Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής θεωρεί σίγουρη την παραπομπή στο ΣτΕ

Αν και χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας για τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου αναφορικά με τα ιδιωτικά..

Αν και χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας για τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που φέρνει η κυβέρνηση, η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δεν είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση όσο θα περίμενε κανείς.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική και ευρωπαϊκή νομολογία για το θέμα και ουσιαστικά θεωρεί δεδομένο ότι μετά την ψήφισή του το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αυτό θα είναι που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα. Σημειώνει συγκεκριμένα: «Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (…) της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (…) και της ερμηνείας του Συντάγματος νοούμενης ως αντικειμενικής, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή».

Παραπέρα, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί ότι στο ΣτΕ θα υπάρχουν δυο ενδεχόμενα: «Πρώτον, η νομολογία να επιβεβαιώσει την έως σήμερα κρατούσα σε αυτήν ερμηνεία (…) κρίνοντας, πρώτον, ότι η γραμματική διατύπωση της συνταγματικής ρύθμισης αποδίδει σαφή αρνητική θέση, η οποία δεν δύναται να ανατραπεί στο πλαίσιο ερμηνευτικής προσαρμογής». Μ’ άλλα λόγια θεωρεί ότι το πρώτο αυτό σενάριο συνάδει με την έως τώρα νομολογία, σε αντίθεση με το κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας.

Το δεύτερο σενάριο που εκτιμά η Επιστημονική Επιτροπή είναι «να υπάρξει μεταστροφή της νομολογίας και να γίνει δεκτό ότι η παράγραφος 5 του άρθρου 16, κατά την οποία η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται “αποκλειστικά” από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αναφέρεται μόνο στα ημεδαπά ιδρύματα, όπως δηλαδή υπέλαβε, ερμηνεύουσα την παράγραφο 8 του άρθρου 16, η μειοψηφία στην ΟλΣτΕ 3457/1998». Και συμπληρώνει ότι «μια τέτοια ερμηνεία θα εμπνεόταν από το ότι, στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχουν συγγενή, σε σχέση με την ημεδαπή ρύθμιση, χαρακτηριστικά, σε έννομες τάξεις (…) ώστε η κάμψη του καθολικού αποκλεισμού υπέρ αλλοδαπών ιδρυμάτων που φέρουν τέτοια χαρακτηριστικά να θεωρηθεί, ενδεχομένως, συμβατή με την ratio του Συντάγματος της χώρας».

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις