Αντ. Μπλίνκεν συνέχισε την προκλητική πολιτική των ΗΠΑ, με προτροπές τύπου «να τα βρείτε». Δεν ξέχασε να χαρακτηρίσει «διαφορές» τις κινήσεις εμφανούς προκλητικότητας της Άγκυρας.  «Σαν εταίρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη, και να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική», είπε.  «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού», ισχυρίστηκε

Ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν συνδυάζει τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική, ωστόσο διευκρίνισε: «Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες». Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την οποία «συμφωνήσαμε να μην περιμένουμε καταστροφές για να τονώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία». Ο Μπλίνκεν πάντως, δεν απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και το casus belli, επαναλαμβάνοντας τα περί αποφυγής ενεργειών που προκαλούν εντάσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε φυσικά και στις μπίζνες των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας για 100 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη «επενδυθεί». 
 
Νωρίτερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Νίκος Δένδιας ότι είπε ότι, από την προηγούμενη συνάντησή που είχαν, «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». «Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή» δήλωσε και υποστήριξε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο Στρατηγικός Διάλογος «αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021», είπε ο Αντ. Μπλίνκεν. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος  για τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό. 

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γίνεται λόγος για «ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και τη δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών ΝΑΤΟικών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία».

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις