Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο κ. Σκέρτσος εξηγεί πώς «θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους covid»…

Σύμφωνα με τον εκλεκτό υπουργό του Κ. Μητσοτάκη ο μεγάλος αριθμός θανάτων, το τελευταίο διάστημα, είναι και ζήτημα μεθοδολογίας στην καταγραφή τους - Ερώτημα: Γιατί μας το λένε τώρα;

Ο κύριος «δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό», ο εκλεκτός υπουργός Επικρατείας του Κυριάκου..

Ο κύριος «δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό», ο εκλεκτός υπουργός Επικρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρεί πολυτέλεια την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προχώρησε σε μια ακόμα ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» (πρόκειται για απόσπασμα από ομιλία στο Athens Health Summit που διοργάνωσε η ίδια εφημερίδα). 

Τι υποστηρίζει, λοιπόν, μεταξύ άλλων ο κύριος Άκης Σκέρτσος; Για τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, φταίει ο «γερασμένος πληθυσμός» αλλά και ο τρόπος που καταγράφονται (ας το κρατήσουμε αυτό).

Να υποθέσουμε ότι, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται σε τίποτα. Δεν διακρίναμε κάτι σχετικό στη βαρύγδουπη συνέντευξη του με τίτλο «Πανδημία-Covid 19: η πραγματική εικόνα και η επόμενη μέρα», όπου υποστηρίζει μεταξύ άλλων: 

«Η ένταση των θανάτων την τελευταία περίοδο συμβαίνει για τρεις λόγους: α) Έχουμε τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη ως ποσοστό γενικού πληθυσμού, 28% του πληθυσμού μας είναι άνω των 60 ετών.β) Ταυτόχρονα ένα 17% των Ελλήνων άνω των 60 ετών δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο. γ) Και τρίτον, όπως γνωρίζουμε ο κορωνοϊός είναι μια ασθένεια που πλήττει και νέους αλλά πολύ περισσότερο τους ηλικιωμένους. 9 στους 10 θανάτους αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα».

Τι άλλο φταίει σύμφωνα με τον κ.Σκέρτσο; Προσέξτε:
 
«Υπάρχει μια τεχνική αλλά καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια στον τρόπο που καταγράφουμε τις απώλειες από Covid στη χώρα μας που πρέπει να αναδειχθεί: έχουμε επιλέξει ως χώρα να κάνουμε ίσως την πιο διασταλτική ερμηνεία στην ΕΕ ως προς την καταγραφή των νεκρών από ή με COVID, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες χώρες π.χ. ασθενείς που έχουν νοσήσει με covid και πέθαναν 15 ή 29 ημέρες μετά τη νόσηση δεν καταγράφονται ως θάνατοι COVID, αλλά ως θάνατοι από άλλες αιτίες. Στην Ελλάδα όλοι οι ασθενείς που έχουν περάσει COVID και έχουν καταλήξει εντός νοσοκομείου καταγράφονται ως θανατοι covid διότι ακολουθούμε αυστηρά τη μεθοδολογία του ΠΟΥ. Αν ακολουθούσαμε δηλαδή, π.χ. τη μεθοδολογία του Ηνωμένου Βασίλειου σε επίπεδο εσωτερικής ταξινόμησης θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους covid, χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάζει τη συνολική ετήσια θνησιμότητα».
 
Έτσι ξαφνικά σας ήρθαν όλα τα παραπάνω, κ. Σκέρτσε;
 
Εμείς πάντως είχαμε καταγράψει ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανακοίνωσε, στις 18 Νοεμβρίου, ότι η χώρα μας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε γίνει, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΠΟΥ και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση. Όπως είχε πει ο Θ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό.
 
Τι σύμπτωση, στο ίδιο στοιχείο αναφέρεται και ο ΣΕΒαστος κύριος Σκέρτσος. 
 
Ένα ερώτημα προς τους αρμοδίους και τους «αρίστους» της κυβέρνησης:
 
–  Γιατί μέχρι τώρα ήταν καλή η μεθοδολογία του ΠΟΥ και τώρα δεν είναι;  Γιατί την είχε επιλέξει η κυβέρνηση και τώρα μας ενημερώνει πως με άλλη μεθοδολογία οι αριθμοί των θανάτων θα ήταν μειωμένοι; 
 
Είναι απαραίτητο να εξηγήσετε, διότι διαφορετικά θα φαίνεται πως ο μόνος λόγος που γίνεται η συζήτηση είναι η …μείωση των θανάτων από κορωνοϊό μέσω του τρόπου καταγραφής. Κάτι τέτοιο δεν θα τιμούσε καθόλου την «άριστη» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 

Απόψεις