Εντείνεται καθημερινά ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο, με τις ΗΠΑ – ΕΕ να επιδιώκουν να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας και την Αρμενία να ενισχύει τη «φιλοδυτική» στροφή της, ιδιαίτερα μετά την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Γαλλία θα παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αρμενία, όπως ανακοίνωσε η ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, που επισκέφτηκε το Γερεβάν, προκαλώντας την αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία είναι «σύμμαχος» της Ρωσίας στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), έχει υπογράψει στρατηγική αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία διατηρεί και στρατιωτική βάση στην Αρμενία.
Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα η αρμενική κυβέρνηση εντείνει κινήσεις «αναπροσανατολισμού», φτάνοντας πριν λίγες μέρες να πραγματοποιήσει και κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ.
Η Κολονά εξέφρασε την «υποστήριξη» της Γαλλίας στην Αρμενία μπροστά στον «κίνδυνο στρατιωτικών επιχειρήσεων» του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφός της.
Παράλληλα, «η Γαλλία συμφώνησε στη σύναψη μελλοντικών συμβολαίων με την Αρμενία που θα επιτρέψουν την παράδοση στρατιωτικού υλικού στη χώρα ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την άμυνά της», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν.
Η Γαλλίδα υπουργός δεν διευκρίνισε τον εξοπλισμό που αφορούν τα συμβόλαια, αλλά ισχυρίστηκε ότι το Παρίσι θα ενεργήσει «σε αυτόν τον τομέα με πνεύμα ευθύνης και από τις δύο πλευρές και χωρίς πνεύμα κλιμάκωσης».
Τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν, ισχυρό λόγω των εσόδων του από το πετρέλαιο και της τουρκικής υποστήριξης, «δεν έχει σταματήσει να εξοπλίζεται για να αναλαμβάνει δράση».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν και η Κ. Κολονά έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες «ανησυχία» για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, με φόντο και την αντιπαράθεση για τον δρόμο σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν, μέσω αρμενικού εδάφους.
Η δε Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελ. Μπορν έχει δηλώσει πως χρειάζεται ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης» της Αρμενίας.
Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με βασικό θέμα την Ουκρανία, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη να «ενισχυθεί η Αρμενία». Η Κολονά ανέφερε ότι η Αρμενία είναι «μια δημοκρατία υπό την πίεση της Ρωσίας και της οποίας η εδαφική ακεραιότητα διακυβεύεται ή απειλείται» και ζήτησε «να ληφθεί υπόψη επίσης αυτό που συμβαίνει στον Καύκασο», παράλληλα με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «συντονισμένη, σκόπιμη εκστρατεία εθνοκάθαρσης του Αζερμπαϊτζάν» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ανέφερε ότι «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα τόσο στη στήριξη των Αρμενίων που εκδιώχθηκαν όσο και στο να λογοδοτήσει το Αζερμπαϊτζάν».
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, η Ουάσιγκτον «θα έπρεπε να διακόψει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στο Αζερμπαϊτζάν, μέχρι να σταματήσει αυτή η βάναυση εκστρατεία».
Ο Αλίεφ δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της ΕΕ
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αρνείται να συμμετάσχει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Ν. Πασινιάν, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στη Γρανάδα της Ισπανίας, εξαιτίας των πρόσφατων ενδείξεων ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Γερεβάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αζέρος αξιωματούχος.
Στη συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς.
«Η φιλοδοξία της Γαλλίας να εξοπλίσει την Αρμενία με κάθε δυνατό τρόπο, να την παρασύρει ξανά σε επιθετικότητα και στρατιωτικά εγχειρήματα είναι απαράδεκτη», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας πως «αυτές οι προσπάθειες, καθώς και οι ιστορικά συνεχιζόμενες προσπάθειες παρέμβασης στην περιοχή μας θα αποτύχουν».
Το Μπακού επικρίνει την «ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν που έχει δημιουργηθεί» μετά την πρόσφατη επίθεση του Μπακού επί των Αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σύμφωνα με το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ, ο Αλίεφ ήθελε να εκπροσωπηθεί και η Τουρκία στη συνάντηση στη Γρανάδα, όμως Γαλλία και Γερμανία έφεραν αντίρρηση. Το APA μετέδωσε πως το Αζερμπαϊτζάν δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν τη Γαλλία, όμως παραμένει εν δυνάμει ανοικτό για ενδεχόμενες τριμερείς συναντήσεις με ΕΕ και Αρμενία.
Στο μεταξύ, στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως η Ρωσία είχε ανταλλάξει απόψεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν τη στρατιωτική επιχείρηση των αζέρικων δυνάμεων.
Το «Politico» είχε αναφέρει νωρίτερα πως κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είχαν συναντηθεί με Ρώσους ομολόγους τους στην Τουρκία για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μερικές μόλις μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύσει την επιχείρησή του στον αποσχισθέντα θύλακα.
ΠΗΓΗ: 902.gr