Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Εχθροπραξίες ξέσπασαν γύρω στα μεσάνυχτα στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, με αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δυο πλευρές

Εχθροπραξίες ξέσπασαν γύρω στα μεσάνυχτα στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, με αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν. Δυνάμεις του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), υποστηριζόμενες από πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, επιδιώκουν να «προωθηθούν» μέσα στο αρμενικό έδαφος, ανακοίνωσε το Ερεβάν.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε «εντατικούς βομβαρδισμούς» εναντίον θέσεων του Αρμενικού στρατού προς την κατεύθυνση των πόλεων Γκόρις, Σοκ και Τζερμούκ στις 00:05 π.μ. την Τρίτη. Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν drones, καθώς και «πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος», ανέφερε. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας έχουν ξεκινήσει μια ανάλογη απάντηση».

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη νύκτα την Αρμενία για «ανατρεπτικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα» προσθέτοντας ότι αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις του. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Ερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

 

Συνομιλίες με Ρωσία – ΗΠΑ

 

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε μια «επίθεση» και στη διάρκεια της νύχτας είχε χωριστές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της ΕΕ Σαρλ Μισέλ για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες συγκρούσεις και να ζητήσει να αντιδράσουν.

Η Ρωσία είναι βασικός διαμεσολαβητής ισχύος στην περιοχή και σύμμαχος της Αρμενίας μέσω του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Η Αρμενία και η Ρωσία συμφώνησαν σε κοινά βήματα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης κατά μήκος των συνόρων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν μετά από θανατηφόρες συγκρούσεις τη νύχτα, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Ερεβάν.

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν είπε ότι μίλησε με τον ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου την Τρίτη και αμφότεροι «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για τις αναφορές για τις επιθέσεις.

«Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Καλούμε τον τερματισμό των στρατιωτικών εχθροπραξιών αμέσως».

Ο πρόεδρος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση» και είπε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αρμενία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Έξι εβδομάδες μαχών το φθινόπωρο του 2020 στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και κατέληξαν σε μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους, τα οποία ήλεγχε εδώ και δεκαετίες, και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους κυανόκρανους για να επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία.

Ωστόσο, οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει η στάση ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών κέντρων που επιχειρούν να παρέμβουν στις εξελίξεις στην περιοχή. 

ΠΗΓΕΣ: Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Anadolu»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις