Σε τρελούς καιρούς …πουλάμε τρέλα. Αυτή την τακτική φαίνεται πώς θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη μπροστά, προκειμένου να «περάσει» την επόμενη εβδομάδα από την Βουλή το περίφημο εργασιακό νομοσχέδιο του.
Το νομοθέτημα που συμπληρώνει την κατάργηση του 8ωρου και την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων που θεσμοθέτησε ο νόμος του Κωστή Χατζηδάκη τον Ιούνιο του 2021. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου ξεκίνησε να συζητείται το νομοθέτημα που θα φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20, 21 ή 22 του Σεπτέμβρη μεταβλήθηκε σε ένα «Θέατρο του Παραλόγου». Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να μετατρέπεται σε «ήρωα» του Ευγένιου Ιονέσκο.
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ένα νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το εργασιακό 13ωρο, περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας και εισάγει τον θεσμό των εργαζόμενων «σε ετοιμότητα» παρουσιάστηκε ως …απαίτηση των εργαζομένων! Παρουσιάστηκε ως νομοθετική πρωτοβουλία που η κοινωνία στηρίζει πλαγίως δια της σιωπής της! Κατάφωρα αντεργατικές διατάξεις εμφανίστηκαν ως πλαίσιο προστασίας του εργαζόμενου ενώ οι βουλευτές της ακροδεξιάς εμφανίστηκαν ως φορείς… σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών θέσεων!
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά της Βουλής.
— Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης συζητήθηκε υπέρ- επαρκώς σε κοινωνικό επίπεδο. Πότε έγινε αυτό; Μα …στην καρδιά του καλοκαιριού δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Την περίοδο δηλαδή που οι κυβερνήσεις – κατά πάγια παράδοση- φέρνουν νομοσχέδια προκειμένου να περάσουν απαρατήρητα. Όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης «το νομοσχέδιο αυτό ξεκίνησε να συζητείται στη δημόσια σφαίρα από το τέλος Ιουλίου, σε όλες τις εφημερίδες, σε όλα τα δελτία ειδήσεων, σε όλες τις πρωινές εκπομπές υπερβολικά πολύ. Άρα, στην πραγματικότητα, η κοινωνία έχει συζητήσει γι’ αυτό το νομοσχέδιο από το τέλος Ιουλίου».
— Όπως δήλωσε ο υπουργός οι πλημμύρες στην Θεσσαλία, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων και δημιούργησαν ανυπολόγιστες καταστροφές δεν είναι λόγος η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην νομοθετική της πρωτοβουλία. Όπως ισχυρίστηκε ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Χαρακτηριστική ήταν η «ατάκα» του: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβερνήσεως δεν σταματάει λόγω των εκτάκτων αναγκών. Το κράτος δε σταματάει να κινείται, το αντίθετο. Οι έκτακτες ανάγκες κάνουν πιο πιεστικές τις λύσεις των προβλημάτων και όχι λιγότερο πιεστικές».
— Φθάνοντας σε ακραία όρια την προπαγάνδα ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο αποτελεί …πάνδημο αίτημα του κόσμου της εργασίας. Μεταξύ άλλων απόρησε: «Αν εγώ πράγματι τα κάνω αυτά και η αντίδραση της κοινωνίας είναι αυτή που βλέπουμε, τότε κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στην κοινωνία μας». Υποστήριξε πως «αν καταργούσαμε το οκτάωρο ή το πενθήμερο λογικά θα είχαμε απ’ έξω (σ.σ από την Βουλή) 1,5 εκατ. Κόσμο». Αντιθέτως δήλωσε πως «όλα τα Σωματεία εργαζομένων σε εργοστάσια μάς το έχουν ζητήσει και το θέλουν, γιατί οι ίδιοι θέλουν να δουλεύουν “άσπρα”, από το να δουλεύουν “μαύρα”». Στη συνέχεια, βέβαια, επιστράτευσε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση απλά δίνει νομική ισχύ σε αυτά που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Αποκάλεσε το νομοσχέδιο «μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε σε χαρτί πράγματα που ήδη ισχύουν προ πολλού στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, τα οποία μέχρι τώρα γίνονταν παράνομα, οδηγούσαν τον κόσμο σε “μαύρη” εργασία, σε “μαύρη” οικονομία».
— Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους. Έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση οδηγούμενος σε χαμηλούς μισθούς και υποχρεωτική πολυαπασχόληση. Είπε χαρακτηριστικά πως «οι δημοσιογράφοι, οι πρώτοι που αντέδρασαν με πρωτοσέλιδο- όχι όλοι ορισμένοι από αυτούς- με ένα πρωτοσέλιδο “Σκλαβιά Γεωργιάδη”! Οι δημοσιογράφοι! Είναι ένας κλάδος που εδώ και χρόνια έχει εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες ναι ή όχι; Δηλαδή, οι πρώτοι υποκριτές ήταν αυτοί που γράφουν τα άρθρα»!
— Συνακόλουθος των παραπάνω ήταν φυσικά και ο ισχυρισμός πως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου υπάρχουν για να ενισχύσουν την θέση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε για την θεσμοθέτηση της εργασίας σε δύο εργοδότες πως «εγώ ισχυρίζομαι και γι’ αυτό εισηγούμαι αυτή την ρύθμιση, και μάλιστα, με περηφάνια ότι το να έχει ένας εργαζόμενος και μια δεύτερη εργασία ενισχύει τη διαπραγματευτική του θέση, μειώνει την απόσταση με το ισχυρό μέρος τον εργοδότη, και κάνει τον εργοδότη εξαιρετικά πιο προσεκτικό στη συμπεριφορά του ως προς τον εργαζόμενό του, φοβούμενος ότι θα τον χάσει εφόσον “έχει ανοίξει κι άλλη πόρτα”. Δεν είναι μόνο ζήτημα εισοδήματος είναι ζήτημα διαπραγματευτικής ισχύος. Ενισχύουμε τον εργαζόμενο».
— Εκεί που ο υπουργός Εργασίας …απογείωσε τον παραλογισμό ήταν αναφορικά με το πολιτικό πρόσημο του νομοθετήματος. Αρχικά παραδέχθηκε πως «το νομοσχέδιο, δεν είναι κομμουνιστικό. Θέλω να είμαι ειλικρινής» αλλά «είναι σύμφωνο με τους κανόνες και τα πιστεύω της ελεύθερης αγοράς. Τόσο απλά». Στην συνέχεια στράφηκε στα ακροδεξιά κόμματα που έχουν μπει στην Βουλή (ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ, ΕΛΛ.Λύση) λέγοντας ότι «η κριτική που έριξαν τα τρία αυτά κόμματα στο νομοσχέδιο, ήταν πιο αριστερή από τα αριστερά κόμματα. Με συγχωρείτε,εγώ δεν σας αναγνωρίζω ως δεξιούς, πηγαίνετε από την άλλη μεριά, γιατί όλη σας η κριτική ήταν εκρηκτική σοσιαλιστική και μάλλον σοσιαλιστική των αρχών του σοσιαλισμού, ούτε καν της εποχής της σοσιαλδημοκρατίας. Ενδιαφέρουσα πολιτική και κοινωνιολογική παρατήρηση, ότι τα κόμματα που υποδύονται τη Δεξιά όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την Δεξιά, την Δεξιά κατά βάση που είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, αλλά αναμασούν τσιτάτα της Αριστεράς, που ταλάνιζαν την Ελλάδα 50 χρόνια»…
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν αποδεικνύουν ότι ο υπουργός Εργασίας είναι παρανοϊκός. Αντιθέτως. Δείχνουν τι σημαίνει να παριστάνεις για πολιτικό λόγο το “πουλάω τρέλα”. Πρόκειται για μία σχεδιασμένη τακτική που αξιοποιεί ακόμη και το παράλογο προκειμένου να εκμεταλλευθεί την συνολική αρνητική πολιτική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί.
Εξάλλου, κατά την ίδια συνεδρίαση ο Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να δώσει σαφέστατα διαπιστευτήρια στους εργοδότες, τονίζοντας για τις αντι-απεργιακές διατάξεις του νομοσχεδίου: Στις επιχειρήσεις που θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις «όποιος πάει και κλείνει την είσοδο θα πηγαίνει αυτόφωρο στον εισαγγελέα»…