Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κορωνοϊός: Ερωτηματικά για τις αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ και την καταγραφή των θανάτων

 Ερωτηματικά για την επιλογή της κυβέρνηση να κάνει αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ και την καταγραφή των θανάτων. Το ένα..

 Ερωτηματικά για την επιλογή της κυβέρνηση να κάνει αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ και την καταγραφή των θανάτων.

Το ένα ζήτημα είναι ο χρόνος των αλλαγών, δηλαδή το γεγονός πως γίνονται ενώ η πανδημία στη χώρα είναι σε έξαρση, με χιλιάδες κρούσματα9 καθημερινά αλλά και με δεκάδες θανάτους.

Το δεύτερο ζήτημα είναι εάν οι αλλαγές θα έχουν συνέχεια ως προς τον προηγούμενο τρόπο μέτρησης και θα υπάρχει μια έγγυρη εικόνα στα στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Αξιοσημείωτη είναι η διευκρίνιση τους πως δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Μα, έτσι κι αλλιώς δεν γινόταν κάτι τέτοιο; Δεν γίνεται αντιληπτό γιατί σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας έπρεπε να παρουσιάσουν μια ωραιοποιημένη εικόνα: Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει, είπαν και ισχυρίστηκαν ότι παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση!

Μείωση θανάτων…

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΠΟΥ και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση. Όπως είπε ο ο Θ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό.

Αλήθεια, ποιο ήταν το σκεπτικό που μέχρι τώρα ήταν σωστός ο τρόπος καταγραφής και τώρα δεν είναι;  Προκαλεί εντύπωση πως σε αυτή τη φάση περιγράφεται ότι εάν είχαμε άλλο σύστημα καταγραφής θα ..μειωνόταν οι θάνατοι!

Κατά τα άλλα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις