Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο καλός ο ναζιστής στην… άρση ασυλίας φαίνεται

Δηλώσεις «ευπρέπειας» και «σεβασμού στους θεσμούς» από τους θρασύδειλους βουλευτές των Σπαρτιατών στην Βουλή που ερευνώνται από τον Άρειο Πάγο

Επίκληση της «ευπρέπειας», του «σεβασμού στην ελληνική δικαιοσύνη» και νομικές αναλύσεις επιστράτευσαν σήμερα οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών», όταν συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα για άρση της ασυλίας τους, προκειμένου να εξεταστούν ως μάρτυρες στην έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.Το αίτημα έγινε αποδεκτό με 285 «υπέρ» σε σύνολο 286 παρόντων βουλευτών.

Αντικείμενό της έρευνας ως γνωστόν είναι το να τεκμηρίωση αν τελέστηκε το αδίκημα της «εξαπάτησης εκλογέων», στην ουσία δηλαδή αν αρχηγός των «Σπαρτιατών» είναι στην πραγματικότητα ο φυλακισμένος ναζί χρυσαυγίτης, Ηλίας Κασιδιάρης. Το ζήτημα αυτό, βέβαια, στη συνείδηση των πολιτών έχει ούτως η άλλως ξεκαθαρίσει, και αποκαλύπτεται τόσο από τις απόψεις που εκφράζουν οι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, όσο και από το «ευχαριστώ» του προέδρου τους, Βασίλη Στίγκα, στον ναζιστή Κασιδιάρη, το ίδιο το βράδυ των εκλογών, με τις οποίες απέκτησαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Για πολλοστή φορά, πάντως οι θρασύδειλοι οπαδοί του καταδικασμένου ναζί απέδειξαν το ποιόν τους και με τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση για την άρση ασυλίας, δίνοντας μια θλιβερή εικόνα προσώπων που τρέμουν στην υποψία της απώλειας της βουλευτικής ιδιότητας, αλλά και μιας ενδεχόμενης ποινικής δίωξης. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που εκφράζουν όμως με σθένος ρατσιστικές και νεοναζιστικές θέσεις με κάθε ευκαιρία όταν παίρνουν τον λόγο από το βήμα.

Ας δούμε τις αποκαλυπτικές τοποθετήσεις και τις επιμέρους τοποθετήσεις τους σήμερα στη Βουλή:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη και δήλωσε: «Ουδέποτε στη ζωή μου καθοδηγήθηκα από κάποιον τρίτο. Πάντα έπραττα στη βάση των δικών μου πεποιθήσεων και των βαθύτερων αξιών και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εδώ δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Θέλω να πιστεύω ότι η συμπεριφορά μου και οι πράξεις μου δεν έχουν προσβάλει κανέναν σας τόσο σε θεσμικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ

Ζήτησε την άρση της ασυλίας του επικαλούμενος όμως ότι το αδίκημα που διερευνάται είναι αβάσιμο και ισχυρίστηκε: «Είμαι έμπλεος ευφροσύνων συναισθημάτων που παρενέβη η αξιότιμη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και προτρέπω και ενθαρρύνω ουσιαστικά να ψηφίσετε την άρση της ασυλίας μου, όπως και εγώ συντάσσομαι αναφανδόν και αμελλητί, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια και να διαχυθεί το άπλετο φως σε πάρα πολλές σκοτεινές πτυχές, οι οποίες μας αποδίδονται στο ποινικό σκέλος, το αδίκημα του άρθρου 162 του Ποινικού Κώδικα, σχετικά με την εξαπάτηση των εκλογέων, αλλά και ειδικότερα, έχω στοχοποιηθεί εγώ με, νόμω και ουσία, αβάσιμα στοιχεία». Πρόσθεσε, δε, ότι «το αδίκημα αυτό στενά νομικά, με βάση το ποινικό δίκαιο, διότι η πλειονοψηφία των αξιοτίμων κυρίων συναδέλφων είναι έγκριτοι νομικοί, δεν ευσταθεί ως προς την αντικειμενική του υπόσταση».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΕΑΣ

Στην ίδια λογική και αυτός. Το έριξε στις …νομικές αναλύσεις. Υποστήριξε ότι «το αίτημα για άρση ασυλίας που σήμερα συζητείται ενώπιον σας, είναι πρωτοφανές και καταχρηστικό. Πρωτοφανές, γιατί αφορά ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα που ουδέποτε είχε μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, το άρθρο 162. Και καταχρηστικό, γιατί ασκείται συλλήβδην κατά όλων των Βουλευτών ενός κόμματος, χωρίς να διακρίνει, όπως απαιτεί το Ποινικό Δίκαιο, την εξέταση της συμπεριφοράς του καθενός εξ ημών, σχετικά με την φερόμενη εξαπάτηση. Δηλαδή, το κατά πόσον οι πράξεις στοιχειοθετούν δόλο τέλεσης, όπως απαιτείται στη νομοτυπική μορφή του εγκλήματος».

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Και από αυτόν… νομική ανάλυση: «Το άρθρο αυτό, το 162, του Ποινικού Κώδικα είναι τόσο προβληματικό στη διατύπωσή του και τόσο ασαφές και αόριστο, ώστε ακόμα και αυτοί που το θέσπισαν το 1951 είχαν παραδεχθεί πως είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. Διότι δεν μπορείς με τίποτα να αποδείξεις τη μεταβολή του εκλογικού φρονήματος και δεν μπορείς με τίποτα να αποδείξεις ότι κάποιος εξαπατήθηκε».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

Αυτός επικαλέστηκε την …ευπρέπεια. «Η παρουσία μας τόσο καιρό ήταν καθόλα ευπρεπής, δεν δημιουργήσαμε το παραμικρό πρόβλημα (…) Έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς, που ορκίστηκα, άλλωστε, να υπηρετώ στις 3 Ιουλίου του 2023».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ

Εδώ ακολουθήθηκε η τακτική της …πάπιας: «Δεν θέλω να μπω στην ουσία της υπόθεσης. Εξάλλου δεν είναι κάτι που εξετάζουμε εδώ σήμερα. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει πολιτικά κίνητρα για αυτό το κάλεσμα εξηγήσεων, γιατί από τα ΜΜΕ ακούμε διάφορα όλες αυτές τις ημέρες».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ

Τακτική της πάπιας επίσης: «Δεν έχω να προσθέσω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Με κάλυψε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Ας κάνει ό,τι θέλει το Σώμα. Ας προχωρήσει στην άρση ασυλίας, ας αποφασίσει».

ΜΙΧΑΗΛ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ:

Ακολούθησε το στυλ «σέβομαι την ελληνική δικαιοσύνη»: «Επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου. Με γνωρίζετε οι πιο πολλοί για την πολιτική μου δράση. Αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να απολογηθώ σε εσάς. Ζήτησα μόνο ένα πράγμα, σεβασμό στο πρόσωπό μου και να με ακούσετε. Ό,τι είχα πει στις προγραμματικές δηλώσεις αυτά ισχύουν και αυτή τη στιγμή για εμένα». 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΗΣ

Ούτε αυτός θέλησε να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης. Δήλωσε πως «φυσικά και η Βουλή δεν μπορεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης, εδώ δεν δικάζουμε την υπόθεση, οπότε και εγώ απλά θα πω για τα Πρακτικά ότι εξελέγην, με γνωρίζει σχεδόν όλη η Βόρειος Ελλάδα, κατέβηκα σαν Κόντης και κατόρθωσα να εκλεγώ στο κόμμα αυτό».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

Αρνήθηκε την σχέση με τον Κασιδιάρη. Υποστήριξε πως«ουδέποτε έπραξα ούτε θα τολμούσα να διαπράξω κάτι τέτοιο. Η διαδρομή και οι πολιτικές καταβολές καθενός από εμάς είναι γνωστή και εγώ προσωπικά δεν θέλησα και ούτε υπήρξε λόγος να αποκρύψω την εξέλιξή μου, προσωπική, επαγγελματική, ή πολιτική, θέτοντας τον εαυτό μου στην κρίση και ελεύθερη επιλογή των συμπολιτών μας στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες». Πρόσθεσε πως «ως ανεξάρτητος Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με δεδηλωμένη πίστη και αφοσίωση στο Σύνταγμα, το πολίτευμα και τους νόμους, γνωρίζοντας ότι οι πράξεις και τα λόγια μου είναι δημόσια, είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική δικαιοσύνη».

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Ο μόνος που είχε κάποιες αιχμές μιλώντας κυρίως για σχεδιασμούς της κυβέρνησης και δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός έξω λέει ότι ο Άρειος Πάγος λειτουργεί σαν το καλύτερο γραφείο της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς όλα αυτά να γίνονται γιατί κάποια στιγμή η Κυβέρνηση θα θέλει να βρει τους εκατόν ογδόντα Βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Σήμερα θα ψηφίσουν κάποιοι εδώ μέσα για την άρση ασυλίας τη δική μου, αυτοί που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του Τουρκικού Προξενείου».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΙΓΚΑΣ (προεδρος Κ.Ο Σπαρτιατών)

Αρνήθηκε ότι στην δική του κατάθεση βασίστηκε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ξεκινήσει την έρευνα. Πόσο έγινε πιστευτός από τους βουλευτές του είναι προφανώς αμφίβολο. Θα είχε πάντως τους λόγους του για να κάνει μια τέτοια δήλωση στη Βουλή:

 «Πολλοί λένε ότι εγώ το ξεκίνησα όλο αυτό με τις καταγγελίες που έκανα, διότι πιθανόν να υπήρχε κάτι αξιόποινο, το οποίο και βεβαίως αν υπάρχει θα το αξιολογήσει και θα το κρίνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η δικαιοσύνη. Δεν ξέρω βεβαίως εάν η κατάθεση των Βουλευτών -που κανένας δεν αρνήθηκε να καταθέσει- θα μπορούσε να γίνει μόνο με μία απλή κλήση, διότι δεν κατηγορούνται για τίποτα και η άρση της ασυλίας γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, διότι πρέπει να δείξουμε στο φιλοθεάμον κοινό και λίγο αίμα στην αρένα».  

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις