Διεθνή

Γιατί έκρυψαν την ταυτότητα του Αμερικάνου ναζιστή στην Ουκρανία;

Η είδηση κρύφτηκε επιδέξια κάτω από το χαλί της καθημερινής «ενημέρωσης». Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε στις 20 Αυγούστου πολεμώντας σαν εθελοντής στην Ουκρανία στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου. Μέχρι εδώ, ας πούμε, «καλά».

Όμως ποιος μπορεί να ήταν ο 55χρονος Mark Paslawsky; Βετεράνος στρατιωτικός, απόφοιτος του West Point (της αμερικάνικης στρατιωτικής Ακαδημίας) και κατόπιν τραπεζίτης που αισθάνθηκε τις «μυστικές φωνές» να τον καλούν στα προγονικά εδάφη.

Ο Mark Paslawsky ποζάρει μπροστά στα όπλα του

Ο Mark Paslawsky ποζάρει μπροστά στα όπλα του

1. Ο Mark Paslawsky ποζάρει μπροστά στα όπλα του

 1. Ο Mark Paslawsky ποζάρει μπροστά στα όπλα του

Η εμπλοκή ενός(;)  Αμερικανού εθελοντή στον ουκρανικό εμφύλιο δεν αποτέλεσε αιτία πολέμου για τη Μόσχα. Ο Mark ή Markian Paslawsky, με το ψευδώνυμο Franco, εντάχθηκε στο «Τάγμα του Ντονμπάς» και σκοτώθηκε πολεμώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Όπως αποκαλύπτει ο Ιρλανδός συγγραφέας και δημοσιογράφος Bryan MacDonald, oPaslawsky ήταν ανιψιός του διαβόητου Ουκρανού ναζιστή Mykola Lebed, ο οποίος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατολογήθηκε από την CIA και εργάστηκε γι αυτήν   μέχρι το 1991.Ο Lebed άρχισε την τρομoκρατική καριέρα του το 1934 με τη δολοφονία του – επίσης ακροδεξιού – Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Bronislaw Pieracki.

Ο ναζιστής Mykola Lebed ως πράκτορας της CIA στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 80

Ο ναζιστής Mykola Lebed ως πράκτορας της CIA στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 80

Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά δραπέτευσε το 1939. Στον πόλεμο έλαβε μέρος στην εθνοκάθαρση είς βάρος των Πολωνών  στην Ανατολική Γαλικία με τα ψευδώνυμα Maksym Ruban, Marko ή Yevgen Skybra.

Μετά την ήττα των Γερμανών συμμάχων του «προσελήφθη» από τους Αμερικανούς για να κάνει κατασκοπεία εις βάρος της Σοβιετικής Ένωσης, κατά τα πρότυπα του «Δακτυλίου Γκέλεν» που συγκροτήθηκε από παλιούς ναζιστές. Παντρεύτηκε την πανεπιστημιακό SophiaHunczak. Παρά την «αμνήστευση» του ο φάκελος του στις αμερικανικές αρχές τον περιγράφει ως «Ουκρανό ναζιστή, γνωστό σαδιστή», ενώ μπήκε και στο στόχαστρο του Βίζενταλ.

 Από τα εγκλήματα των ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία

Από τα εγκλήματα των ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία

Ένα από τα θύματα του, ο Moshe Maltz από το Σοκάλ, 85 χιλιόμετρα από το Λβοφ, θυμάται πως «όταν οι συμμορίες του Στέπαν Μπαντέρα έπιαναν ένα Εβραίο όλοι ήθελαν να συμμετάσχουν στην ¨ηρωική¨ (sic) διαδικασία θανάτωσης. Κυριολεκτικά έκοβαν τους Εβραίους κομμάτια με τις μασέτες τους». Οι ίδιες συμμορίες ευθύνονται για τον σφαγιασμό 10.000 Πολωνών της Ουκρανίας. Ο Lebed πέθανε πλήρης τιμών το 1998 στο Νιού Τζέρσι.

Αυτός είναι ο λόγος που ο «ανιψιός» Mark Paslawsky επέλεξε το ψευδώνυμο Franco. Τα αμερικανικά ΜΜΕ τον αποχαιρέτησαν «ηρωικά». Το Vice χαρακτήρισε τον Paslawsky σαν «τον μόνο Αμερικανό που πολέμησε στην Ουκρανία», ενώ ο συνεργάτης του Ostrovsky δήλωσε: «Πραγματικά μισούσε τους Ρώσους. Όλοι μας μισούμε τους Ρώσους». Οι N.Y. Times ήταν πιο …διακριτικοί: «Σίγησε μια αμερικανική φωνή στο μέτωπο της Ουκρανίας».

Η εφημερίδα της ουκρανικής κοινότητας στις ΗΠΑ Ukrainian Weekly αφαίρεσε μάλιστα στις 28 Αυγούστου από την έκδοση Pdf την αγγελία θανάτου (2009) της «θείας Sophia Hunczak» όπου φαινόταν η συγγένεια του Mark Paslawsky με τον ναζιστή εγκληματία πολέμου Mykola Lebed.

 Η ...εξαφανισμένη αναγγελία θανατου της Sophia Hunczak συζυγου του Lebed και θειας του Paslawsky

Η …εξαφανισμένη αναγγελία θανατου της Sophia Hunczak συζυγου του Lebed και θειας του Paslawsky

 

Όμως το πρόβλημα δεν ήταν η συγγένεια αίματος του Paslawsky με τον Lebed. Ήταν η ιδεολογική συγγένεια που τον καλούσε να ακολουθήσει τα βήματα του.

Οπαδοί του φιλοκυβερνητικού κόμματος Svoboda διαδηλώνουν στο Κίεβο με πορτρέτο του ναζιστή Stepan Bandera

Οπαδοί του φιλοκυβερνητικού κόμματος Svoboda διαδηλώνουν στο Κίεβο με πορτρέτο του ναζιστή Stepan Bandera

(Visited 6 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend